Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
Znowu podwyżka za wywóz śmieci
Nowa sekretarz miasta Iławy
Hulajnogi blokują miasto
Kto wreszcie zlikwiduje szlabany?
Kolejna porodówka zlikwidowana
Szef zapłaci za zmarłego pracownika
Koniec ery Adama Żylińskiego
Zabił ją narkotyk
Odeszła legenda sportu
Nie żyje Aleksandra Zecha
Iga Świątek i Agnieszka Radwańska polubiły Iławę
Droższe bilety autobusów miejskich
Czy ktoś kradnie nawet woreczki na psie kupy?
Paszport wyrobisz w Iławie!
Czy przewodniczący Brzozowski straci mandat?
Znany muzyk jazzowy oskarżony o pedofilię
Remont mieszkania ITBS. Chciałam tylko normalności.
Znaleziono zwłoki kobiety
Dziecko zmarło w Dzień Dziecka
Pierwsza sesja i już podwyżka zarobków burmistrza
Więcej...

Forum

31115. 
Odnośnie wpisu numer: 31097

Panie Marszałku - określenia, które do mnie zastosowałeś, są wielkim nadużyciem, lecz widzę, że ty chciałbyś być iławskim oratorem dlatego przechodzę obok twej wypowiedzi bez emocji.
Moje zdanie na temat dyskusji wyraziłem, Ty jednak zachęciłeś mnie do dalszych. Niestety nie dam Tobie dużej satysfakcji, ponieważ po prostu nie mam zbyt wiele czasu.
Jestem przedsiębiorcą jakich w Iławie i naszym Kraju jest bardzo wielu. Przedsiębiorcy, którzy prowadzą swoje firmy, małe czy wielkie, nie mają czasu na zajmowanie się politykowaniem, ale także nie chcą się tym zajmować, bo często są nazywani prywaciarzami (innych epitetów nie wymienię). Przedsiębiorcy ci pracują po 12 i więcej godzin dziennie, płacą podatki i tworzą miejsca pracy.
A na wyborach głosują najczęściej zgodnie ze swoim sumieniem, bo nie muszą oddać głosu na swoich pracodawców. Muszą mieć jednak na kogo głosować i do tej pory tylko część kandydatów przedstawiła program.
 HK007
 Iława, Piątek 10-10-2014

31114. 
Odnośnie wpisu numer: 31096

Panie Tomaszu! [...] Gdzie ci inwestorzy? Załamałem się.
Czy Pan wierzy w przyprowadzenie przez któregokolwiek kandydata na burmistrza Iławy inwestora, który da przynajmniej 100 miejsc pracy z dobrymi wynagrodzeniami? (średnia krajowa). To jest nierealne. Realne jest za to stworzenie przez samorząd lokalny warunków do rozwoju małych rodzinnych firm.
Kandydat na fotel burmistrza powinien mieć przygotowany plan nie dla siebie, lecz dla społeczności w której chce sprawować mandat, ale plan przygotowany i zaprezentowany jeszcze przed wyborami – a nie dopiero "jak wygram to przygotuję".
 HK007
 Iława, Piątek 10-10-2014

31113. 
Odnośnie wpisu numer: 31106

W jaki sposób poszczególni kandydaci czy poszczególne komitety mogą się dogadać skoro burmistrza nie wybiera klika radnych, tak jak starostę powiatu...
Burmistrza czy wójta wybierają bezpośrednio zwykli ludzie, obywatele.
A ci są zdeterminowani i w większości idą na noże, by nade wszystko odsunąć iławską PO od władzy.
Iławianie nie dadzą się nabrać na Ambroziaka, Klubę czy Dąbrowskiego.
Ci muszą "wychować sobie" swoich zwolenników, zaskarbić, przekonać.
Jak na razie to nie mają czym, tylko plakacikami na słupach i ścianach.
 wyborca mm
 Iława, Piątek 10-10-2014

31112. 
Odnośnie wpisu numer: 31095

Szanowny Kanclerzu, z przykrością dla Pana muszę oświadczyć, że w żadnej partii, o sekretarzu nie wspominając, nie byłem. Nie byłem ani w Solidarności, SLD, PSL, PO, PIS, UW i żadnej innej. Nie byłem w ORMO, MO, SB, UB. Nie byłem zuchem ani ministrantem.
Nie byłem też na żadnych wyborach, tak więc i w tych nie będę. Dlatego proszę się nie obawiać o to, że poprę PO z Panią Hordejuk i Rygielskim na czele.
Piszę tylko dlatego, że ktoś ludziom wciska kit, iż pracy w Iławie nie ma dlatego, że dzieci mniej się rodzi. Jeśli już tak jest, to po części jest to wina tego PO, do którego wszak należał i uciekł w ostatniej chwili Pana kandydat Żyliński. Ale o tym sza.
Pisze się na forum o kolesiostwie, układach, upadających zakładach itd.
Pytam się: kto wprowadził tych i nie tylko tych kolesi na lokalne salony i za czyjej kadencji najwięcej padło zakładów w Iławie? (szczególnie te wymienione przez Pana Marszałka). [...]
 emeryt
 Iława, Czwartek 09-10-2014

31111. 
Uwaga!!! Ważne dla wszystkich studentów psychologii, socjologii - ba,
nawet psychiatrii. Jeśli planujecie pracę magisterską, może doktorską,
na temat: "STUDIUM UPADKU CZŁOWIEKA", przyjeżdżajcie do Iławy.
Naprawdę warto!

Mamy tu przypadek gościa, który każdego dnia, na naszych oczach pogrąża się ostro, na dno pikując. W maju tego roku młody, gniewny i piękny 40-letni PIOTR AMBROZIAK - bez stałego zajęcia przewodnik turystyczny ze Szczytna - wymyślił sobie, że zostanie burmistrzem w Iławie, bo jest taka piękna i zasługuje na niego. Uznał, że władza w naszym mieście leży... na ulicy! Nie dociera do niego, że takie kandydowanie na najwyższy burmistrzowski urząd to wyraz jego pogardy dla mieszkańców Iławy.

Rozpoczął od lansu na portalu Facebook, który zawalił kolorowymi zdjęciami wielomilionowych inwestycji, jakie przeprowadzi w Iławie. Później uruchomił specjalną stronę z wyborczym programem, czyli z typową sieczką, z której można wyczytać, że Iławę uratuje prawdziwa eksplozja turystyki. Następnie uruchomił proces upychania, gdzie tylko można, kolorowych ulotek o bliżej nieokreślonym zespole młodych, kreatywnych, uczciwych i urodziwych, którzy zbawią naszą Iławę.

W ostatnich dniach pojawiła się na słupach ogłoszeniowych (i w innych dostępnych miejscach) jego twarz, do złudzenia przypominająca grymasem i nastrojem sławnego kiedyś w Polsce rosyjskiego szarlatana Kaszpirowskiego. Swe "profesjonalne" materiały wyborcze Piotr Ambroziak uzupełnia wałęsaniem się od rana do wieczora po iławskich restauracjach i galeriach. Co dnia puka też do ratusza i innych urzędów, do swoich politycznych protektorów. Zagląda także do swych hotelowych sponsorów, zapewniając ich, że jego sława w Iławie wzrasta w szalonym tempie, bo witany jest wszędzie chlebem i solą. Ponoć słyszy to od napotkanych ludzi, których tak naprawdę napastuje o głosy.

Efekt jest dla niego dramatyczny. Stał się przedmiotem kawiarnianych anegdot i gabinetowych kpin. Dawno przekroczył granicę śmieszności budzącej żałość. A przecież jest to dopiero początek upadku rozgrywającego się na ulicach Iławy.

Końcowy wynik na poziomie 3-4 procent trzeba będzie wytłumaczyć jedenastu kandydatom, którzy zostali wciągnięci do ambroziakowego komitetu. Jak wyjaśnić tym ludziom blamaż, po którym wypadało będzie spalić się ze wstydu? Piotr Ambroziak wyjedzie sobie z Iławy w siną dal po wyborach (może wróci do Olsztyna, Kętrzyna lub Szczytna), a jego niedoszli radni w swym rodzinnym mieście pozostaną. Z tych nędznych paru procent trzeba też będzie się rozliczyć z iławskim biznesem, który może okazać się mniej wyrozumiały niż wspomniana jedenastka kandydatów. A jak na siebie samego potem spojrzeć w lustrze?!

Nie odczuwajmy jednak do Piotra Ambroziaka litości i współczucia.
On sam sobie na to zasłużył, spoglądając na mieszkańców Iławy jak na idiotów, traktując nas z bezczelną pewnością siebie i przekonaniem o "wyższości jajka nad kurą". Po raz to już który potężna góra maleńką mysz urodzi...?
 Waldemar

31107. 
Odnośnie wpisu numer: 31070

Nowy plac zabaw w Suszu jest świetny.
Tylko szkoda, że mieści się w najbardziej wietrznym miejscu jakie można było wybrać (chyba nie myślano o dzieciach, lecz o efekcie wow). Można było pomyśleć o innym podłożu ponieważ drobinki piasku bardzo szybko porysują plastik i będzie pękał. Ogólnie to fajny pomysł i na pewno mniej kosztowny niż skate park, który będzie świecił raczej pustkami.
 Jola
 Susz, Czwartek 09-10-2014

