|
32907. | Odnośnie wpisu numer: 32905 Szanowny Panie Łukaszu!
Ja jestem Stary Wiarus i mam już 64 lata. Spłacam kredyt za kiepskiej jakości drewutnię, którą zamieszkuję już od 40 lat. Jest mi trudno. Mam depresję.
Gdyby ktoś dał mi te marne 50% to dałby mi połowę. O połowę lżej by mi się żyło. To dla mnie Panie Łukaszu byłoby dużo. Niech się Pan nie martwi o odsetki. Grecja nadal żyje. A my?
Nie mamy nawet co sprzedać żeby spłacić te długi, więc nigdy go nie spłacimy, a Unii zawsze można pokazać ten palec, który się chce. |
|
| Stary Wiarus |
| okolice Iławy, Czwartek 30-04-2015 |
|
32906. | Odnośnie wpisu numer: 32882 Po zburzeniu bazy sportów wodnych w Iławie, nasze starostwo POmylone i bardzo pozujące na nowoczesność, po wielu perturbacjach wreszcie rozpoczęło budowę portu...
Ale jakiego portu?
Towarowego.
O jakim transporcie wodnym jakich towarów oni mówią do ludzi? Cóż oni tam chcą transportować? Czyżby chodziło o barki ze zbożem, albo statki śródlądowe z pasażerami?
A może inne transportowce, tankowce, kontenerowce? Może o transport turystów kajakami, żaglówkami, rowerami wodnymi, łodziami, promami, pontonami i amfibiami? Niech ktoś to wyjaśni.
Czy dlatego szukają człeka na stanowisko zastępcy dyrektora transportu drogowego - ds. transportu wodnego?
Ja zbaraniałem kompletnie słysząc takie dziwaczne i wyginane zamiary. |
|
| drogowiec |
| Szałkowo, Czwartek 30-04-2015 |
|
32905. | Odnośnie wpisu numer: 32897 Szanowny Panie Bartoszu. Mówi Pan, że jeżeli zostaną zrealizowane plany Pana Burmistrza to będzie wszytko fajnie, a jedyną z przeszkód będzie dostępność do funduszy UE.
Czy my naprawdę mamy aż tak słabych polityków, że wszytko musi być dofinansowane z UE...? Dotacje równają się z zaciągnięciem kolejnych kredytów na spłatę wkładu własnego [średnio 50%]. Kredyty oczywiście trzeba spłacać a, co za tym idzie, trzeba znowu atakować społeczeństwo podatkami.
Kiedyś ta "krowa" przestanie dawać mleko, a my pozostaniemy z długami większymi jak po Gierku. Zacznijmy więc myśleć jak unikać dotacji, a gdy już trzeba po nie sięgnąć to wydawać na inwestycje a nie na kosmetykę miasta jak np. feralne ronda przy skarbówce (ul. Wojska Polskiego). Bubel masakryczny, który zamiast ułatwić życie, to je utrudnił a latami będziemy za niego płacić.
Powiem krótko, mamy Polskę zniewoloną i sprzedaną. Wpoiło się nam, obywatelom, że bez UE nie jesteśmy w stanie nic zrobić, tak samo jak wpajano nam za komuny, że bez wschodniego ZSRR nie istniejemy. |
| |
| |
|
| Łukasz Tulwiński, Ruch Narodowy |
| Iława, Czwartek 30-04-2015 |
|
32904. | Odnośnie wpisu numer: 32903 Cytuję: "Plany są ambitne i duże, zmienią Iławę na lata."
Czyli, powiada Pan, że po 8 latach zastoju i stagnacji, Pan Adam Żyliński spowoduje, że Iława nareszcie zacznie rozkwitać :) Pisałam już kiedyś, że papier przyjmie wszystko, klawiatura pozwoli na wystukanie, ale internet ma pamięć!
Poczekam ja, poczekają inni - daj Boże. |
|
| natasza_pegeerówka |
| Droczyn, Czwartek 30-04-2015 |
|
32903. | Odnośnie wpisu numer: 32901 Szanowna Pani!
Otwarte spotkanie miało miejsce w sali sesyjnej ratusza w Iławie.
Byli na nim dziennikarze, przedstawiciele związków zawodowych, urzędu pracy, radni i wójt gminy wiejskiej.
Plany Adama Żylińskiego są konkretne, przemyślane i nie widzę większych przeszkód w ich realizacji. Polityka, układziki, zawiść - mogą je popsuć, ale z wielką szkodą dla naszego społeczeństwa.
Wierzę, że zwycięży zgoda i zdrowy rozsądek. Plany są ambitne i duże, zmienią Iławę na lata. |
|
| Bartosz Gonzalez |
|
32902. | Odnośnie wpisu numer: 32898 A może by tak Burmistrz Iławy popatrzył na umowy pozawierane w ICTiR, a dokładnie na pływalni...
Jedna osoba wynajmująca część powierzchni płaci grube pieniądze za miesiąc wynajmu, a inna płaci za minuty korzystania z powierzchni, mimo iż nikt inny już z tej powierzchni nie skorzysta po pracy danej osoby... powierzchnia jest na jej wyłączność.
A więc znów się nasuwa myśl, że to jakieś dziwne układy i układziki, a że ogólnie basen stratny, to już mało istotne... |
|
| Gość |
|
32901. | Odnośnie wpisu numer: 32897 Panie Bartoszu, ja rozumiem, że "wąskie grono" to zaufani Pana Burmistrza przed którymi nie ma tajemnic :)
Pańska zajawka, to nic innego, jak próba uspokojenia opinii publicznej - panuję nad wszystkim, spokojnie, będzie dobrze, tylko muszą znaleźć się pieniądze i Iława znowu będzie błyszczeć.
Kilka miesięcy temu pisałam, że biorąc pod uwagę kto rządzi województwem i starostwem, czarno widzę pozyskiwanie pieniędzy. I tak niestety będzie - nie ma co się w tym względzie oszukiwać!
Samotny wilk raczej nie ma szans na wygranie walki z watahą dlatego też w pańskie solenne zapewnienia, że "mimo to przyszłość rysuje się dobrze", śmiem wątpić.
Warto jednak zastanowić się, dla dobra nas iławian, nad poszerzeniem tego wąskiego grona, bo chyba Pan pamięta, że ileś tam tysięcy zaufało i głosowało na Pana Żylińskiego. |
|
| natasza_pegeerówka |
| Droczyn, Czwartek 30-04-2015 |
|
32900. | 5 szokujących przykładów na możliwość fałszowania wyborów:
1. Głosowanie korespondencyjne jako metoda masowego fałszowania wyborów. Według par. 2 i par. 5 rozporządzenia ministra administracji i cyfryzacji w sprawie odbioru pakietów, wypełnione pakiety głosowania korespondencyjnego będą mogły pozostawać u urzędników poza wszelką kontrolą obwodowych komisji wyborczych przez minimum 7 dni przed wyborami. Członkowie obwodowych komisji wyborczych nie będą mogli porównać podpisu wyborcy na kopercie, gdyż nie będą mieli jego dowodu osobistego. Oznacza to przejęcie części zadań członków komisji przez urzędników.
2. Zalecenia PKW by ostateczną wersją protokołu wyborczego NIE był protokół ręczny, wytworzony i podpisany przez wszystkich członków OKW, lecz by był to wydruk z komputera i drukarki podłączonej do systemu komputerowego PKW wytworzony poza lokalem wyborczym i przy udziale niektórych członków komisji. Przewodniczący OKW pod groźba sankcji KARNEJ ma natychmiast zniszczyć login, hasło i certyfikat, na podstawie którego wpisał dane, a więc jedyny dowód jakie dane w rzeczywistości zostały przez niego wprowadzone.
3. Zniesienie obowiązującego kiedyś wymogu sprawdzenia przez OKW czy osoba posługująca się zaświadczeniem o głosowania w innym miejscu, została rzeczywiście u siebie skreślona z listy wyborców i czy wydano jej w/w zaświadczenie.
4. Figurowanie w spisach wyborców ludzi zmarłych i niezamieszkałych w danej gminie z powodu błędnych rejestrów wyborców tworzonych na styku urzędów gminnych i centralnej bazy danych tzw. ŹRÓDŁA.
5. Głosowanie za pomocą nowych dowodów osobistych, które nie zawierają danych adresowych i wzoru podpisu. Jakie są gwarancje, że ta sama osoba nie zostanie wprowadzona przez centralny system komputerowy do rejestru spisu wyborców wielu obwodowych komisji wyborczych jednocześnie. |
|
| anty-bolszewik |
|
32899. | Odnośnie wpisu numer: 32897 Panie Bartoszu, cenię sobie Pańskie felietony i wypowiedzi za odwagę, spokój i rozwagę w osądach. Za dzisiejszy wpis szczególnie, na przekór tej całej nagonce i zamieszaniu z radnymi. Jest Pan głosem rozsądku. |
|
| iławianka 53 |
| Iława, Środa 29-04-2015 |
|
32898. | Odnośnie wpisu numer: 32894 Panie Stary Wiarusie, ma Pan w zupełności rację! W obecnej chwili, żaden ze mnie strateg i dowódca. Swoje zawodowe obowiązki w ratuszu staram się wykonywać najlepiej jak potrafię, na szarpaninę z radnymi sił już mi nie starcza, a i ochoty nie mam na to najmniejszej.
W moim małym rodzinnym świecie przeżywam sytuację, która mnie w każdym elemencie przeraża. Nawet Pan sobie nie wyobraża, jak wszystko inne w obliczu tego, co mnie akurat teraz prywatnie spotyka, karłowacieje i staje się żałośnie głupiutkie - pozbawione logiki, motywu, sensu. Zdarzyło mi się w moim życiu przeżyć już kilka osobistych tragedii. Teraz wielkimi krokami zbliża się następna. Nigdy z tego tytułu nie oczekiwałem (i nie oczekuję) zrozumienia i współczucia. Od nikogo! A już najmniej od radnych iławskich tej kadencji.
W sensie mentalnym, w minionych miesiącach poznałem wszystkich radnych w sposób wystarczający. Doskonale już wiem na kogo mogę liczyć, kto pojął dokąd zmierza aktualny samorząd Iławy, a kto zdecydował się, różnymi pobudkami kierowany, wstąpić na wojenną ścieżkę. Nikogo do niczego nie próbowałem zmuszać, wszystkim posiadaczom mandatu radnego pozostawiałem wolny wybór i nadal pozostawiam. Nie zabiegałem od początku tej kadencji o spisanie koalicyjnej intercyzy, bo intuicyjnie wyczuwałem jaka to dla mnie może być fatalna pułapka.
Ostatnie tygodnie dobitnie wykazały, że miałem rację. Stałbym się zakładnikiem ludzi, z których poglądami na temat funkcjonowania samorządu fundamentalnie się nie zgadzam. Dzisiaj sytuacja w naszej radzie wyrażnie się krystalizuje. Już wiem komu ze mną będzie po drodze, kto mnie wesprze w działaniach obliczonych na lepszą przyszłość naszej Iławy. Wiem to z niewielkim marginesem błędu. Casus pana radnego Jerzego Sochackiego okazał się w zdobyciu tej wiedzy niezwykle przydatny.
To już wszystko co w kwestii "ruchów tektonicznych" w iławskiej Radzie Miejskiej mam do przekazania opinii publicznej. Cała ta historia nie zasługuje na ani jedno słowo więcej. Proszę mi przy tym wybaczyć, że nie będę przez jakiś czas wypowiadał się na forum, liczę jedynie na odrobinę taktu ze strony forumowiczów i mam nadzieję, że nie proszę o zbyt wiele... |
|
| Adam Żyliński |
|
32897. | Posłuchałem dziś o planach burmistrza Iławy.
Jeśli Adam Żyliński zrealizuje choć część tego co zamierza, Iława skoczy mocno do przodu. Przeszkodą może być jedynie polityka w Radzie Miasta i dostępność środków UE.
Spotkanie odbyło się w dość wąskim gronie, choć było oficjalne. Burmistrz nie miał żadnych powodów do pokazu propagandy, ale plany na rozwój są bardzo konkretne.
Milczenie w wielu sprawach miejskich wynika z przyczyn niezależnych. Burmistrz jest w naprawdę trudnej sytuacji, mimo to przyszłość rysuje się dobrze.
Ps. Jeden z radnych powiatowych przekazał, za moim pośrednictwem, laptop dla potrzebującej rodziny. Więcej o tym w kolejnym felietonie w KI. |
|
| Bartosz Gonzalez |
|
32896. | Odnośnie wpisu numer: 32893 Jeśli przy łacinie jesteśmy, to naszło mnie powiedzenie: "Homo homni lupus est". Odnośnie iławskich radnych znaczyłoby, że "człowiek człowiekowi wilkiem jest".
Dla pewnego radnego, który poważania wśród bliskiej mu społeczności nie zaskarbił, pasuje.
Tenże osobnik zawsze krętaczem, natrętem kontestującym był. Niezbędne w jego życiu będzie przeszkadzanie i mącenie, choćby nawet Radę Miasta zatracić i wywrócić.
Podobnie jak w innym przysłowiu łacińskim, gdzie: "Navigare necesse est, vivere non est necesse", co znaczy, że "żeglowanie jest konieczne, życie niekonieczne".
Tyle ja, Marszałek, o waszym zatraceniu powiedzieć muszę. |
|
| Marszałek |
|
32895. | Odnośnie wpisu numer: 32888 Dociekanie prawdy i sprzeciwianie się patologiom to "amatorszczyzna", ale trzymanie paluszka prosto we wiadomym miejscu wiadomo kogo - to już "pełen profesjonalizm". Gratuluję myślenia.
Nigdy nie sympatyzowałem z żadną opcją polityczną, nie kandydowałem w żadnych wyborach, ani nikogo w takowych nie wspierałem. Ba, nawet nie obserwowałem zbyt bacznie naszego lokalnego politycznego piekiełka w Iławie. Ale od ostatnich wyborów czujnie przyglądam się Radzie Miasta Iławy. Niestety osoby takie, jak pisząca na forum radna Ewa Jackowska, chcące oczyścić samorząd z nierobów, kombinatorów i ludzi uwikłanych w różnorakie układy, nie mają łatwo. I nie dlatego, że sami zainteresowani im przeszkadzają, ale dlatego, że nie pozwalają na to osoby takie jak Pan, Panie Radny Skrzydłowy. Osoby, dla których nie liczy się żadna logika tylko układy.
A burmistrz siedzi cicho, uśmiecha się, klepie po plecach i... montuje swoich ludzi na kolejnych stanowiskach.
Jeszcze pytanie: czy mógłby Pan napisać ile osób w Urzędzie Miasta i jednostkach podległych zostało w ciągu ostatniego pół roku zwolnione, a ile etatów zostało obsadzonych? Wróble ćwierkają, że ten miły i grzeczny burmistrz zatrudnia swoich nie tylko w drodze konkursu... Może Pan coś na ten temat napisać?
Pani radna Ewo Jackowska! Bardzo proszę nie zmieniać swojego dotychczasowego sposobu postępowania. |
|
| jasam |
|
32894. | Odnośnie wpisu numer: 32888 Oj! Pan Burmistrz Żyliński to ani strateg dobry, ani dowódca wyśmienity.
Żołnierzy wypuścił jak popadnie, strzelają na oślep, patrony marnują. Dymu i huku z tego kupa, a wróg nawet nienaruszony. Widać, że żołnierze byle jacy, zbieranina, morale słabe, amunicja przestarzała i wiary w zwycięstwo brak.
Przeciwnik, choć zaskoczony, zaszył się w okopach przyczajony, i robi rozeznanie wywiadem. Żołnierzy zbiera, sojusze zawiązuje, amunicje gromadzi, pozycji nie zdradza.