31106. 
Odnośnie wpisu numer: 31098

Samorządowcu! Listy kandydatów na radnych miejskich zostały już zarejestrowane.
Ekipa iławskiej PO przedstawia się następująco: 10 dotychczasowych radnych, w tym dwóch dyrektorów wydziałów starostwa (Ryszard Kabat, Włodzimierz Harmaciński) i najstarszy stażem sięgającym 1990 roku (Andrzej Pankowski). Ponadto 2 kandydatów grubo po siedemdziesiątce (Elżbieta Lewandowska, Jan Kamiński) i największa rewelacja, kandydat na radnego ze Starego Miasta, odchodzący na emeryturę burmistrz Włodzimierz Ptasznik!
Jest jeszcze dyrektor LO Roman Groszkowski i podległy mu nauczyciel Artur Miśkiewicz. Pozostali nauczyciele starający się o reelekcję w Radzie Miejskiej z listy PO to Elżbieta Prasek i Jolanta Michalewska. Stawkę dotychczasowej ekipy platformerskich radnych uzupełniają Jerzy Sochacki i Gerard Drapiewski.
Pozostali kandydaci z PO to samorządowi debiutanci: Marek Machnio, Grzegorz Grabski, Jerzy Łapuć, Waldemar Kowalski, Grzegorz Olszewski, Mirosława Staszyńska, Dariusz Paczkowski, Aneta Rychlik i Grzegorz Żyrałek. Niewiele o nich wiemy, oprócz tego, że bezwarunkowo popierają kandydaturę Bernadety Hordejuk na burmistrza miasta i Macieja Rygielskiego na starostę.
Ha! Platformersi iławscy mają dodatkowe wsparcie Piotra Ambroziaka, egzotycznego kandydata na burmistrza Iławy, którego zdaniem jest zwabienie głosów młodzieży i który całe dnie przesiaduje u swego nowego przyjaciela Michała Młotka w wydziale promocji miasta. Bo Ambroziak, tak od niechcenia, zarejestrował tylko 11 kandydatów na miejskich radnych, więc chyba jego zadanie nie polega na wygraniu wyborów, lecz na przeszkadzaniu.
Wszyscy razem wzięci są bardzo pewni swego. Nie dopuszczają myśli, że mogą przegrać te wybory. Sprzyja im mnogość innych kandydatów na burmistrza - Tomasz Kiejstut Dąbrowski, Irena Wąs, Jerzy Ewertowski, Bartosz Kluba, Edward Bojko.
Byleby tylko Żyliński nie wygrał w pierwszej turze! Bo w drugiej turze przeciwko niemu wszyscy razem mają się dogadać. Np. zahandlują stanowiskami, podzielą łupy i go załatwią. Bo muszą! Powrót Żylińskiego do Iławy byłby dla nich katastrofą stołków.
 belfer z przypadku

31104. 

A mnie się ta fotografia bardzo podoba.
Często zastanawiamy się - kto, gdzie, z kim, dlaczego? A tu mamy jak na widelcu towarzystwo w komplecie, co prawda jeszcze kilkanaście osób przydałoby się ażeby podziękować już wszystkim razem, ale nie bądźmy zachłanni.
Dlaczego nie ma na zdjęciu władz np. miasta Lubawy albo gminy wiejskiej Lubawa chociażby?! Najlepsi nieobecni?! Otóż tak, bo oni pracują po to, aby nie mieć bezrobocia chociażby! No i nie są z PO oczywiście!
 mieszkaniec

31102. 
Odnośnie wpisu numer: 31099

Jeśli ja, Marszałek dawno już pisałem, że obecne towarzystwo PO i SLD należą mentalnie do spadkobierców komunistycznej PZPR, to nazwano mnie oszołomem.
A jakże by inaczej miało być...?! Tak długo, dopóty nie pomrą nawet ich dzieci.
Natomiast Pan poseł Adam Żyliński, jako młody chłopak zawieruszył się jeno w bagnistej rzeczywistości PO, ale powoli wyłazi na twardszy grunt. Wygrawszy wybory na burmistrza miasta Iławy, wygramoli i otrząśnie się z błotnistej mazi - i jawi się nam jako zupełnie inny chłop.
 Marszałek

31100. 
Odnośnie wpisu numer: 31095

Kanclerzu, jakież to masz doświadczenia z byłymi sekretarzami PZPR...?
Durniów było tyleż, co w obecnych władzach. A porządnych i mądrych - myślę, że nie mniej.
Sugerowanie, że byli tylko durnie jest krzywdzące dla wielu porządnych ludzi. Wszak to, co powstało w PRL ktoś kierował tamtymi twórcami. Dziś żyją z tego miliony Polaków, zaś kolejne miliony musiało wyjechać z tego dobrobytu. Jest o czym myśleć, uczciwie i sprawiedliwie, bez uprzedzeń politycznych.
Dziś nie ma komu się podlizywać. Rządzący to często właśnie miernoty preferujące nepotyzm, tumiwisizm, prywatę itd. !!! Jest problem przed wyborami... czekamy na listy wyborcze, podyskutujemy !!!
 wówczas żyjący świadek
 Kisielice, Czwartek 09-10-2014

31099. 

Tak, ta fotka to szok.
Ekipa bezpartyjna? Komitet lokalny? Farbowane PO! Ludzie na fotce, to
ci sami zawodnicy od co najmniej 8 lat. Miasto jednej partii. Dyrektorzy, kierownicy, szeregowi pracownicy. Zero opozycji. Jest szansa na nowe?
 wyborca

31098. 
Zobaczyłem w Kurierze piękne zdjęcie POpierających się [str. 11 i 13].
Dziwny jest fakt, że zdecydowaną większością popierających są rzekomo apolityczni pracownicy etatowi Starostwa, Urzędu Miejskiego, dyrektorzy i kierownicy samorządowych jednostek organizacyjnych z miasta, powiatu i gminy wiejskiej Iława.
Czyżby jakieś obawy? A może presja? Wszak to jest pracodawca.
Żenujące!
 samorządowiec

31097. 
Odnośnie wpisu numer: 31092

Szacowny wizytatorze i interlokutorze naszych wpisów na forum Kuriera.
Pazdrawliaju Was!
Tym wpisem wpadliście w przez siebie ustawiony w krzakach dyskursu wnyk. Nie dajesz odpowiedzi na postawione przez siebie problemy, jeno oczekujesz na merytoryczną dyskusję o nas. A więc panie, dawaj głos.
 Marszałek

31096. 
Odnośnie wpisu numer: 31089

Start w wyborach wymaga zorganizowania licznej grupy ludzi, których coś łączy. Świetnie jeśli są to przekonania, znacznie gorzej jeśli tylko partyjne powiązania, konieczność utrzymania władzy, bo jak nie to mama straci pracę, albo wujek, a brat będzie miał pod górkę stając do przetargów. Często jest też tak, że opozycja idzie po władzę z hasłami odwetu, czystek, rewanżu, odbicia utraconego niegdyś terytorium.

Mam wrażenie, że bardzo wielu ludzi popierających duże, dobrze znane komitety partyjne myśli tylko takimi kategoriami. Dla nich dobro wspólne, więzi społeczne to abstrakcyjne pojęcia. Liczy się tylko: albo my, albo oni. Małe klany, które muszą swoje ugrać za wszelką cenę. Ci co się nie załapią to frajerzy, o nich nie warto nawet myśleć.

Ludzie, także na tym forum, dają wyraz swojemu pragnieniu wyrwania się z tej koszmarnej pułapki. Pojawiają się slogany o samorządności, społeczeństwie obywatelskim. Bardzo to słuszne hasła, ale jak je przekuć w czyn? Czy można zreformować coś co jest do szpiku kości przeżarte prywatą i folwarczno-feudalnym stylem sprawowania urzędu?

Celowo nie używam słowa "władza", bo w przypadku samorządu to nadużycie. Ja staję do rywalizacji o stanowisko najwyższego urzędnika ratuszowego nie po to żeby rządzić, ale służyć. W służbie winienem być skutecznym zarządcą, ale nie żadnym watażką czy "panichem".

Nie mam zamiaru nadużywać w kampanii określeń: "młodzi", "nowi". Młody wiek może być atutem, ale dopiero po spełnieniu kilku kryteriów. Kiedy kandydat już czegoś w życiu doświadczył, ma w sobie pokorę, jest wytrwały i ma pomysł.

Padły tu słowa o rozwoju samorządności. To może się ziścić tylko wtedy kiedy ten ktoś kto dostąpi zaszczytu wyboru na burmistrza Iławy wraz ze swoimi radnymi zacznie myśleć nie o dietach, obsadach stanowisk, a mieszkańcach, którzy chcą dialogu (nie tylko w czasie kampanii) i otwarcia uszów i umysłów na ich pomysły i postulaty.

Padło ważne stwierdzenie o potrzebie myślenia ponadlokalnego. Iława to część wspaniałego, bardzo atrakcyjnego turystycznie regionu. Ostróda to nasz naturalny partner, z którym łączy nas bardzo wiele: wielkość, historia, system dróg wodnych łączących jeziora Jeziorak i Drwęckie, linia kolejowa i droga krajowa, tysiące rodzinnych i przyjacielskich koneksji.

Razem jesteśmy częścią Mazur Zachodnich i razem winniśmy budować strategię turystyczną i czerpać pełnymi garściami z efektu synergii gdzie 2+2 to co najmniej 5. Tak samo musimy otworzyć się na wszystkie inne ośrodki leżące w naszym najbliższym sąsiedztwie - zwłaszcza te w naszym powiecie. W Kisielicach, Suszu czy Zalewie jakże często mają poczucie, że z perspektywy Iławy to głęboka prowincja i nie warto poświęcać jej zbyt wiele uwagi. To może zmienić tylko ktoś kto w naturalny sposób myśli kategoriami regionalnymi, a nie lokalnymi.
 Tomasz Kiejstut Dąbrowski

31095. 
Odnośnie wpisu numer: 31083

Panie Emerycie, w panskich slowach kierowanych do Marszalka, naszego znakomitego forumowicza, slysze odglosy dawnych sekretarzy komitetow komunistycznej Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oby pomylka.
Wierze, ze stac Pana na wyzsze loty.
 Kanclerz
 Ilawa, Środa 08-10-2014

31094. 
Odnośnie wpisu numer: 31087

Lipa ta droga i zagrożenie wypadkiem.
Inny przykład. Jedziemy ul. Dąbrowskiego i od ronda przy InterMarche zaczynają się wysepki, tak ohydne i niebezpieczne, że aż strach dniem jechać, nie mówiąc już nocą. One mają wymuszać ograniczanie chyba szybkości.
Otóż te wysepki owszem może i potrzebne, ale ich projekt ma w sobie poważne zagrożenia w ruchu kołowym. Ich okrawędziowanie to prawie aż 15 cm betonowej ranty, o którą łatwo zahaczyć i nawet najechać normalnie przez moment nieostrożności.
Czy nikt z inżynierów ruchu drogowego nie pomyślał, aby krawędzie wysepek pomalować żółtą farbą odblaskową. Ma to znaczenie w porze wieczorowo-nocnej.
 ORMO-wiec
 Iława, Środa 08-10-2014

31092. 
Odnośnie wpisu numer: 31089

Panie, Panowie, marszałkowie, kanclerzowie, emeryci, a także ludu pracujący miast i wsi! – czytam wasze wpisy przedwyborcze na forum i widzę oczekiwania zmiany "starych" na "młodych", doświadczonych na wykształconych, lewych na prawych, a prawych na lewych. Byleby było po naszemu.
Nie ma żadnych propozycji rozwoju naszych społeczności, większość wygląda mi na barbarzyńców czekających w okolicznych lasach na nadarzające się łupy. [...]
Czy odrodzenie prawdziwej samorządności w ogóle jest jeszcze możliwe?
A czy jest możliwa solidarność sąsiadujących społeczności? (a nie tylko antagonizmy Iława-Lubawa-Ostróda itd.).
Oczywiście najlepiej zdyskredytować przeciwnika, wygrać wybory, a na stołkach samorządowych posadzić swoich ludzi, brać pieniądze z unii oraz z banków na wkład własny (zadłużać budżet lokalny), aby wciąż budować dalsze spektakularne inwestycje – takie, które pomogą wygrać następne wybory.
Proszę podyskutujmy merytorycznie.
 HK007
 Iława, Środa 08-10-2014

31091. 
Odnośnie wpisu numer: 31087

Odpowiem kolokwialnie: musi się coś stać, niestety.
Obowiązuje mechanizm. Zrobimy bubel. Cieszymy się, że zrobiliśmy ten bubel. Inni się nie znają. Potem, gdy dochodzi do tragedii, lecą lamenty, że bardzo przykro i włącza się machina pt. "Trzeba zrobić wszystko, aby poprawić bubel”.
Ja też widzę, że tam lipa z tą drogą jest. Po co, się pytam, tyle tych wysepek jest? Inżynier totalnie bez wyobraźni. Każdy to widzi.
 Kamil
 Iława, Środa 08-10-2014

31090. 
Odnośnie wpisu numer: 31080

[...] [...] [...]
[...] [...] [...]
 semja
 Iława, Środa 08-10-2014
Odp. 
PROŚBA LABORATORYJNA
(do szturmowców wszelkiej proweniencji, nie tylko z PO):

Umieść swój komentarz jeszcze raz, ale podpisz się pod nim
swoimi prawdziwymi personaliami i weź odpowiedzialność za
własne ordynarne kłamstwa w stosunku do osób znanych z
imienia i nazwiska.
Po weryfikacji prawdziwości personaliów – opublikujemy to.
Tylko tyle.
Jeżeli nie jesteś w stanie wykonać tego prostego zadania,
nie wchodź więcej na forum, bo zwyczajnie mylisz adresy.
 Modero Kuriero
 KURIER IŁAWSKI, Środa 08-10-2014

31089. 
Odnośnie wpisu numer: 31085

Marszałku, racja. Jeden z najgorszych to grzech zaniechania. Nie sztuka nabrać kredytów, które będziemy potem spłacać po dziesiąte pokolenie. Sztuką jest zrobić coś, żeby było lepiej. To jest sztuka, jak się okazuje, niestety obca obecnym włodarzom PO z Iławy.
Może ktoś zdecyduje się i wypisze dokonania trójcy Ptasznik, Rygielski,
Hordejuk, bo ja nie dostrzegam. Być może się nie znam, nie jestem alfą i omegą, lecz zwykłym statystycznym kowalskim. Nic nowego odkrywczego nie napiszę, bo każdy z was widzi co się dzieje wokoło... (dramat, dramat
i jeszcze raz dramat).
Nie dziwie się tym, co wyjechali. Oni długo mieli nadzieję, że w Iławie coś się jednak zmieni dzięki PO. Ale tak jak i kostką brukową, tak i nadzieją człowiek się nie naje i nie opłaci rachunków za czynsze i media.
 Kamil
 Iława, Środa 08-10-2014

31087. 
Odnośnie wpisu numer: 30926

Forum zawładnęła gorączka przedwyborcza i sprawa odremontowanej drogi SUSZ-IŁAWA została przyćmiona z lekka. W Kurierze pisane było o niebezpiecznych wysepkach.
Ale ile to już opon ludzie poprzecinali. Otóż i ja miałem takie zdarzenie. Wracając wieczorem z Iławy na wysokości zjazdu do Redak mój licznik miał lekko ponad 60 km i po oślepieniu światłem zahaczyłem przednim kołem, po czym wybiło mnie na prawy bok, korygując szybciutko kierownicą w lewo i ostrym hamowaniu zarzuciło mnie i wylądowałem bokiem na przeciwnym pasie. Dobrze, że nic nie jechało z naprzeciwka, bo jeszcze do teraz kolana mi drżą.
Oczywiście kapeć i takie tam. Policji nie wzywałem, bo pewnie jeszcze bym mandat zarobił za "niezastosowanie prędkości do warunków" itd.
No i moje wołanie do odpowiednich instytucji:
CZY MUSI STAĆ SIĘ JAKAŚ TRAGEDIA ŻEBY KTOŚ COŚ Z TYM ZROBIŁ?
 lewy, lat 48
 Susz, Wtorek 07-10-2014

31085. 
Odnośnie wpisu numer: 31083 31081

Emerycie, niestety za biedny byłem i niewpływowy ideologicznie, by wziąć w swe ręce biznes, czyli np. uwłaszczyć się na publicznym majątku za psi grosz, jak stało się w wielu iławskich zakładach. Dziś to tylko taka moja żywa reakcja na zło i nieprzyzwoitość, jakie miały i niestety nadal mają miejsce w Iławie.
Ale nie dajmy się zwariować. Czy każdy ma brać się za biznes? Przecież każdy z nas ma swoje zainteresowania. Całe życie podatki płaciłem, więc mam prawo wymagać, żeby było wokół mnie normalnie. Za wiele chcę?
Za wiele oczekuję?
Twoja obrona obecnego układu w mieście i POwiecie iławskim jest tyleż heroiczna, co straceńcza. Ósmy rok biegnie, a oni nawet podstawowych spraw nie potrafili załatwić dla miasta i powiatu. Jedyne, co można im przypisać rekordowo, to szalone zaciągnie kredytów - na raz, na kupę,
kumulując szaleństwo przerobu chodników, ścieżek i polbruków na tuż przed wyborami. No to proszę wskazać mi adres ten wyśniony: którą że to kostką można się najeść do syta?
Pytam, pytam i pytam - i odpowiedzi jakoś nie słyszę. Jakie można dziś wymienić zasługi i sukcesy Pani Hordejuk czy Pana Rygielskiego, hę...?
O Ptasznika już nie pytam, bo... bądźmy poważni.

* * *

Kamilu!
Divide et impera. Dziel i rządź. Jak ulał pasuje do sposobu trwania przez umiłowaną PO.
Ja zaś przyjmuję, iż najważniejsze będzie przesłanie: módl się i pracuj.
Ora et labora.

* * *

Piłsudski mawiał, iż każden z nas jest w pewnym sensie oszołomiasty.
Ale bez tej cechy, lecz w pozytywnym znaczeniu, nie byłoby postępu społecznego, naukowego - i człowieczej wiary w nadzieję i miłość.
 Marszalek
 Iława, Wtorek 07-10-2014

31083. 

Panie Marszałku, przepraszam za zwrot "oszołom", ale nie wmawiaj Pan ludziom, że tyle młodzieży wyjechało, bo to wina Burmistrza Ptasznika, Starosty Rygielskiego czy Pani Hordejuk.
Jak już, to raczej Pana kandydat Pan Poseł Żyliński bardziej się do tego przyczynił, będąc u władzy w Sejmie i miał wpływ na wiele ustaw. Tak więc raczej to Pan powinien przeprosić za ten wpis i trochę się pokajać.
Panu Żylińskiemu myślę, że nie potrzeba takiego podlizywania, bo sobie w tych wyborach poradzi i wygra.
[...]
A co do wymienionych zakładów a nieistniejących w Iławie, przecie Pan i Pana ludzie mogli wziąć sprawy w swoje ręce przez kupno i utworzenie nowego zakładu. Kto Panu lub miejscowym biznesmenom bronił? Iława dzięki takim mądrym i prężnym ludziom dzisiaj byłaby potęgą. A Pan i Pańscy protegowani rządziliby Iławą aż miło.
Widzę jednak, że lepiej krytykować niż samemu wziąć sprawy w swoje ręce, prawda Panie Marszałku...?
 emeryt
 Iława, Wtorek 07-10-2014

31082. 
Odnośnie wpisu numer: 31081

Nieważne w jakiej szacie występują obecnie wszelkiej odmiany politycy.
Najpierw i tak dbają o siebie i swojaków. Czy to z lewa, prawa czy też środka - taki obieca nam wszystko, aby tylko się zaczepić, a potem to już hulaj dusza.
I tak będą zawsze nam wciskać swoje mądrości - jak to jeden rzekł np. ostatnio, iż koledzy śmieją się z jego zarobków. To po jaką cholerę on w tej polityce cały czas siedzi? Pro bono?
A drugi dodał, że za... 10.000 złotych to ciężko mu utrzymać rodzinę.
No bida elycie zajrzała w oczy. Dlatego wybierajmy mądrze!
 bobbi
 world, Wtorek 07-10-2014

31081. 

Panie Marszałku, dla jednych jest Pan oszołom, ale dla innych - człowiek do rzeczy.
Nieudolnie prowadzona polityka i tak odnosi niesamowity sukces, gdyż politykom w to graj. Zmącone umysły wyborców i duża porcja jadu w sercach, to idealne połączenie. I wtedy można idealnie sterować przez różne media i wmawiać ludziom, że "PO dobre", że "PiS zły" i wprowadza się państwo policyjne. Takie PSL nic nie robi, a te SLD to już w ogóle głupoty opowiada. To taka moja przykładowa konfiguracja, oczywiście z wieloma zmiennymi.
A koniec końców efekt jest taki, że ludzie są podzieleni, nienawidzą się, nie potrafią się zjednoczyć i działać konstruktywnie. I tak to wiele osób z dużym potencjałem, światłym i otwartym umysłem, ginie gdzieś w tej układance złożonej z krzyku. Ot takie nasze słodkie piekiełko.
 Kamil
 Iława, Wtorek 07-10-2014

31080. 
Odnośnie wpisu numer: 31078

Czyż nie pomnisz Kanclerzu czasów głębokiej komuny, gdy sekretarze partii decydowali gdzie i jakie środki przeznaczyć na rozwój odpowiednich gałęzi przemysłu?
Za przykład dzisiejszego klientelizmu oraz układów polityczno-sitwianych niech będą sprawy z naszego podwórka, jakie opisywali Kurierzy (może podłączą odpowiedni link).
Ale dam spokój sprawie, gdyż jeden z mądrali z tego forum przypisuje mi przymiotnik "oszołoma". A niech go łaska PO dalej nosi.