Widać, że strateg to doświadczony. Oddziały, choć na razie mniej liczne, to w bojach zaprawione i świetnie wyszkolone. Jak już gotowi uderzą ławą, to i zbierać nie będzie czego.
Radzę się dogadywać, bo z tego tylko korzyść dla wszystkich być może. |
|
| Stary Wiarus, lat 73 |
|
32893. | Odnośnie wpisu numer: 32888 Nihil novi sub sole! Czas leci nieubłaganie, a konfitur nie widać, więc trzeba działać.
Zaprawieni w boju, co z niejednego pieca wygartywali, wiedzą doskonale, że drugi raz taka okazja może nie przypaść im w udziale. Burmistrz spokojnie liczy i po podsumowaniu zadziała.
Radny skrzydłowy raczy zapominać, że to co było naście lat temu, to się nie wróci. A 8 ostatnich lat spowodowało, że apetyt nie osłabł, a nawet wzrósł, bo potrzeby są większe.
Ku pamięci i zastanowieniu: "Sumienie nie tworzy normy moralności, tylko odczytuje obiektywny porządek" o czym nieraz się w praktyce zapomina. |
|
| natasza_pegeerówka |
| Droczyn, Środa 29-04-2015 |
|
32892. | Odnośnie wpisu numer: 32888 Przeczytałem ten wpis dwa razy.
Moje pierwsze wrażenie było takie, że to może jakiś romans lub jakaś inna cudna historia. Dużo w niej czułości, wybaczenia, spokoju, a nawet nerwów i stali.
Pytania z gatunku retorycznych postawionych w cytowanym tekście posunęły mnie w głębię przemyśleń. Przeczytałem drugi raz. Jak porażony piorunem powróciłem z tej otchłani, by finalnie dojść do wniosku, że to tylko seks oralny. |
|
| Stary Wiarus, lat 73 |
| okolice Iławy, Środa 29-04-2015 |
|
32891. | Odnośnie wpisu numer: 32888 Panie Radny Skrzydłowy! Aż korci mnie żeby z imienia i nazwiska się przywitać z Panem.
Pana wpisy zaczynają mnie bawić. Zastanawiam się na ile są to Pana autorskie wpisy, a na ile robi Pan "kopiuj/wklej". Wazelina wychodzi z Pana dosłownie wszędzie.
Skoro według Pana mniemania jesteśmy miałcy, to po co się Pan kłopocze wpisami na forum. Odpowiedź jest prosta: istnieje realna obawa, że w końcu mieszkańcy zaczną słuchać i zgłębiać nasze słowa i zacznie być dosłownie niewygodnie.
Moja cisza na ostatniej sesji była zabiegiem celowym i już niedługo wyjaśni się dlaczego.
Dzień po sesji miałam bardzo interesujące spotkanie z Kolegą Radnym Powiatowym Eugeniuszem Dembkiem, który - widząc co się dzieje - przyszedł do mnie wesprzeć dobrym słowem i cennymi wskazówkami. Opowiedział mi również o swoich kłopotach z przewodniczącym komisji rewizyjnej za jego kadencji w radzie miejskiej i jota w jotę przypomina to dzisiejszy okres. Zatem kto ma rację...?
Przypominam Panu, że radny Eugeniusz Dembek jest postacią również kontrowersyjną, ale do bólu prawą i żyje według zasad, które są mi bardzo bliskie.
Zapowiadam, że dalej będę wnikliwa i to przy pełnym poparciu moich wyborców od których również dostaję wsparcie, za co im serdecznie dziękuję i pozdrawiam. |
|
| Ewa Jackowska, radna Iławy |
|
32890. | Dlaczego ludzie od dobrych kilku lat panicznie boją się trafić do szpitala w Iławie?
Dlatego pytam - czym się zajmuje w starostwie powiatowym znudzone towarzystwo urzędnicze PO...?
Czy ktoś potrafi cokolwiek wymienić co przez 8 lat dojenia publicznej kasy załatwiła konkretnego doradca starosty Rygielskiego ds. zdrowotności Bernadeta Hordejuk?
Autorski demontaż służby zdrowia przez PO wciąż trwa. Mamy w Polsce wskaźnik 2,2 lekarza na 1 tysiąc obywateli, co plasuje nas na ostatnim miejscu w UE.
Nawet taka dziadowska i zasyfiona Rumunia jest od nas lepsza (2,5).
Na zdjęciu - uzdrowiciele: Hordejuk z Rygielskim. |
| |
| |
|
| Ewa Kopaczka Metrowa |
|
32888. | Odnośnie wpisu numer: 32885 Zachowanie grupki radnych miejskich Iławy - Brzozowskiego, Jackowskiej, Płuciennika - skwapliwie wspieranych też przez pretorianów starostwa powiatowego pod herbem PO (Kabata, Harmacińskiego, Lewandowskiej), to przejaw podwórkowej amatorszczyzny, wprost prowadzący do samobójstwa.
Trójka awanturników, wspierana przez kolejną trójkę dyspozycyjnych partyjnie radnych, kompletnie nie rozumie sytuacji w jakiej się znalazła na własne usilne życzenie. Swym amatorskim zachowaniem udowodnili nieokrzesani radni, że interesuje ich jedynie burzenie wszystkiego co napotkają na swojej drodze. A to pokazuje, że już nikt z pozostałych rajców nie będzie chciał im zaufać. Tak właśnie rozmienia się na drobne resztki własnej opinii.
Finał tej historii powinien stać się surową lekcją dla tych wszystkich, którzy nie potrafią postrzegać działalności w lokalnym samorządzie jako miejsca twórczej roboty i wolą tam widzieć wyłącznie pole bezsensownej bitwy.
Najbardziej zagadkową postacią w tym absurdalnym starciu wydaje się... burmistrz Żyliński. W miły i grzeczny sposób cierpliwie odpowiada radnym na wszystkie zapytania. Nie wchodzi w żadne spory, unika sformułowań konfrontacyjnych, jest jednakowo przyjazny do radnych PiS, PO, SLD i tych ze swojego komitetu.
Co jest grane? Co się stało z dawnym Żylińskim? Facet ma nerwy ze stali. Czy jest to skutek jego politycznego doświadczenia? Naście lat temu na sali sesyjnej zdusiłby w zarodku każdy przejaw ledwo nawet słyszalnej ignorancji. Dzisiaj "morduje" swych zajadłych przeciwników taktem, uprzejmością i... życzliwością. |
|
| radny skrzydłowy |
| Iława, Wtorek 28-04-2015 |
|
32886. | Mam pytanie do Kuriera.
Słyszałem, że na sesji w [...] [...] [...] była mowa o [...] [...] [...] ale Kurier jakoś nie podzielił się tą informacją. |
|
| Zenek |
| tutejszy, Wtorek 28-04-2015 |
|
Odp. | ...bo, proszę pana, nie wszystko możemy publikować lub ujawniać przed głównym wydaniem papierowym w środę.
Jemu należy się pierwszeństwo. |
|
| Modero Kuriero |
|
32885. | Odnośnie wpisu numer: 32883 Iławianko!
Jeżeli Pan Sochacki popełnił jawne zaniechanie jako przewodniczący komisji rewizyjnej, to winien być skarcony, napiętnowany czy nawet otrzymać ostrzeżenie, że będzie odwołany. Jeśli popełnił przestępstwo, to pod prokuratora, ale... tak nie jest.
Pójście radnej po bandzie w kwestii odwołania Sochackiego, nakręcanej przez przez podżegacza Brzozowskiego, nie należy do łagodnych, a wręcz szorstkich i niepotrzebnych. Niechże Ona, jako jedyna z nas, taką ostrą zostanie w stosunku do uchybień.
Jednak, kiedy Brzozowskiemu chce się awantury, to ją ma - proszę Pani! Będzie wniosek o odwołanie Pana Sochackiego w zgodzie z procedurą prawną podjęty, ale nie tylko! Zmienimy przewodniczącego również Komisji Budżetu. I będzie po Brzozowskim.