* * *

Umorzenia podatkowe. „Względy” coraz większe
http://www.kurier-ilawski.pl/czytaj/Umorzenia-podatkowe-Wzgledy-coraz-wieksze/4198

Adam Żyliński wraca posprzątać Iławę
http://www.kurier-ilawski.pl/czytaj/ADAM-ZYLINSKI-wraca-posprzatac-Ilawe-/4176

Odwołano szefową unijnych dotacji
http://www.kurier-ilawski.pl/czytaj/Odwolano-szefowa-unijnych-dotacji/4180
 Marszałek
 Iława, Wtorek 07-10-2014

31078. 
Odnośnie wpisu numer: 31067

Takie inwestycje jak wybudowanie hoteli to inicjatywa prywatna, wiec nie maja nic wspolnego z praca obecnego samorzadu, a szczegolnie jego politycznej wierchuszki powiatowej w osobach Rygielskiego, Hordejukowej czy Ptasznika!

Zapewne przyszly Burmistrz - a wierze, ze nim zostanie Pan Posel Adam Zylinski - przedstawi swym wyborcom kto rzeczywiscie ma wplyw na kierowanie srodkami unijnymi, madre i efektywne ich wykorzystanie dla dobra mieszkancow Ilawy i calego regionu ilawskiego.

Pan Zylinski w swoich wystapieniach na forum zwrocil uwage na fatalna "gre unijnymi srodkami" (moim zdaniem - to jest podly szantaz polityczny PO i PSL) prowadzaca do glebokiego upartyjnienia decyzji gospodarczych na wszystkich szczeblach samorzadu. To prowadzi tylko do "sukcesow" fragmentarycznych, ktore dzialaja tylko na krotka mete i nie przynosza kompleksowych strategicznych zmian na lepsze dla calej zbiorowosci mieszkancow. Kazdy "Pan na zagrodzie rowny Wojewodzie" - ciagnie tylko do siebie..

Zamiast tych poprawionych za grube miliony drog do Susza, Lubawy (nawet remonty popsuto) nalezalo zawalczyc chociaz o jakis fragment drogi 15-tki czy 16-tki, by zblizyc sie do autostrady A1 lub S-7-mki.

Pendolino pojedzie wkrotce przez Ilawe i coz z tego wyniklo? Zadnego rozwiazania drogowego, zero wiaduktow w miescie Ilawie! Wielkie dotacje z Warszawy i Brukseli przejechaly nam obok nosa. I nic nawet nie powachalismy. Nadal pozostanie nierozwiazany najwazniejszy problem drogowy - przejazd kolo bialego kosciola! Nieudacznictwo! Lenistwo!

Dobrze sie dzieje, ze Pan Posel Adam Zylinski wreszcie wraca do Ilawy i zaczyna dzialac na wyobraznie ilawian - i wiele trudnych spraw staje sie znow jasnych, prostych i zwyczajnie mozliwych - bardzo realnych do urzeczywistnienia.

Przestaniemy sie wpatrywac w Ostrode czy Kwidzyn, a zaczniemy doceniac wreszcie swoje ilawskie podworko z nieprzecietnym czlowiekiem, ktory uskrzydla wielu starszych i mlodszych wyborcow.
 Kanclerz
 Ilawa, Wtorek 07-10-2014

31077. 
Odnośnie wpisu numer: 31074

Panie emerycie! Zgoda!
Tylko żeby coś się kręcić mogło, najpierw urzędnicy powinni na rzęsach stawać, by móc stwarzać jak najwięcej możliwości nawet tym mniejszym inwestorom, by ci mogli u nas lokować swoje pieniądze.
Tacy nowi inwestorzy płacący tu podatki byliby paliwem dla Iławy. No ale to powinna być walka włodarzy o to. Jak nie da się drzwiami, to oknem. Jak nie oknem, to kominem.
Zauważy Pan, abstrahując już od tej całej polityki, jak bardzo potencjał naszego miasta się obniżył przez brak działań. Doceniam to, co w sferze infrastruktury zrobiono, tyle że co poza tym? Sam Pan obserwuje co się dzieje (drenaż, spowolnienie i pustki).
Unia nam wiecznie pieniędzy nie będzie sypać, a tych co nam sypnęli, to dziesiąte pokolenie nie spłaci, nie łudźmy się.
Mam cichą nadzieję, że nowy burmistrz Iławy jakoś te wszystkie sprawy poukłada i wyprowadzi na prostą. A radni będą jak części, które wpasują się w idealnie działającą maszynę samorządową.
 Kamil
 Iława, Wtorek 07-10-2014

31076. 
Odnośnie wpisu numer: 31072

Do gospodarki należało nie podchodzić ideologicznie, nie likwidować co państwowe za bezcen lub sprzedawać. Niestety dotąd tak było.
IZNS był? Był!
Fabryka Tapczanów była? Była!
Fabryka Domów była? Owszem, też.
POM (Państwowy Ośrodek Maszynowy) był? Był.
Techmatrans był? Był.
Szkolnictwo zawodowe było? O! jeszcze jakie! Mechanik, budowlanka.
Tak było.
I co? A pozamykać, zlikwidować, zrujnować, sprywatyzować, rozdać za darmo - tak było. Kto rozwalał to latami? Ci sami czerwoni liberałowie: KLD, UW, PO.
I co? Myślicie, że przyjdą radni i cud się stanie. Nigdy cudu nie będzie.
Polak mędrkuje po szkodzie.
Trzeba więc wszystko jakby odwrócić.
Ale media rządowe trąbią codziennie, że jest super! Mamy być happy.
Mamy się uśmiechać.
Czego chcieć! Jest dobrze. Każdy ma gablotę, od dziadka po wnuczka. Każdy ma smartfona, komórkę, laptopa i cholera wie co jeszcze - i to jest ten "dorobek".
Kiełbasy pod dostatkiem, mięsa też, napojów też, gorzały też i piw sto gatunków, a wszystko za parę groszy.
Grill na ogródku - ponad wszystko.
I jeszcze jedno. Przez szkło zamawiasz bilet i drimlajnerem lecisz bez przesiadki na leżakowanie w słońcu Acapulco.
I najważniejsze: jak masz troszkę szczęścia, to za pasażera możesz mieć prezydenta Komorowskiego... No i jak tu nie być szczęśliwym...
 Marszałek
 Iława, Poniedziałek 06-10-2014

31075. 
Odnośnie wpisu numer: 31051

Panie Waldemarze, odnośnie ratowania budżetu miasta Iławy przez nowego Burmistrza, proszę się nie martwić.
Takim zadłużeniem obciążonych jest 90 procent miast i gmin w Polsce, a to dlatego, że w ostatnich latach Polska dostała pieniądze w dotacjach na inwestycje z Unii.
Każda inwestycja była finansowana w od 25% do 75% wkładu własnego, wiec każda gmina, powiat czy miasto, które brało kredyt musi go teraz spłacać.
Ponieważ następna (o wiele mniejsza) kasa z Unii pojawi się w 2017 roku, wszyscy nowo wybrani gospodarze będą po wyborach zwalać winę na poprzedników, że teraz jest mało inwestycji, bo muszą spłacać długi po poprzednikach.
Prawda zaś jest taka, że gminy mają 3 lata - do owego roku 2017 - na zmniejszenie zadłużenia i to jest już uwzględnione w strategii czy planie każdej gminy, powiatu czy miasta.
 emeryt

31074. 
Odnośnie wpisu numer: 31040

Panie Kamilu, ja zgadzam się z Panem, że w Iławie jest o wiele za mało inwestycji, ale czy dotychczasowe budowy robił Starosta, Burmistrz czy inny urzędnik? Nonsens.
Bo inwestycje takie, jak na przykład hotele, zrobili przedsiębiorcy, którzy zaryzykowali swoje ogromne pieniądze, a nawet całe życie (w przenośni
i czasem dosłownie).
I obojętnie jaka w Iławie rządziłaby opcja polityczna, to w biznesie liczy się tylko jego opłacalność.
Dlatego dorabianie teorii przez niektórych lokalnych polityków, jakie to mają lub będą mieli zasługi za powstanie różnych obiektów, zakrawa na zwyczajną kpinę.
Każde miasto lub gmina w naszym powiecie jest dzisiaj przygotowana na przyjście inwestorów, ale ich nie ma i długo nie będzie. Dlaczego? To już inny temat do innej dyskusji.
 emeryt

31072. 

Zgodzę się, że [w Iławie] jest za mało inwestycji, bo raptem ulepszona i odremontowana infrastruktura to wciąż dużo zbyt mało, aby pchnąć dalej te miasto do rozwoju.
Nie czarujmy się, od razu nie powstanie nie wiadomo ile fabryk, no ale trzeba próbować walczyć. A nie siedzieć, nic nie robić i udawać, że coś się robi, psia mać...
Mam 30 lat skończone, a pogrywa się ze mną i wieloma innymi w gierkę
pt. „Powciskamy kit, może uwierzą i jakoś to dalej będzie”.
Na nieszczęście zasiedziałych samorządowców [PO], ludzie już coraz mniej dają się wodzić za nos. Jest kryzys niby, ale ileż można się tym tłumaczyć...?
To trochę tak, jakbym tłumaczył swoją tuszę tym, że w sklepach jest dobre jedzenie i niedobra pani mi je sprzedaje. Taka mała ironia dla niewtajemniczonych.
 Kamil

31070. 
Odnośnie wpisu numer: 31066

Każda inwestycja i tak pozostaje w gminie. Z korzyścią dla mieszkańców. Żaden Burmistrz przecież nie zabierze jej ze sobą.
Obrazek z niedzielnego spaceru:
 spacerowicz
 Susz, Poniedziałek 06-10-2014

31068. 
Odnośnie wpisu numer: 31063

Ja również pracuję z swoimi dziećmi - utrwalamy to, co mają obecnie na zajęciach, jak i poszerzamy horyzonty o wiedzę, która nie jest ujęta w programie nauczania.
Nie chodzi jednak o to, co kto robi w domu z swoimi dziećmi, ale o cały zakres funkcjonowania dzisiejszej oświaty. Edukacja dzisiaj podlega takim samym ocenom jak normalna działalność - bierzesz wynagrodzenie, okaż efekty oraz poziom swojej pracy.
Czy nauczyciel to jakaś inna fucha, która nie podlega żadnej zewnętrznej ocenie? Nikt nie wymaga od nich aby kształcili samych omnibusów, jednak właściwie i kompletnie przekazywali wiedzę naszym dzieciom. Jeżeli ktoś nie potrafi tego robić, to chyba powinien zmienić zawód. Każdy z nas płaci podatki do budżetu i wymaga zachowania odpowiednich standardów od usług oferowanych przez budżet.
I jeśli takie żądania kierujemy np. wobec służby zdrowia, działalności policji czy też wszelkiej maści urzędników, to również mamy prawo żądać ich od stanu nauczycielskiego.
 bobbi
 world, Poniedziałek 06-10-2014

31067. 