Formalna koalicja jest nikomu niepotrzebna, bo większość spraw glosujemy w zgodzie. |
|
| radny środkowy |
|
32884. | Odnośnie wpisu numer: 32882 Mam wrażenie, że obserwuję podwójną moralność.
Jak w Urzędzie Miasta tworzony jest etat wicedyrektora pod kogoś - to jest ok, bo pomaga się "skrzywdzonemu przez poprzedniego pracodawcę", ale jak to samo (być może, bo nie wiadomo na 100%) zrobią w starostwie - to już "jest karygodne".
Mnie się wydaje, że obie te sytuacje są bardzo podobne. Obie nie powinny mieć miejsca. Mylę się? |
|
| Wiktor |
|
32883. | Odnośnie wpisu numer: 32879 Czytam i chyba już przestaję rozumieć... Szarpanina wśród radnych w ogóle nie powinna mieć miejsca. Co by nie powiedzieć, prawy mąż sam wie kiedy odejść, ale te wszystkie roszady, kontrowersje, skakanie sobie do oczu na forum - coś tu nie gra.
Przymioty radnego to m.in. uczciwość, sumienność.
To także rola mediatora społecznego, a co za tym idzie, umiejętność negocjacji. To również godność sprawowanej funkcji i wizytówka mieszkańców. To porozumienie ponad podziałami i różnicą zdań, dla dobra nas wszystkich.
A w tym wszystkim, Pan Burmistrz, rzekomo poważany przez wszystkie strony... No i do tego radnym powinno zależeć na tym, by byli niezależni od partyjnych zagrywek. Skąd więc ten dysonans? |
|
| iławianka 53 |
|
32882. | Odnośnie wpisu numer: 32881 Czy tym, którzy na dyrektora byłej bazy sportów wodnych, odnowionego dziś portu, namaszczają amatorkę - rozum odebrało?
Czy ta kobieta zza biurka choć własną łódkę ze starej wanny miewa......? Jesteśmy zatem u dna kompetencji jakichkolwiek, co będzie początkiem upadku wszelkiego wodniactwa w Iławie, odnotowującego obecnie wiele światowych nawet sukcesów.
W takim i podobnym porcie pieczę i władzę zawsze stanowili kapitanowie, znający się na żeglarstwie nade wszystko.
Jeśli ona ma być administratorem, to mamy tu nie tylko nieporozumienie, ale prymitywną hucpę polityczną.
Ale nie dziwi mnie ten zamach na stanowisko w rządach Platformy Kolesi. Przykład idzie z góry. Tam nawet katechetka obejmuje tajny resort spraw służb specjalnych, która nie odróżniała ABW od KW wojskowego i policji. |
| |
| |
|
| sternik Marszałek |
| Makowo, Wtorek 28-04-2015 |
|
32881. | Odnośnie wpisu numer: 32864 ...no przecież wiemy.
Konkurs na dyrektora portu jest ordynarną ustawką sitwy.
Platformersi ustalili w starostwie, że dyrektorem ma zostać ANNA EMPEL, całkiem niedawno ze sporym hukiem „wyproszona” z ratusza przez nowego burmistrza miasta, Adama Żylińskiego. |
|
| Agent J-23 |
|
32879. | Odnośnie wpisu numer: 32878 Zielone ludziki łatwo przyodziały się w skórę motocyklistów. Polska zaś agentura, w skórze motocyklistów, sprzyja im jawnie, jakoby przyjaciół uznając.
Motocykl okazuje się, przed czym przestrzegam, skutecznym i mobilnym środkiem lokomocji różnej maści prowokatorów, bo jest on świetnym sposobem na komunikowanie się nie przez elektronikę, którą można namierzyć.
My tymczasem na dołach zajmujemy się szarpaniną i wtórnymi kwestiami takimi, jak odwoływanie radnych w komisjach. |
|
| Marszałek |
|
32878. | Tak wygląda sianie zboża na wojnę hybrydową.
Przypatrzcie się dobrze.
Nawet nie zauważyliście kiedy i jak wyrosła nam zupełnie nowa kategoria społeczna i mentalna. To „motocykliści”.
Teraz byle nawet łajza z Rosji lub Niemiec może po Polsce rządzonej przez Komorowskiego i PO jeździć jak po łysej kobyle. |
|
| Agent J-23 |
|
32877. | W uznaniu zasług dla sportu i wychowania młodzieży ponoć pojawiły się w ratuszu kandydatury Pawła Hofmana (LA) i Mieczysława Pietroczuka (ST), by nadać im tytuły: ZASŁUŻONY DLA MIASTA IŁAWY.
Wspaniale!
A ja, kibic piłkarstwa, w uznaniu chwalebnej posługi w rozwój piłki nożnej iławskiej, zgłaszam z flanki obywatelskiej i oficerskiej kandydaturę na HONOROWEGO OBYWATELA IŁAWY dla śp. Benedykta Gaca, wieloletniego i oddanego działacza klubu Jeziorak.
Z szacunkiem dla trojga. |
|
| Marszałek |
| Iława, Poniedziałek 27-04-2015 |
|
32876. | Odnośnie wpisu numer: 32847 Co do osoby instruktora Domu Kultury w Suszu [...] to zgadzam się z poprzednikami. [...]
Osoba mało odpowiedzialna, nie panująca nad dziećmi. Moje dziecko na pewno nie pójdzie do niego na "zajęcia".
[...] Dyrektor domu kultury chyba nie ma już pomysłów na jego działanie zatrudniając tak wyluzowaną osobę na tak odpowiedzialnym stanowisku. |
|
| Adam |
| Susz, Poniedziałek 27-04-2015 |
|
32875. | Odnośnie wpisu numer: 32870 Nie bądź taki "kudłaty" w swoich wypowiedziach.
Lepiej powiedz co takiego sam jako radny zrobiłeś dla miasta Iławy przez ostatnie pół roku? [...] Czy, poza siedzeniem cicho i przytakiwaniem, można jeszcze coś odnotować odnośnie Twojej osoby? |
|
| jasam |
|
32874. | Odnośnie wpisu numer: 32868 Popłynąłeś "przyjacielu".
Akurat ambicji i zaangażowania w kulturę Mariuszowi zarzucić nie można.
To jest człowiek orkiestra, do tego lojalny wobec swojego pracodawcy.
I tylko ktoś wrogo do niego nastawiony lub nieznający iławskich realiów może takie głupoty wypisywać. Zresztą spytaj w ICK-u jak często organizatorzy różnych imprez dla mieszkańców proszą aby to właśnie on prowadził te imprezy. |
|
| jasam |
|
32873. | Odnośnie wpisu numer: 32866 Zgadzam się w pełni z Panem Waldemarem.
Pan Mariusz Gołębiewski to fachowiec w każdym calu. W niedzielę prowadził świetnie festyn w "dwójce". Dobra robota Panie Mariuszu.
Kisielice będą miały na pewno dobrego fachowca. |
|
| przewodniczący |
|
32872. | Odnośnie wpisu numer: 32862 I o to właśnie biega - o myślenie perspektywiczne, i nie tylko myślenie!
Jest z czego brać, to nie żałować, bo to się opłaci, oczywiście dla tego kto funduje takie przyjemności. Chłop jest pamiętliwy i każdą wyrządzoną dobroć zapamięta i odpłaci w dwójnasób!
Tak więc uczcie się ludzie, w jaki sposób wydawać pieniądze z podatków.
Zbliża się okres Igrzysk. Ludziska zapomną o dniu dzisiejszym, będą się bawić, popijać piwko - żyć nie umierać :(
Ps. Terry Pratchett kiedyś powiedział: "Jeśli coś nienormalnego trwa dostatecznie długo, może stać się normalnym". |
|
| natasza_pegeerówka |
| Droczyn, Poniedziałek 27-04-2015 |
|
32871. | Odnośnie wpisu numer: 32848 [...] Radni Iławy, nie pozwólcie by powiat mieszał na Waszym podwórku. |
|
| iławianka 53 |
| Iława, Niedziela 26-04-2015 |
|
32870. | Odnośnie wpisu numer: 32848 Ciąg dalszy rewelacji zwiastujących moc wrażeń na najbliższej sesji Rady Miasta w Iławie w poniedziałek 27 kwietnia.