Wyjaśniam dlaczego 30% wjechało ludzi z Iławy.
[...]
Odpowiedzmy sobie dlaczego do tej pory nie powrócili? Ponieważ nadal za mało jest inwestycji... Wspaniały Hotel Grand Tiffi, Hotel Port 110, Hotel Stary Tartak czy zakłady Szynaka-Meble, to za mało.
Doczekaliśmy się w naszej okolicy wyremontowanego odcinka kolejowego, dworca na którego peronach zbędzie zatrzymywał się Pendolino :-) Wielu nowych dróg np do Sampławy, Susza, Makowa... A w Iławie wiele dobrych rozwiązań komunikacyjnych.
Pewnie ma Pan tego wszystkiego świadomość - stąd aż tak wulgarne i nienawistne zwroty w stosunku do Pani Hordejuk, Pana Ptasznika i Pana Rygielskiego.. To jest właśnie język nienawiści.
 wyborca 49, lat 59
 Iława, Niedziela 05-10-2014

31066. 
Odnośnie wpisu numer: 31036

...a doły za halę po poprzednim burmistrzu już zasypane?
Ludzie! Czego wy się czepiacie? Czego się nie zrobi dla miasta, to i tak tylko krytykujecie. Dobrze, że ten plac powstał i że dzieciaki mają gdzie się bawić, blisko plaży i blisko miasta. Ważne, że coś powstaje i ludzie mają z czego korzystać.
Dla dzieci to duża frajda, np. dzisiaj było na placu ponad 30 dzieciaków jednocześnie. To się chwali i widać, że inwestycja jest trafiona.
 majster
 Susz, Niedziela 05-10-2014

31065. 
Odnośnie wpisu numer: 31060

Nie należy tykać rodziny Tomasz Dąbrowskiego. Każdy ma rodzinę, której dzieci różne drogi i idee wybierają.
Idealnie opisał to Żeromski na przykładzie postaci Baryków - ojca i syna. Czasem dzieci wracają na łono ojców porzuconych, a czasem pociągają za sobą ojce; a czasem po grób nienawidzą ich.
 Marszałek
 Iława, Niedziela 05-10-2014

31064. 
Drogi ewentualny kandydacie na Burmistrza Susza Panie Marianie Górny.
W jaki sposób zamierza pan prowadzić gminę podczas własnej kadencji?
[...]
 suszanin
 Susz, Niedziela 05-10-2014

31063. 
Odnośnie wpisu numer: 31050

Należę do tych osób, w rodzinach których nauka była najważniejsza. Kulturę osobistą wyniosłam z domu rodzinnego, więc nauczyciele nie mieli problemu z moim zachowaniem.
Rodzice nauczyli mnie szacunku do ludzi, obydwoje ciężko pracowali na przysłowiowy "kawałek chleba", ale zawsze mieli czas dla mnie i rodzeństwa, zaglądali do zeszytów. Ile razy musiałam przepisywać pracę domową, bo brzydko ją napisałam, wiem tylko ja sama. Uczyli samodzielności, wytrwałości. Tak samo było w domach kolegów i koleżanek z klasy. Rodziny brały na siebie sprawę wychowywania dzieci, pomagania im w lekcjach, przepytywaniu z zadanego materiału. Był czas na zabawę, był czas na naukę.
Cieszę się, że należę do tego pokolenia, które nauczono w domu etyki, niezależnie od światopoglądu. Nasi rodzice radzili sobie z nami, nie zrzucali odpowiedzialności za dzieci na innych, nie otrzymywali żadnej pomocy materialnej.
Na koniec dodam, że to właśnie dzieci z takich rodzin są dziś świetnie wykształconymi ludźmi; nie wymienię tu nazwisk, ale część z nich, dzięki zdolnościom, pracowitości i wartości i wytrwałości osiąga sukcesy naukowe na poziomie światowym. To było pokolenie dzieci czytających, posiadających liczne zainteresowania, a wszystko to dzięki rodzicom odpowiedzialnym za wychowywanie własnych pociech.
 ona
 Iława, Sobota 04-10-2014

31061. 
Odnośnie wpisu numer: 31048

Niestety wydaje mi się, że wołanie o zachowanie zasad transparentności w odniesieniu do oświaty pozostanie bez echa, albowiem chyba w tym stanie nikt nie jest nim zainteresowany - wciąż bowiem króluje dziwna polityka personalna (etaty powiązane rodzinnie, towarzysko), jak i kadrowa (komu, komu dodatkowe godziny).
Jakoś nie słyszałem aby ktokolwiek z oświaty krytykował rozdmuchany i dziwny rynek obrotu podręcznikami. Jedyne co słyszymy, to narzekania na swój wyjątkowo ciężki los w pracy; jakby żadna inna praca nie była wymagająca.
Nikt jakoś nie odpowiada (konkretnie) również za wyniki kształcenia - wszystko zrzuca się na dzieci (bo nie chcą się uczyć), jak i na rodziców (bo nie pracują w domu), a nikt nie patrzy ani na poziom, ani na sposób prezentowania wiedzy przez samych nauczycieli. Ech, szkoda więcej pisać, bo to jest temat rzeka.
Odnosząc się zaś do polityki to chciałbym, aby praca samorządu w postaci spotkań radnych jak i zarządów odbywała się w godzinach popołudniowych, bo jeśli ktoś chce poświęcić się służbie publicznej, to niech robi to w swoim czasie wolnym, a nie tym kiedy powinien być w pracy (oczywiście zarzuty moje dotyczą osób pobierających pensje z budżetów publicznych).
Zauważyłem, iż ruszyła kampania wyborcza.
Na słupie ogłoszeniowym wiszą już plakaty pewnego kandydata. Super, tylko może by ten kandydat najpierw zaprezentował siebie i program, a nie od razu wskakuje na plakat.
 bobbi
 world, Piątek 03-10-2014

31060. 
Odnośnie wpisu numer: 31027

Sfiksowałeś Teodorze na punkcie mojej rodziny. Tatuś, mamusia... Mam rodziców, a jakże. Zacni ludzie, znani tu i ówdzie, a nawet lubiani. Cieszę się, że się o nich troszczysz. A jak się miewają Twoi?

Wszakże my tu o Iławie prawimy, a nie o moich rodzicach, czy Ostródą się podpuszczamy. Nie mamy żadnych powodów do kompleksów. Iława to miasto z walorami przyrodniczymi, z którymi na próżno innym ośrodkom w promieniu 100 km i więcej rywalizować. Mamy potencjał tak ogromny, że aż trudno uwierzyć, że od tylu lat tkwimy w tej strasznej mentalnej prowincji. Staję do walki wyborczej po to, by mieszkańcy tego miasta uwierzyli w ten potencjał.

Chcesz podyskutować o Ostródzie? To jest jakiś punkt odniesienia. Idealny dla nas, bo jest nam bardzo bliski i możemy czerpać z tych doświadczeń pełnymi garściami. Warto wyciągać wnioski z sukcesów naszego, w pewnym sensie siostrzanego sąsiada, i wystrzegać się tego co tam się nie udało. Masz ochotę ten temat przeanalizować jako studium przypadku? Jestem do Twojej dyspozycji.

Zadałeś pytanie czy Olgierd Dąbrowski będzie startował na burmistrza Ostródy. Co to za znajomi z Ostródy, co są tak kiepsko poinformowani, że nie wiedzą kto tam startuje, a kto nie? Ano tak - nie mają tam swojego "Kuriera"... My tu W Iławie wszystko wiemy. Kto, z kim, kiedy i jak. Skoro jednak tak Ci na tym zależy, to Ci zdradzę, że wedle mojej wiedzy tak, ale to wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie. Poza tym nie mam ochoty tłumaczyć się z tego co się dzieje w Ostródzie. My tu w Iławie mamy dość naszych własnych problemów. Mamy naszą kampanię, naszych kandydatów. Powiązania rodzinne to jedno, a polityczne to drugie. Nie myl proszę tych pojęć.

Zarzucasz mi lewicowość? A to dobre.. :D Może chodzi Ci o to, że jestem wrażliwy społecznie? Ano jestem. Dość zdumiewająca deklaracja jak na zadeklarowanego konserwatywnego liberała, co? Subtelna różnica polega na tym, że jestem wrażliwy prywatnie i nie wyobrażam sobie, żeby autorytarnie zmuszać kogoś do podatkowej dobroczynności na czyjąś rzecz jak to lewica ma w zwyczaju. Organy publiczne muszą działać w interesie ogółu, a nie wybranych grup.