Do gry zamierza wejść radny-debiutant z PiS-u, producent kotłów do ogrzewania domków, mieszkaniec osiedla Lubawskiego. To on, z namowy duetu Brzozowski-Jackowska złoży wniosek o odwołanie przewodniczącego komisji rewizyjnej Sochackiego. Byleby wywołać zamieszanie wśród pozostałych radnych.
Radny Płóciennik idealnie nadaje się do tej zadymy. Nie ma żadnej wiedzy na temat mechanizmów w samorządzie i budżetówce, nie przeszkadza mu to, by tokować bez składu i ładu na każdy temat. Wszystko sprowadza do doświadczeń swojej firmy, w której zatrudnia raptem... dwóch młodych chłopaków. Poucza wszystkich dookoła przy każdej okazji. Wygłasza przy tym piramidalne bzdury z głębokim przekonaniem, że słuchacze spijają mu z ust jego odkrywcze, ludyczne mądrości biznesmena.
Brrrr! Zgroza!
Brzozowski, Jackowska, Płóciennik...
W tle przyczajeni Kabat, Harmaciński, Lewandowska, realizujący zalecenia partyjne płynące ze starostwa. Koalicja PO-PiS w powiecie, koalicja PO-PiS w mieście Iławie... Tak po iławsku, nader oryginalnie. Niejeden iławianin westchnie: biedny ten nasz burmistrz, żywcem przeniesiony z innej planety na iławskie szaleństwo.
Spokojnie! Można tego Żylińskiego nawet bardzo nie lubić, ale odmówić mu nie można spokoju, rozwagi i omijania szerokim łukiem lokalnych absurdów i wszelakiego oszołomstwa - jak widać, słychać i czuć, starannie wymieszanego z niezmordowaną ekipą cynicznych graczy z lokalnego PO. |
|
| radny skrzydłowy |
|
32869. | Odnośnie wpisu numer: 32860 Szkoda, że nie byłeś w środku podstawówki - zapewniam, że zmieniłbyś zdanie widząc jak się pozmieniało przez ostatnie lata. Nowe szatnie, świetlica, dodatkowe wejście do szkoły, nowe łazienki, pomieszczenia dla pracowników. Idź i zobacz a na pewno zmienisz zdanie!
Co do chodników przy ul. Iławskiej i Prabuckiej to chyba mają być robione w ostatnim etapie, jako łącznik trasy na Iławę z drogi na Prabuty, ale jeśli jestem w błędzie, to proszę mnie poprawić. |
|
| majster |
| Susz, Niedziela 26-04-2015 |
|
32868. | Odnośnie wpisu numer: 32858 Niestety tak może być...
Mariusz Gołębiowski (pracownik ICK) ma "parcie na szkło" i żadnych osiągnięć w kulturze. |
|
| kulturalny |
|
32867. | Odnośnie wpisu numer: 32851 Są świadkowie, jak ten pan, dziś radny PiS, swego czasu [...] [...] [...] pod restauracją "Czapla".
Były to lata zaszłe, ale takie skandaliczne zdarzenia pozostają w pamięci wielu ludzi. [...]
Postać tego Pana godzi w dobre imię partii PiS. Aż dziw bierze jakim cudem ten gość wystartował do Rady Miasta z lity PiS. |
|
| ORMO-wiec |
| Iława, Sobota 25-04-2015 |
|
32866. | Odnośnie wpisu numer: 32858 Pani Moniu szanowna i zaciekawiona, niejaki Mariusz Gołębiowski, który pracuje w iławskim ICK, to nie byle kto.
Jeśli rzeczywiście zostałby Pan Mariusz szefem kisielickiej kultury, byłoby to dla tamtejszej społeczności wielkie, nieopisane szczęście, a dla iławian - ogromna strata.
Jest to bardzo kompetentny animator szeroko pojętej kultury wysokiej i nieco niższej, nieprzeciętnie pracowity, absolutnie lojalny w stosunku do przełożonych i oddany swej pracy bez reszty. Cieszy się powszechną sympatią wśród pracowników ICK za to, że nie angażuje się w żadne intrygi, skupiając się wyłącznie na sumiennym wykonywaniu swoich obowiązków pracowniczych.
Należy pogratulować burmistrzowi Kisielic, że stawia na takich ludzi. |
|
| Waldemar |
|
32865. | Odnośnie wpisu numer: 32858 Brawa dla Pana burmistrza Ryszczuka.
[...] Gratuluję słusznego wyboru nowego dyrektora MGOKu.
Mam nadzieję, że będzie Wam się bardzo dobrze współpracowało. |
|
| wyborca Rafała |
| Jędrychowo, Sobota 25-04-2015 |
|
32864. | Jedyny i największy sukces autorski Hordejukowej i Rygielskiego.
PORT IŁAWA powstaje jako zbiór synekur dla sitwy Platformerskiej.
Ciepłe posady dla swoich.
Siedzą, nudzą się, jątrzą, spiskują i rozpisują konkurs na szefa portu.
Zgadniecie kto wygra...? No przecież wiadomo. No przecież wiecie... |
|
| Ola Mała |
|
32863. | Odnośnie wpisu numer: 32853 Rozumiem Pana. To jest taka urzędnicza patologia utopia wciskana ludziom przez pana Pietrzykowskiego przed wyborami a niestety większość łyka temat. Jak się zawinie niedobry cukierek w najładniejsze sreberko to też będzie sprawiać wrażenie dobrego. Niestety taka logika stosowana jest w wielu Polskich miastach. Współczuje już ewentualnemu następcy waszego burmistrza, odziedziczy cała bylejakość poprzednika niespełnione obietnice. Powiem ci że to też jest wina głosujących nie mających swojego zdania podatnych na puste sugestie a najgorsze jest myślenie a wybierzemy tego co był on będzie najlepszy innych nie znamy. Nie znają bo nie chcą znać nie chcą zadać sobie odrobiny trudu jeden z drugim by poznać i przemyśleć swoje decyzje. |
|
| Kamil |
|
32862. | Rozpusta za publiczną kasę!
Sołtysi z Gminy Susz - za przyzwoleniem burmistrza Pietrzykowskiego - uczestniczyli w 2-dniowym szkoleniu w Bajkowym Zakątku koło Gietrzwałdu. Każde sołectwo z naszej publicznej kasy musiało na ten cel przeznaczyć 500 zł! Nasze publiczne pieniądze. Było szkolenie, był basen, spacery i spa., było... hulaj dusza, bo to nie za nasze. Sołtysi zadowoleni a miernota siedzieć w domu.
Niezorientowani sołtysi myślą, że to tak zawsze będzie pięknie i cudowanie. Niestety za 3 lata będziecie musieli to odpracować. Aktywnie uczestniczyć w kampanii. Nic nie ma za darmo.
Pamiętajcie o tym i przemyślcie poważnie sprawę. |
|
| zapracowny rolnik |
| Leśny Zakątek, Piątek 24-04-2015 |
|
32861. | Odnośnie wpisu numer: 32859 Miłośnica - staropolskie określenie kobiety rozmiłowanej, pasjonującej się w każdym zadaniu. Czytaj też: pasjonatka, miłośniczka, wielbicielka każdej sprawy w dobrej wierze.
Owszem Pani taka jest i odznacza się dobrymi cechami w działaniu, ale miarkować też się należy by nie przekroczyć bariery umiłowania. Bo miłość i pasja również zabija.
[...] A mądry mąż, droga Pani, też miarkować się winien. Bo, jak sama Pani wspomniała, "radzę nabrać zdrowego dystansu" najpierw do samych siebie, potem dopiero do reszty.
Ten Pan Brzozowski, radny z przejściami, jak czytam i, co jest prawdą, nie należy do wirtuozów. [...] To zwyczajny młotkowy, co w fabryce z młotkiem trochę poszalał, aż trafił na dźwig. I bęc.