Pytasz o naszych kandydatów do Rady Miasta. Tu sprostuję Twoje pytanie, bo my nie startujemy pod szyldem KNP, lecz pod szyldem lokalnego komitetu KWW NOWA PRAWICA POWIATU IŁAWSKIEGO, który w 95% składa się z osób bezpartyjnych. Nie wypieramy się naszych politycznych korzeni, ale trzymajmy się konkretów. A konkrety są takie, że na miasto zgłosiliśmy 13 kandydatów. Mam nadzieję, że zaspokoiłem Twoją ciekawość... :)

I na koniec. Moja mama Ci się nie odkłoni na forum "Kuriera", bo go nie czytuje. Jeśli masz ochotę wymienić z nią uprzejmości, to bez trudu znajdziesz sposób by to zrobić osobiście. Moje uszanowania:
 Iława, Piątek 03-10-2014

31059. 
Odnośnie wpisu numer: 30960

Ja chciałbym zwrócić Państwa uwagę na naprawę pęknięć wzdłuż ulicy Dąbrowskiego w Iławie.
Wielu mieszkańców uważa, że naprawa tej drogi budzi wiele zastrzeżeń. Bodajże w celu oszczędności, zamiast asfaltu użyto sypkiego żwiru, który pogorszył właściwości jezdne, a droga stała się bardziej śliska. Co więcej, nowoczesna do niedawna droga, uzyskała szpetny wygląd i prezentuje się bardzo niekorzystnie.
Dlaczego na nowej nawierzchni pojawiły się pęknięcia? Z dostępnych mi informacji wynika, że naprawy zostały wykonane w ramach gwarancji przez firmę Skanska.
Proszę Kurier o przyjrzenie się tej sprawie, zrobienie wizji lokalnej, zdjęć i interwencję. Dziękuję w imieniu niezadowolonych mieszkańców Iławy.
 Damian
 Iława, Piątek 03-10-2014

31058. 
Odnośnie wpisu numer: 31050

Zgadzam się z tobą. Kiedyś nauczyciel to miał szacunek wśród uczniów. Pamiętam czasy gdy miałem zajęcia historii z śp. Panem Żuchowskim.
Nie zapomnę jak wchodził i nastawała cisza. Nikt nie ważył się rozmawiać podczas zajęć. Jedynym dialogiem na zajęciach była odpowiedz na pytanie zadane przez Pana profesora.
No, ale ja miałem to szczęście dorastać bez Facebooka, ajfonów itd. itp.
innych gadżetów. I tragedii nie było... Człowiek miał każdy dzień zajęty.
Nikt nie narzekał, że internet przestał działać.
Reasumując. Jestem wdzięczny opatrzności, że pozwoliła mi dorastać w fajnych czasach rocznika 84.
 Kamil
 Iława, Piątek 03-10-2014

31057. 
Odnośnie wpisu numer: 31051

Nawet przez myśl mi nie przeszło, że Pan Adam Żyliński może być "drugim oszołomem". Jeśli już to takie stwierdzenie pasuje bardziej do Pana Marszałka, a dlaczego - już tłumaczę.
Jeśli ktoś świadomie zwala winę na teraźniejsze władze iławskie za wyjazd tylu młodych za pracą za granice i wskazuje swojego kandydata na którego należy głosować, to według mnie ten kandydat powinien to naprawić i spowodować powrót młodych i chyba to jest logiczne z mojej strony rozumowanie. A że Pan Żyliński nie da takiego przyrzeczenia, to jasne, bo to jest niewykonalne.
Odnośnie "drugiego oszołoma" z Kisielic. Jak można ludziom wmawiać i fotografować się na tle zakładu, który dzięki niemu ma powstać za trzy lata, a z tego co wróble ćwierkają nie ma żadnych pozwoleń; ba, ziemia nie jest jeszcze przekształcona. Takich inwestorów to ja mogę na pęczki polecić i nie takie zakłady mogę pobudować /na papierku/. Iława, Susz przejechali się na takich pseudo inwestorach.
[...]
Przecież jest demokracja i każdy ma prawo ocenić władze. Nie każdy musi mieć takie same zdanie jak Pan Marszałek.
Odnośnie tego czy chodzę na głosowanie, jest to tylko i wyłącznie moją decyzją, bo według mnie nie iść na wybory to powód do zastanowienia dla kandydatów, a nie sztuka skreślić gorszego, żeby jeszcze gorszy został wybrany. Przykład, co można obiecać ludziom bez żadnych konsekwencji, dała Pani nowa premier. Na zachodzie śmieją się, że jeszcze 15 minut tego ekspose i budżet już nie Polski ale całej Unii rozleciałby się.
Ale co tam, obiecać można wszystko, połowa wyborców po raz kolejny to łyknie.
 emeryt
 Iława, Piątek 03-10-2014

31056. 
Równi i równiejsi przed policją
http://www.kurier-ilawski.pl/czytaj/Rowni-i-rowniejsi-przed-policja/4215

W artykule zamieszczo fotkę rozmawiającego naczelnika drogówki Pana Sławomira Kołpackiego.
Kolego naczelniku! Nie uchodzi Panu w taki sposób komentować tematu braku nalepki na szybie samochodu stojącego na parkingu policji, bo to żenujący poziom przedszkola. Samochody to nie samoloty, a policjanci nie latają lecz dojeżdżają do pracy.
Podczas rozmowy z obywatelem trzyma Pan głęboko w kieszeni ręce, co w żaden sposób nie przystoi oficerowi policji [...]. Nawet po służbie (choć policja służbę pełni zawsze).
Podobnie nauczyciel czy ksiądz pełnią służbę wychowawczą - zawsze.
Tak uczyli nas w liceum iławskim wielcy nauczyciele. Szkoda, że Pan tam nie był [...].
Nie chcę Pana karcić, tylko pouczyć, że służba to wymaganie najpierw od siebie, a dopiero potem od innych. Czy jeszcze coś Panu muszę dodać?
 Marszałek
 Iława, Piątek 03-10-2014

31054. 
DEMENTI i OSTRZEŻENIE

Krzysztof Harmaciński, wójt gminy Iława, wydał ustne oświadczenie podczas sesji Rady Gminy Iława, w którym zdementował pogłoski na swój temat. Ktoś pomawia wójta, że ma nieślubne dzieci, spodziewa się dziecka, rozwodzi się albo jest ciężko chory.

Fragmenty:

„(...) Jest to bardzo przykre, że ktoś, kto nie potrafi w sposób prawidłowy, normalny się zachowywać, puszcza informacje, że wójt posiada jakieś dzieci nieślubne, oczekuje na dziecko, rozwodzi się, jest bardzo ciężko chory. To chwyt poniżej pasa.
Już przechodziłem takie rzeczy w wyborach cztery lata temu. Niektóre osoby, które siedzą na tej sali, również chodziły od domu do domu i wygadywały różnego rodzaju głupoty o tym, że wójt pójdzie siedzieć, że się źle prowadzi. Rozumiem, że ktoś, kto pod względem gospodarczym nie potrafi ugryźć dobrego gospodarza i próbuje w taki sposób wmawiać różne rzeczy mieszkańcom.
Zastanówcie się państwo nad tym. Możecie ponieść niesamowite konsekwencje za obelgi, które kieruje się w stosunku do wójta, radnych, sołtysów czy dyrektorów szkół. Jaką wy chcecie iść metodą w wyborach? Żeby szkalować kogokolwiek?
Ja państwu przypomnę. Mam dwójkę dzieci. Córkę Magdę, syna Adama. Mam również wspaniałą żonę. Nie ma żadnego pozwu rozwodowego. Dobrze się mamy jako rodzina. Zdrowy jestem, mam aktualne badania lekarskie, mogę je pokazać.
Wiem, że rozpoczęła się kampania wyborcza, ale nie zagalopujmy się za mocno, bo można naprawdę na tym się przejechać, a z tego tytułu ponieść poważne konsekwencje. Opanujcie się państwo. (...)”
 KURIERZY
 Iława, Piątek 03-10-2014

31053. 
Odnośnie wpisu numer: 31027

Tomaszu Kiejstucie Dąbrowski!
Przepraszam, poniosło mnie!
Ale nie ukrywam, że liczyłem na podjęcie tej debaty przez Ciebie. Już za kilka dni przedstawię ci wszystkie wątpliwości związane z sukcesami twego zacnego rubasznego ojca.
Mam też nadzieję, że jeżeli zostaniesz wybrany na burmistrza Iławy, to natychmiast zostaniesz działaczem Lewicy - idąc właściwą drogą z tą promocją działań byłego burmistrza Ostródy.
A, przepraszam: tatuś w tych wyborach startuje? Bo znajomi z Ostródy pytają.
I jeszcze jedno: czy KNP wystawi we wszystkich okręgach w Iławie swoich kandydatów?
A tak na koniec: Mamusi się proszę pokłonić od Teodora.
 Teodor
 Iława, Piątek 03-10-2014

31051. 
Odnośnie wpisu numer: 31047

"Emeryt" to brzmi dumnie, acz nie zawsze!
Zaznaczam z góry, że ja chodzę na każde wybory i lotto mi jedynie to, co mają do powiedzenia tragikomiczne osobniki, które zabierają głos publicznie - podkreślając dumnie, że nie głosują. Płytkie to. I żałosne.
Tobie jednak warto poświęcić chwilunię uwagi, bo sam bezsensowne i kłamliwe rozsiewasz farmazony.
Bierzesz w cudzysłów sformułowania, które nie pamiętam żeby wyszły spod ręki naszego Marszałka. I jeszcze używasz zwrotu "drugi oszołom", który w Kisielicach "obiecał w trzy lata nowy zakład pracy". Z twojego bełkotu zblamowanego pierdzielca należy chyba wnioskować, że tym pierwszym oszołomem jest jeden z iławskich kandydatów na burmistrza Adam Żyliński, który ponoć obiecuje iławianom cuda na kiju. Skąd ty to zmyśliłeś? Instrukcja partyjna?
Znam większość prasowych wypowiedzi Żylińskiego. W każdej obiecuje ludziom co najwyżej lata cierpliwej pracy organicznej i walkę o finanse.
Nic więcej! Nie zmyślaj więc czegoś, czego nie ma. Skoro wszystko ci lotto, to dlaczego dorabiasz teorie?
I jeszcze jedno. Widać wyraźnie żeś do urny wyborczej niespecjalnie predysponowany. Zmiana władzy, zmiana twoim zdaniem niepotrzebna, jest oczywistą oczywistością dla mieszkańców Iławy w zbliżających się wyborach. Z prostego powodu: aktualny burmistrz Ptasznik umywa ręce od skraju bankructwa budżetu miasta i czmycha na cieplutką, spokojną emeryturę.
Jeśli więc tego naturalnego procesu nie rozumiesz, to chyba lepiej żebyś na wybory nie chodził i nie zatruwał powietrza w lokalu wyborczym i na chodniku. Zbyt wielu ignorantów z długopisem w ręku mogłoby Iławie tylko POszkodzić.
 Waldemar
 Iława, Czwartek 02-10-2014