Pani działanie, a szczególnie hiperaktywność w Radzie Miasta, nakręca skrywaną turbinę Brzozowskiego. Dlatego zważać należy, by nie dawać wiatru w jego łopaty. |
|
| oficer zwiadu |
| Poligon Muszaki, Piątek 24-04-2015 |
|
32860. | Odnośnie wpisu numer: 32845 Tę bylejakość, o której pisze Watchdog, widać niestety w Suszu na każdym kroku.
Przede wszystkim zachwianej hierarchii spraw ważnych dla miasta. Przykład pierwszy: otoczenie suskiej podstawówki. Kruszące się murki i krawężniki liczące sobie, bagatela !, co najmniej lat 50. Łyse trawniki, połamane ławki, a przed sekretariatem, który powinien być wizytówką szkoły, wątpliwej urody skwerki porośnięte huk wie czym. Przykład drugi: chodniki ul. Iławskiej i Prabuckiej. Przecież stan ich woła o pomstę do nieba. Dojść na cmentarz, będąc starszą lub mniej sprawna osobą, to wyczyn!
To co powinno być priorytetem stało się sprawą drugorzędną, wobec pilnej konieczność zrobienia chodników wokół dumy Burmistrza, czyli SkateParku. Od trzech blisko dni trwają niezwykle intensywne prace, pracownicy ZUK-u uwijają się jak w ukropie układając polbruk. Wygląda na to, że w Suszu są równi i równiejsi, niestety. Na chodniki przy SkateParku pieniądze są, na chodniki dla szaraczków już nie.
Tak na marginesie całkowicie niezrozumiały jest dla mnie fenomen osoby inżyniera instruktora. Dlaczego człowiek, który reprezentuje tak wątpliwe wartości, jest usilnie stawiany za wzór dzieciom i te właśnie dzieci pozostają pod jego opieką? Czy ktokolwiek z rodziców interesował się jak wyglądają zajęcia z instruktorem? Co dzieci dokładnie robią i jakiej muzyki słuchają w trakcie zajęć?
To, co robią jest dość widoczne, bo słowo LAS widnieje w Suszu wszędzie, a czego słuchają? Proponuję posłuchać na Youtube pierwsza lepszą piosenką zespołu Wac Toja. Ciekawe doświadczenie: każda z tych piosenek propaguje wszelkiego rodzaju używki (przede wszystkim narkotyki) oraz seks w najbardziej wulgarnym wydaniu, wszystko to okraszone mnóstwem przekleństw. I tego właśnie słuchają w czasie zajęć dzieci w wieku od lat 9, a i mniejsze się tam widuje.
Fragment piosenki:
Palę gramy i widzę więcej
Pier...ę konkurencję - dla mnie to beka, ku...a
I znalazłem esencję w końcu
Miętoś torebkę w końcu i już tam japa, ku...a
Nie mam nic do dodania. |
|
| Zenek Bylejaki |
| Susz, Piątek 24-04-2015 |
|
32859. | Odnośnie wpisu numer: 32851 Panie Radny Skrzydłowy.
Nie życzę sobie komentarzy na takim "poziomie", bo obraża Pan mnie (na co ja powoli uodparniam się), ale sprawia Pan przykrość mojej najbliższej rodzinie.
Miłować mogę tylko moich najbliższych, więc może przed kolejnym swoim wpisem zastanowi się Pan co czuje mój mąż i dzieci, które mogą przeczytać ten tekst.
Jeśli chodzi o rodzinę i o jej dobro wchodzi Pan na cienką strunę.
Kolegów Radnych mogę darzyć co najwyżej sympatią!
Radzę nabrać zdrowego dystansu. |
|
| Ewa Jackowska |
| Iława, Piątek 24-04-2015 |
|
32858. | Nowym dyrektorem od kultury [MGOK] chce być teraz w Kisielicach niejaki Mariusz Gołębiowski z Iławy.
Co to jest za persona?
Żeby Kisielicom tylko nie trafił się kolejny nieudany dyrektor. |
|
| Monia |
| Kisielice, Piątek 24-04-2015 |
|
32857. | Odnośnie wpisu numer: 32849 Język iście pedagogiczny. Mało wiesz, ot co.
A co do lokalizacji pomieszczenia kuchennego, to z całą pewnością jest to kuchnia przy ul. Mierosławskiego w budynku internatu Zespołu Placówek, przyklejonym do "mechanika".
Dziennikarz nie został tam wpuszczony z wiadomych powodów, bo taka weryfikacja zdjęć odkryłaby prawdę. Smutne i prymitywne. |
|
| kornik |
|
32856. | Odnośnie wpisu numer: 32848 Nawet wyobraźnia traci pewność siebie, gdy rozum się do niej dobiera.
I tylko tyle z mojej strony. Dobrego dnia życzę. |
|
| Ewa Jackowska |
|
32855. | Odnośnie wpisu numer: 32849 Kurier publikuje rewelacje anonimowego donosiciela - Pani [...].
Szkoda, że nikt nie przyszedł do sądu na jej proces, bo znowu zasłoniła się zwolnieniem. Podobno w [...] ma zapaść wyrok w jej sprawie.
Zapraszam na ogłoszenie. |
|
| prezes |
| New York, Piątek 24-04-2015 |
|
32853. | Odnośnie wpisu numer: 32845 Droga Nataszo.
Widać teraz z jakiego obozu jesteś. Wymagasz od Żylińskiego po kilku miesiącach cudu gospodarczego, a od Pietrzykowskiego po 5 latach rządzenia – przystajesz na bylejakość.
Po pierwsze ja nie narzekam, tylko krytykuję a jest różnica pomiędzy krytyką od krytykanctwem. Krytyka sprawia u naszego adresata często konstruktywne reakcje – ja mam taką szczerą właśnie nadzieję. Wyrażam się nadzwyczaj jasno, dając innym komunikat o tym co jest zgubne i wyniszczające w naszym otoczeniu. Co doprowadza nas właśnie Droga Nataszo, do sytuacji, która już ponad 70 lat temu została opisana w folwarku Orwella.
Przypomnę - to stan, który sprowadza nas już dzisiaj wyraźnie na kolana [...] przed innymi narodami, ale przed niestety naszymi bliskimi braćmi, którzy tutaj mają władzę – którzy dostają naszym milczeniem od nas jawne przyzwolenie do oszukiwania nas, manipulowania faktami np. zasłaniając się tajemnicami handlowymi.
Burmistrz to służba. Każdy to wie na Zachodzie, tylko Polacy tego nie rozumieją. Dlatego jest tak jak jest i to już nie jest moje narzekanie (krytykanctwo), tylko fakty! Pytałem o przykłady ciężkiej, ale tylko rzetelnej pracy naszego Burmistrza Susza. I co...?
Bezrobocie to nie problem? W gminie Susz jest pięć wiejskich szkół podstawowych. Czy wiesz, że aż ponad 60% tam uczących się dzieci korzysta z dożywiania! TO NIE JEST raptem 15%, czy może 20%. Rozumiesz...? PONAD 60% rodzin osiąga dochód po około 350 zł na jednego członka rodziny!
A tu, no proszę! W zamian zawody triathlonowe za ponad 300 tysięcy! PYTAM GŁOŚNO: dla kogo one są?
Dla tych biednych rodzin, czy dla celebrytów z Warszawy? Na pewno dla burmistrza Pietrzykowskiego, który do kolejnej swoje ulotki wyborczej za 3,5 roku dorzuci następną sweet focię z uścisków.
No ale cóż, jak zabraknie przykładowej pogody podczas triathlonu w tym roku (tłumacz - krytykanctwo), a będzie gradobicie – to i tak winą obarczą Jana Sadowskiego, bo przecież on jest od 4 lat wszystkiemu winien! Za to, że budował, raz jeszcze budował i jeszcze raz budował, a nie bywał na salonach Komorowskiego.
Nie jest mi do śmiechu gdy patrzę na swoje dzieci i negatywnie mnie odbierających forumowiczów, którzy zamiast przeczytać mój post dwa razy, spojrzeć za okno i pomyśleć co zostawimy naszym dzieciom, to klikają bezmyślnie w klawiaturę. |
|
| watchdog |
| Susz, Czwartek 23-04-2015 |
|
32852. | Odnośnie wpisu numer: 32848 Ciąg dalszy tej opowieści jest taki.
W iławskim PiS dokonano swoistego zamachu stanu. Z przewodniczenia powiatowych struktur odsunięto Ewertowskiego. Zamachowcami są: naczelny poseł z Elbląga Leon Krasulski, a także koledzy Witkowski, Jackowski i Foryś - wszyscy z Iławy.
Z Romanem Brzozowskim będą zawsze problemy. Taka jest natura tego jegomościa. Będziecie mieć z nim wiele "uciechy". |
|
| naczelny łowczy tchórzy i piżmaków |
| Polesie Iławskie, Czwartek 23-04-2015 |
|
32851. | Odnośnie wpisu numer: 32824 Trudno pojąć jakim cudem znalazł się w Radzie Miejskiej Iławy człowiek o takiej reputacji jak Roman Brzozowski.
Był już radnym wcześniej, ale to dawno, w pierwszej kadencji 1990-94. Skompromitował się wtedy doszczętnie. Najstarsi iławianie pamiętają jego wyczyny we Frednowych lub w Iławie (ZKM). Tracił swe stanowiska pracy w atmosferze poruty i skandalu.
Karierę w miejskich autobusach ZKM zakończył wyrokiem skazującym za pospolite przestępstwo.
Do ratusza powrócił po 20 latach przerwy, choć doprawdy wydaje się to niemożliwe.
Zachowuje się jota w jotę tak jak dwie dekady wstecz - sieje intrygi, mędrkuje, napuszcza jednych na drugich i buduje wokół siebie krąg oddanych i podobnych mu klakierów.
Nagle jego wielką miłośnicą stała się radna Ewa Jackowska. Najbardziej hałaśliwa radna ubóstwia wręcz Pana Romana. Mało tego. Z polecenia Rygielskiego i Hordejukowej służyć mu zapewne będą Harmaciński, Kabat i Lewandowska. Dołączy do nich Płóciennik, który niewiele rozumie co się wokół niego dzieje. Może jeszcze zagubiony Burdyński.
To wszystko.
Trzęsienia ziemi w poniedziałek nie będzie. A genialny strateg Brzozowski jeszcze przed wakacjami zakończy swoje harce jak 20 lat temu... |
|
| radny skrzydłowy |
| Iława, Czwartek 23-04-2015 |
|
32850. | Niepojęte!
Co wyprawiał kierowca TIR-a, że auto stanęło dęba, a naczepa zwaliła się na osobówkę jadącą z naprzeciwka...? Zobacz na stronie 3. |
| |
| |
|
| KURIERZY |
|
32849. | Odnośnie wpisu numer: 32844 Uspokój się, bo gadasz bzdury.
Poprzednia dyrektorka "szóstki" jeszcze się nie wykaraskała ze spraw sądowych za nadużycia. Przestań hejtować. |
|
| Mark |
|
32848. | Podobno sesja w Rady Miasta w Iławie zaplanowana na poniedziałek (27.04.) zapisze się perturbacjami politycznymi, które mogą zakłócić spokojne współistnienie obecnej koalicji.
Radny Brzozowski (PiS) szukając zaczepki, nie bez wsparcia triumwiratu ze starostwa, próbuje zamieszać, by usunąć z funkcji przewodniczącego Komisji Rewizyjnej radnego Sochackiego i powołać przy wsparciu PO tym razem na jego miejsce radną Ewę Jackowską. Radnemu Brzozowskiemu, jak u źródeł wiadomo, jest ciągle mało.
Następną rozsiadką ma być wykopanie radnego Szymańskiego z funkcji Przewodniczącego Rady, by osobiście zasiąść na jego fotelu. Radnemu Brzozowskiemu jest ciągle mało.
Wcześniej planowane jest w Komisji Oświaty zastąpienie radnego Bojko radnym... i tu jest tajemnica poliszynela, czyli nie ma tajemnicy, bo wszyscy domyślają się, że będzie nią radna Prasek, która udaje, że absolutnie nic nie wie na ten temat.
Tak więc znalazł się w iławskim PiS-ie wywrotowiec na szkodę spokoju i dobrej pracy dotychczasowej pod kierunkiem nowego burmistrza Adama Żylińskiego.
Woda na młyn wywrotowej grupy, jaka trzyma ster w starostwie. |
|
| oficer zwiadu |
| Poligon Okonek, Czwartek 23-04-2015 |
|
32847. | Odnośnie wpisu numer: 32840 Pięć pozytywnych działań.
Jeden SkatePark za 710 tys. zł wystarczy za co najmniej dwadzieścia.
Proste działanie matematyczne: 710 000 x 20 = 35 500. POZYTYWNYCH!
Dzieci mogą się wyszaleć, wybawić.
Nic to, że pod czujnym okiem INSTRUKTORA jeżdżą bez obowiązkowych kasków (regulamin), klnąc przy tym jak szewcy. Nic to, że instruktor uczy dzieci bezmyślnego, nazwijmy to po imieniu, wandalizmu, czyli malowania i oklejania każdej ściany, murku, słupa, budynku w Suszu słowem LAS i wątpliwej urody obrazkami.
SkatePark stoi i wszyscy którzy z niego korzystają otrzymali od Burmistrza wolna rękę w dewastacji miasta. Przykre... |
|
| Liber |
|
32846. | Napiszę o ważnym problemie jaki w Iławie wielokrotnie mnie jak i innych kierowców dotyka.
Przejazd kolejowy przy ulicy Wyszyńskiego i Grunwaldzkiej [koło białego kościoła].
To, że czasem trzeba trochę poczekać jest normalne i zrozumiałe, w końcu to przejazd kolejowy, ale od pewnego czasu przejazd jest blokowany przez pociągi towarowe, które zatrzymują się na przejeździe, co wielokrotnie prowadzi do zakorkowania od ulicy Grunwaldzkiej aż po Kościuszki, a nawet Niepodległości, bo w tym momencie wszystkie ronda lawinowo zaczynają się blokować.
Iława zaczyna przypominać pod tym względem Ostródę. Na wiadukt, dzięki poprzedniej ekipie PO, nie mamy już co liczyć.
A może dobrym rozwiązaniem byłoby całkowite zamknięcie przejazdu...? Niby kuriozalne rozwiązanie, ale dzięki temu zabiegowi korki z przejazdu nie zablokują rond na Niepodległości, Kościuszki i Królowej Jadwigi. |
|
| Aleksander Krygier, lat 40 |
|
32845. | Odnośnie wpisu numer: 32840 Aż pięć...?!
"Pozytywnych" dla kogo...?!
Burmistrz jest skuteczny - wygrał wybory, ludzie się uśmiechają, bezrobocia już nie ma, tak więc nie potrzeba nowych miejsc pracy, zasiłki płaci się na bieżąco, będzie triathlon, Dni Susza, ładna pogoda - czego więcej chcieć...?
Więcej uśmiechu Watchdog - hau hau :)
Wszystkim malkontentom i narzekaczom - stanowcze nie! |
|
| natasza_pegeerówka |
|
32844. | Odnośnie wpisu numer: 32828 To skandal!
Pamiętajmy, że mówimy o placówce dla dzieci upośledzonych, a jak widać i kadra niedomaga. Dyrektor i trzech zastępców nie jest w stanie zapanować nad porządkiem.
To wierzchołek góry i każdy, kto w tej szkole pracuje o tym wie. Przez ostatnie 3 lata szkoła zeszła na psy. Poprzednio zarządzała pani dyrektor i jeden zastępca i był porządek. A gdzie szacowny nadzór w postaci Starostwa? |
|
| kornik, lat 54 |
|
32843. | Odnośnie wpisu numer: 32840 Przypomnij mi, gdzie ja w swoim wpisie wspomniałem o Burmistrzu? Napisałem o Suszu.