31050. 
Odnośnie wpisu numer: 31044

Dawniej nauczyciel był przede wszystkim dla ucznia, a obecnie uczeń jest dla nauczyciela.
Nasze dzieci nie są już ważne w szkole. Ważne są płatne godziny, które nauczyciel ma do wykonania - oczywiście jak najmniej bezpłatnych, a jak najwięcej płatnych dodatkowo, no! Bardzo ważne są podręczniki, które nauczyciel ma do wciśnięcia (oczywiście co rok inne, żeby kasa się zgadzała). Ważne są różnorakie okazje, które dają możliwość spędzenia czasu poza szkołą. Ważne są różnorakie okazje, żeby dzięki nim można było wydoić kieszeń rodziców.
Dziś słyszymy, że to rodzic powinien pracować z dzieckiem. A ja pytam: to po co jest nauczyciel? Niepotrzebny? Zamknijmy szkoły. Nauczyciel może ewentualnie zająć się dzieckiem w ramach ekstra korepetycji (oczywiście płatnych).
No i oczywiście cały czas słyszymy żal jak to nauczyciel mało zarabia, ciężko pracuje i nic mu nie jest zapewnione przez szkołę, a przecież minimum co potrzebują to komputer, internet, ksero, drukarka, skaner, tony papieru, kolorowe długopisy etc.
Jak to ktoś słusznie zauważył - dobrze, że zamknęli Lidla, bo skończyły się pielgrzymki ze szkoły - oczywiście w ramach lekcji z uczniami, ot takie wprowadzenie do życia w społeczeństwie. Gdyby jeszcze zniknął rynek, galeria i pepco, to może w końcu coś z tymi dzieciakami było racjonalnego robione.
 bobbi
 world, Czwartek 02-10-2014

31048. 

Szanowny MJR! Bardzo proszę nie wciągać mnie do prowadzonych przez internautów rozważań o nagannych zachowaniach mających miejsce w iławskich szkołach!

Od ponad 20 lat moi polityczni przeciwnicy i w ogóle ci wszyscy, którzy mnie z jakichś tam tylko sobie znanych powodów nie lubią, przypinają mi łatkę człowieka, który nie darzy sympatią stanu nauczycielskiego. A to wielka nieprawda i bardzo dla mnie krzywdząca opinia. Myślę, że wielu iławskich pedagogów pojęcia nie ma, jak bardzo na nich liczę w moich pomysłach na modernizację naszej Iławy - jeśli faktycznie powrócę do ratusza.

Iławskie szkolne klimaty, jakie Państwo opisujecie na forum - jeśli rzeczywiście jest coś na rzeczy - są bardzo proste do skorygowania. Nie wymagają jakiejś nadzwyczajnej determinacji. Gra o edukacyjny ład i (pozbawione prowincjonalnego obciążenia) oświatowe aspiracje powinna toczyć się na zupełnie innym polu. Jeśli oceniając kondycję iławskich szkół, ugrzęźniemy w retoryce proponowanej przez niecierpliwych forumowiczów, to nic nie osiągniemy. Pozostanie niesmak i poruta.

Na spalonej ziemi, pośród skłóconych ludzi, nikt niczego pożądanego jeszcze nie zbudował. Kontynuowanie zaproponowanego przez Państwa stylu dyskusji o iławskich nauczycielach to błąd niewybaczalny. Nam wszystkim, całemu iławskiemu środowisku (nauczycielom, rodzicom i przede wszystkim uczniom), potrzebna jest trwale zawiązana, solidna nić porozumienia. Stąd wołanie o przejrzystą politykę personalną w szkołach, o czytelne dla wszystkich założenia programowe, o profesjonalny monitoring końcowych efektów kształcenia naszych dzieci, o odcięcie (raz na zawsze!) oświatowych placówek od bieżących, bardzo dla nich szkodliwych, politykierskich manewrów - prowadzonych przez upartyjnioną lokalną władzę.

Pozwoli Pan, szanowny forumowiczu MJR, że ja właśnie tak zdefiniuję prawdziwe problemy iławskiej oświaty na wszystkich jej poziomach. I za zupełnie zbędną uznam, na czas wyborów tworzoną w naszym mieście atmosferę przypominającą najazd Hunów na rzymskie imperium. Bo ani ja nie jestem siejącym grozę i zniszczenie, przerażającej sławy Attylą, ani iławscy nauczyciele w niczym nie przypominają znajdujących się u szczytu moralnego rozkładu rzymskich patrycjuszy...
 Adam Żyliński

31047. 

Panie Marszałku - a może Pan ma interes żeby zmieniła się władza i Pan /lub ktoś z rodziny/ uzyska ciepłą posadkę? Bo takiego wazeliniarstwa w stosunku do jeszcze nie wybranego burmistrza Adama Żylińskiego to jeszcze nie widziałem. [...]
Pokaż mi Pan w Polsce gminę lub miasto, gdzie młodych przybyło, a nie uciekło w ostatnich latach - z miasta takiej wielkości jak Iława. Solisz Pan same takie farmazony, że za nowego burmistrza "Iława będzie kwitła", a "zakładów i ludzi będzie przybywało" /drugi taki oszołom w Kisielicach obiecuje zakład za 3 lata/. [...]
I uprzedzam: nie chodzę na żadne wybory. Tak więc czy będzie rządziła Iławą lewica, środek, czy prawica - lotto mi to. Sam bez żadnej pomocy zapewniłem sobie i rodzinie byt. [...]
 emeryt

31046. 

Za moich czasów było podobnie: obłudnie.
Znajoma, jako że należała w szkole do związków zawodowych, zawsze coś jej się nie podobało, szczególnie dyrektor. Ona, jako ta lepsza, bo pszenna, dawała mu do wiwatu. Facet nie miał już na nią siły, na sutym stołku mu zależało, wpadł więc na pomysł.
Zaczął z nią nie tyle się układać, co wspierać jako tę najmądrzejszą. A więc nagradzał ją najpierw raz, potem dwa, nawet cztery razy. Pierwszy na dzień nauczyciela męczennika, drugi i trzeci na Boże Narodzenie i Wielkanoc (o czym nikt nie wiedział a wyszło po latach), a czwarty - na zakończenie roku.
I w ten sposób zapewnił sobie spokój święty, aż do śmierci. Amen.
 szkolny

31044. 
Odnośnie wpisu numer: 31043

Dzień Edukacji Narodowej to jest jedna wielka kpina.
Najpierw się ponagradzają (ochy, achy, oklaski) potem zacięta wymiana komentarzy na temat nowych kreacji, fryzjera ("pazurki se zrobiłam"). Wiedzą już kilka dni przed kto dostanie a kto nie, więc przygotowania trwają już wcześniej. Oczywiście pani wiekiem starsza, co mogłaby już nie pracować.
A na koniec reszta przydupasów i tych, co nie mają wyjścia - biednych, poniżonych przez ten cały system obłudy [...]. W końcu to jest NASZE ŚWIĘTO, czas na bal. Na balu rozpusta bez granic, przeliczanie promili na procenty, bo nauczyciele (elyta) się bawi.
Starosta Rygielski też odpowiednio swoich nagrodzi. Tych oczywiście, co zasłużyli swoją "ciężką" pracą. [...]
Dlatego, Panie Adamie: idziemy po nich!
Nie znają dnia i godziny. Kończę swą wypowiedź z małym humorkiem.

Pani zadała dzieciom temat wypracowania: "Jak wyobrażam sobie pracę dyrektora?" Dzieci piszą, tylko Jaś siedzi bezczynnie, założywszy ręce.
- Czemu nie piszesz? - pyta nauczycielka.
- Czekam na sekretarkę.
 MRJ

31043. 
Odnośnie wpisu numer: 31026

O szkołach można książkę napisać.
Dzisiejsze czasy to tylko i wyłącznie kolesiostwo. Po co w szkołach jest po trzech wicedyrektorów: jeden od pisania, drugi od czytania, a trzeci ciasto przynosi. No to faktycznie potrzeba jest, przepraszam.
Dopóki będzie rządził ten sam człowiek co teraz w Starostwie z całą świtą będą tylko skandale, zastraszania i wieczne sprawy w sądzie. Sprawdźcie drodzy Kurierzy która szkoła na przestrzeni 5 lat miała najwięcej spraw sądowych. Przecież do idealny temat na artykuł. A wtedy zobaczycie co się dzieje w iławskim szkolnictwie.
Po co uczyć i wspierać naszą młodzież jeśli można dysputy prowadzić, a niedługo Dzień Edukacji Narodowej, nagrody na 100% dostaną tylko i wyłącznie zaprzyjaźnieni z dyrekcją nauczyciele, jak co roku [...].
Bo nie o zasługi tu chodzi i poświęcenie.
 Edit

31042. 
Kiedy dowiedziałem się, że Pan Stanisław Czajka kandyduje na wójta Gminy Biskupiec Pomorski, ucieszyłem się jak dzieciak, choć mam swoje lata. Uciesze nie ma końca. Taki porządny człowiek, a na wójta idzie.
To dobrze.
Znam Go z boiska w Iławie, gdy grał w drużynie piłkarskiej naszej szkoły "mechanik", która wywalczyła II miejsce w całej (tak!) Polsce o puchar "Przeglądu Sportowego" szkół średnich (1975).
Proszę, On tu jest na poniższej fotce, którą zasyłam Kurierowi na forum.
 uczeń mechanika

31040. 
Odnośnie wpisu numer: 31037

Pytam "wyborcę", który cieszy się z Iławy rzekomo rozwiniętej.
Odpowiedz obywatelu, dlaczego z co trzeciej rodziny ktoś opuścił Iławę za pracą, pomimo że tak się ponoć rozwija.
Dlaczego w kolejnych latach od 2006 roku tragicznie zmniejsza się liczba urodzonych, skoro ta Iława jest taka piękna i rozwinięta (w jakim niby kierunku? - do ziemi?).
Sugerujesz, że po raz już trzeci mamy głosować na tych wszechstronnie rozwiniętych cwaniaków, jak Hordejukowa i Rygielski, i całą resztę sfory ichniej i klakującej im z powodu rozdawanych etatów dla Platfusów?
O to chodzi?
Rozumiem, że masz w tym interes żeby nic się nie zmieniło w Iławie.
Żebyś mógł nadal być zadowolonym z niczego i głaskać się po brzuszku.

http://www.kurier-ilawski.pl/czytaj/ADAM-ZYLINSKI-wraca-posprzatac-Ilawe-/4176
 Marszałek