Rozumiem, że jest masa płaczków, którzy cokolwiek się nie stanie złego, zawsze będą to przypisywać Burmistrzowi. Nawet jak jego wpływ na to będzie zerowy.
Takiś sportowy a nie widzisz historii sportu, która się dzieje na twoich oczach? Mniej przed komputerem, więcej na świeżym powietrzu. Właśnie Unia awansuje do IV ligi. Takiś cwany w wyszukiwaniu minusów wszędzie? |
|
| suszak |
|
32842. | Odnośnie wpisu numer: 32836 Naturalną rzeczą jest dbanie o mieszkańców naszej gminy, a nadal tylko elity i lasery-maruderzy mają dobrze.
[...] Lansowanie na pamięci żołnierzy podziemia to największa hańba i brak honoru. O czym my dyskutujemy, pomysłodawca wystawy przebierał się w rosyjskie mundury i podniecał radzieckimi spadochroniarzami w Kamieńcu.
Po wyborach widzę, że jak niedźwiedzie w gawrze zapadli wszystkich letarg. [...] |
|
| sportowy |
|
32841. | KONDOMINIUM, czyli REPUBLIKA BANANOWA
Pojawiło się kilka faktów pozornie ze sobą nie związanych, ale cóż przeszkadza je połączyć. Zaczęło się jakiś czas temu, od upokarzania Komorowskiego. Tej akcji poświęcono wiele materiału analitycznego, nie ma zatem większego sensu się powtarzać, wystarczy potwierdzić, że grillowanie Bronka miało miejsce. Przyczyny takiego stanu rzeczy, przykrego dla pana Bronisława, były podawane dość zgodnie: wojna w PO i prawdopodobnie naciski ze strony rozmaitych smutnych panów, którzy z taśmami w rękach oczekiwali podpisów pod stosownymi kontraktami. Z hipotezami jest tak, że nie wszystkie wytrzymują próbę czasu, ale ta hipoteza chyba znajduje potwierdzenie, w trzech innych faktach.
W USA dyrektor FBI przypomniał o polskiej odpowiedzialności za niemieckie mordowanie Żydów. Początkowo też się zastanawiałem, czy to nie wynika z czystej głupoty i nieuctwa, czego w USA nie brakuje, ale jeszcze przed ujawnieniem kluczowych informacji porzuciłem tę naiwną myśl. Można się zgodzić, że niejeden ociężały sprawował najwyższy urząd w Stanach Zjednoczonych, dość wspomnieć Busha Juniora, czy Johna Kerry, ale właśnie dlatego amerykańscy decydenci wybierają takich ćwierćinteligentów, aby swobodnie nimi kierować. Dyrektor FBI powiedział to co mu kazano, a nie to, co sobie wymyślił, gdyby było odwrotnie za godzinę ze strachem w oczach przepraszałby uroczyście. Jeśli miałbym zgadywać po co ta ordynarna propaganda została wprowadzona w obieg, to przyczyny widzę dwojakie. Przede wszystkim nigdy nie wolno zapomnieć, co mówili amerykańscy rabini: „Będziemy dotąd gnoić Polskę, póki nie wyrwiemy naszych kamienic i miliardów odszkodowań”. Gdzieś jest w sieci kilka oryginalnych cytatów, bo te słowa to uogólniona parafraza wyrażająca rabiniczny cel nadrzędny. Z drugiej strony został rozstrzygnięty przewał na wojskowy helikopter, którym ma być francuski Airbus, ale inne poważne przewały ciągle wiszą w powietrzu.
Zauważyłem, że po forach natychmiast ruszyła kampania „techniczna” i jeszcze parę godzin lektury, a sam mógłbym wyprodukować idealną maszynę. Istotą rzeczy jest jednak to, że wybrany helikopter nie zostanie wyprodukowany w USA przez żadną żydowską fabrykę, zatem odpowiedzialność za „holocaust” zdaje się idealnie wpisywać we wcześniejsze deklaracje rabinów i przyszłe kontrakty na tarczę z „Patriotami”. Nie sprzedaliśmy polskim frajerom helikoptera, to sprzedamy ludobójstwo i przyciśniemy kontrakt na rakiety. Poważam się na podobną ocenę, ponieważ szanujące się państwa dokładnie takimi metodami dyscyplinują niepokorne państewka albo lokalnych kacyków, którzy dogadują się z konkurencją.
Trzeci fakt odnosi się do nowej wojny na górze z udziałem tych samych armii. Poszły plotki po mediach, że Kopacz ma ostatecznie rozwiązać kwestię Schetyny, czyli i tutaj żadnych niespodzianek. Jednak pan Tusk, nie żadna Kopacz, ma jeszcze jakieś możliwości – w sensie, że dawni opiekunowie Donalda walczą z obecnymi opiekunami Komorowskiego. Tyle dobrych wiadomości, gorzej, ale również zgodnie z przewidywaniami, że wszystko na parę tygodni przed wyborami zaczyna się klarować. To oznacza, że ostatnie dni intensywnie eksplodują falą gnojowicy skierowaną na opozycję przez połączone frakcje PO. Towarzystwo się wycina i walczy o łapówki za miliardowe kontrakty, ale dobrze wie, że za daleko posunąć się nie może i przy cienkiej czerwonej linii znów sobie podadzą ręce, żeby nie wypaść z gry. Wypowiedź dyrektora FBI, wybór helikoptera i nowa wojna Tuska ze Schetyną to trzy fakty, które nie tyle w mojej ocenie, co domniemaniu, złożyły się na medialne poniewieranie Bronka Komorowskiego.
W tę triadę wpisują się pomniejsze incydenty: podsłuch Siemoniaka i aresztowanie ABW przez CBA. Trwały ostre negocjacje, jak się podzielić łupami, ale na trzy tygodnie przed wyborami atmosfera musi się uspokoić. Partia matka w całości poprze Komorowskiego, bo wyłożyła na niego kasę i po prostu żaden inny kandydat, z różnych powodów, nie wchodzi w grę. Wojna i bitwy o szmal zaczną się na nowo tuż po wyborach, wszak największe możliwości dają posady rządowe i parlamentarne, nie pilnowanie żyrandola. Brakuje tylko odpowiedzi, jakim helikopterem chciał latać Bronek, a jakim Donald.
Ludzie szumią, że za francuskim wyborem stoi Tusk, który płaci za stanowisko „prezydenta Europy”. Jest to dość mocny argument, w końcu Bronek ma przyjaciół w zupełnie innych narodowościach. Jeśli to prawda, co mówią ludzie, to znaczy, że Bronek i jego ludzie nie mogą być zachwyceni, bo frukta połknęła frakcja Tuska. Coś jednak nagle złagodziło napięte relacje i po wizycie w pałacu delegacji rządowej, to Komorowski zdaje się udawać szefa biznesu wojennych zabawek. Helikoptery francuskie, rakiety amerykańskie, dla Świdnika modele latające. Wygląda na optymalny podział i zawieszenie broni?
Nie wiem, ale widzę po medialnej serii „faszystowskich” i smoleńskich wrzutek, że po pierwsze PO nie ma innego wyjścia, po drugie komenda „Ratować Bronka!” poszła we wszystkich kierunkach od TVN, przez GW, aż po TVP. Oni są skazani na porozumienie, inaczej wypadną ze złodziejskiego interesu. |
| |
| |
|
| PIOTR WIELGUCKI, Matka Kurka |
| Polska, Czwartek 23-04-2015 |
|
32840. | Odnośnie wpisu numer: 32836 Wymień przynajmniej 5 przykładów pozytywnych działań burmistrza Susza z ostaniach 12 miesięcy? To i ja poczuję się lepiej. |
|
| watchdog |
| Susz, Środa 22-04-2015 |
|
32839. | Kolejny epizod „Gwiezdnych Wojen”, czyli atak Żydostwa na Polskę.
Max Kolonko mówi jak jest. |
| |
Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288
|