31037. 
[...] [...] [...]
Obecna ekipa rządzi Iławą, uważam, bardzo sprawnie. Iława nigdy nie była tak pięknym miastem.
I dlatego życzę naszemu miastu, aby nadal tak sprawna ekipa rządziła i rozwijała nasze piękne miasto.
Pozdrawiam wszystkich ubiegających się o stanowiska w Iławie i proszę o merytoryczną, publiczną dyskusję.
 wyborca, lat 59
 Iława Ogrody, Czwartek 02-10-2014

31036. 
Odnośnie wpisu numer: 31030

Oj tam, narzekasz...! Postawi się ekrany dźwiękochłonne przy urzędzie i będzie cacy. Trochę to będzie kosztować ale pamiętaj, że im droższy jest ten "miś", tym stać go będzie na lepszy "koniaczek" (czytaj: łódź budowana w Gdańsku). Ten "cyrk" przy urzędzie pasuje do krajobrazu jeziora jak świni siodło i odzwierciedla całą burmistrzowską przygodę Pietrzykowskiego.
Mam jeszcze taka prośbę do Pana burmistrza. Może by tak w miejsca obiecanych rond w Suszu postawić kilka placów zabaw. Było by szybko, może nie tanio, ale przed wyborami by Pan zdążył i zyskał by Pan dozgonną wdzięczność nadwornego wykonawcy ogrodzeń z ulicy Iławskiej w Suszu, który by nawet dał na mszę w Pana intencji.
 mieszkaniec Susza
 Susz, Czwartek 02-10-2014

31035. 
Odnośnie wpisu numer: 31022

No i dorwali się Więckowie do forum Kuriera.
Szkoda tylko, że tak cichaczem anonimowym mało odważni. Teraz tylko
czekać na newsy o Januszku... Dlaczego tylko oni boją się mówić wprost.
Dlaczego?
A było już o przeganianiu i świniach z gminy?
 Karol
 Kisielice, Środa 01-10-2014

31034. 
Dawno miałam wam zadać jedno ważne pytanie, tu na forum z Iławy:
[...]
 Eugienia Pigwa z Raczka
 Raczek, Środa 01-10-2014

31033. 
Odnośnie wpisu numer: 31022

[...] No ludzie, wszystko można napisać.
Czy taką samą prawdą jest powiedzenie, że [...] ustawia przetargi, bierze łapówki i zatrudnia rodzinę kumpli?
Albo, że funkcjonariusz publiczny z problemem alkoholowym w sklepie spożywczym wygrażał po pijanemu jednemu z radnych, że "najchętniej by go zabił" (ponoć są świadkowie tej sytuacji).
Czy tym nie powinien zająć się prokurator? Ot co wódka robi z mózgiem chorego [...]
 czytelnik
 stąd, Środa 01-10-2014

31032. 
Odnośnie wpisu numer: 31029

Pani "iławianko53"! Wczoraj, kiedy wsiadałem w Iławie do pociągu na Warszawę, telefonicznie dopadła mnie o tę ankietę Pani Natalia Żuralska z Kuriera. Od niej dowiedziałem się o wynikach tego samozwańczego sondażu. Szarpałem się w tym momencie z bagażem i specjalnie mnie ten incydent nie zainteresował.

Ale dzisiaj zadzwonił do mnie w tej samej sprawie jakiś spiker z radia, prosząc o komentarz. Najwyraźniej twórcy tego pomysłu postanowili to wydarzenie podkręcać poprzez wciąganie jak największej liczby mediów.
Wynik tego ulicznego sondażu ma nieść jakieś do iławian „przesłanie”.

Nie mam zamiaru silić się na domysły, co autor miał na myśli. To dla mnie zbyt głupawe i pokrętne. Na nieszczęście dla moich politycznych adwersarzy, doskonale znam ich mentalność, intelektualne i moralne predyspozycje. Długie lata spędzone w publicznym działaniu w Iławie pozwoliły mi do bólu poznać osobowość każdego z nich oddzielnie, bez większego trudu odczytywać knajackie zapędy konkretnie wskazanych osób.

Nie ja jednak będę się tym zajmować, ale nasza prokuratura i policja.
Od lat pracuję w parlamencie przy ordynacji wyborczej, znam jej wszystkie niuanse. Pamiętajmy, że aktualnie trwa kampania wyborcza do samorządu. Ten czas jest objęty ściśle zakreślonym rygorem prawa, prowadzonym pod groźbą sankcji karnych. Wesołkowie drukujący i kolportujący rzeczoną ulotkę chyba o tym zapomnieli.

Wszelkie sondaże w trakcie każdych wyborów mogą przeprowadzać tylko uprawnione do tego podmioty. Materiał poglądowy, jaki z tego tytułu powstaje, musi wskazywać instytucję realizująca badanie. Jeśli jest to dzieło którejś z formacji politycznych penetrujących wyborczo Iławę, również powinno być oznakowane nazwą komitetu, bo podlega, jak każdy inny wyborczy materiał, finansowemu rozliczeniu.

Tak czy owak, mamy tutaj do czynienia z ewidentnym przestępstwem i zaraz po powrocie z Warszawy skieruję stosowne zawiadomienie do prokuratury. Na ten moment moi współpracownicy zebrali już dość sporo dowodów.

I chociażby w ten właśnie sposób szampańskie humory wyborczych szarlatanów popsuję...
 Adam Żyliński
 Ilawa, Środa 01-10-2014

31031. 
Odnośnie wpisu numer: 31029

Ja Pani dodam jeszcze inny sondaż: gadany.
Sondaż z weselnej biesiady miesiąc temu. Były to tzw. przypadkowe, ale otwarte rozmowy z przypadkowymi raczej osobami od strony młodego i od strony młodej. Tam też dyskutowano: że chyba, że raczej, może się zastanowię, no ale kogo, jak nie starego, doświadczonego, byłego, dobrego burmistrza Żylińskiego.
Ot takie sobie dyskusje. Jednak większość kręci się przy nazwisku Pana Żylińskiego. Czy z tego można wyciągnąć jakiś wniosek? Żaden proszę Pani. A dlaczego?
A dlatego, że w innym towarzystwie, zdecydowanie młodym, słyszymy gdakanie, że "On już był" itd. itp.
Ale gdy rzucam nazwiska młodych kandydatów, to jest pytanie: a co to za jedni?
No właśnie! Czy ktoś czasem coś słyszał o nich? Czy mamy oddać władzę na kota z worka? Jaja sobie robicie, ludzie...?!
 Marszałek
 Iława, Środa 01-10-2014

31030. 
Odnośnie wpisu numer: 30996

Ten boboland dla dzieciaczków, wykonany tuż obok instytucji publicznej jakim jest Urząd miasta i Gminy w Suszu ,to obciach na cały powiat, a może i dalej.
Pomyślcie Państwo, jest wiosna lub lato i w owym bobolandzie bawi się grupa 20-30 dzieci. Są krzyki, ryki i śmiech. Aż tu 50 metrów obok tego ryko-śmiechowiska pracują i muszą się odpowiednio skupić pracownicy urzędu. I co mają wtedy zrobić? Pozamykać okna? Choć i to pewnie im nie pomoże.
Osobiście uważam, że tym cyrkiem obok urzędu obecny burmistrz Krzysztof "Cyrkowiec" Pietrzykowski jasno wyraził, że pogodził się już ze swoją przegraną i dlatego stworzył ten, nie ukrywajmy, spory problem do rozwiązania dla przyszłego burmistrza, który będzie organizował pracę urzędu i sprzątał po poprzedniku.
Jak nie wstyd Panu, Panie Burmistrzu Pietrzykowski, robić takie doły dla przyszłego burmistrza za nasze publiczne pieniądze. I to duże, bo ten plac zabaw kosztował bagatela 132 tys. złotych!
 [anonim]
 Susz, Środa 01-10-2014

31029. 
W dzisiejszym Kurierze ze zdumieniem przeczytałam o rzekomym sondażu ulicznym głosowania na burmistrza Iławy.
Zastanawiam się komu miało to zaszkodzić? Śmiem posunąć się dalej, bo uważam, że umieszczenie Pana Żylińskiego na pierwszym miejscu w takim niby sondażu miało na celu raczej zdyskredytowanie jego kandydatury niż pomoc. Wiadomo powszechnie, że Pan Adam nie bawi się w takie brudne gierki, a takie zagranie do uczciwych nie należy.
Być może jest to zmowa przeciwko niemu, która miała uruchomić brudny PR i oczernić przed mieszkańcami, że stosuje brudną kampanię na ulicy. Atak ten świadczy tylko o słabości konkurencji oraz jest ohydną intrygą prowadzoną od długiego czasu przeciwko niemu [przez liderów miejscowej iławskiej Platformy].
Wstrętne to i obrzydliwe. Tym bardziej ma Pan mój głos, Panie Adamie.
 iławianka53
 Iława, Środa 01-10-2014

31028. 
Odnośnie wpisu numer: 31017

Ufff! Czarno Pan widzi teraźniejszość i przyszłość samorządów. Myślę, że wiele zależy od ludzi, takich chociażby jak Pan.
Wiele idiotyzmów legislacyjnych można w części zniwelować. Chociaż... nasz mędrzec ludowy Lech Wałęsa dziś mówi: "Wszyscy zostawiliśmy bagno, wstydzę się ". Niech spyta się co mówią o nim byli pracownicy byłych PGR-ów.
Dziś, po 25 latach wraca temat kopalń. PGR-y śmignęli szybciutko (nam bliższe), górników się boją. I z naszych podatków będą reanimować to bagno. Polskę mamy taką, jakich mamy parlamentarzystów, premierów, ministrów, starostów, burmistrzów. radnych.
Pani Kopacz mówi o sukcesie Polski po 1989 roku. Dla narodu jednak to za mało żeby ciszyć się z sukcesów Tuska! Nadzieja w mądrych wyborach samorządowych, w mądrych wybrańcach, w ich pracy wolnej od tumiwisizmu, głupoty, partyjniactwa, wręcz oszołomstwa. Polacy muszą mieć nadzieję na lepsze jutro.
Miliony Polaków wyjechało za pracą i chlebem. W historii Polski to pod tym względem okres gorszy od lat 20 oraz 30-tych ubiegłego stulecia. Proszę popytać tych gastarbeiterów jaką mają pracę w Niemczech, W. Brytanii, Hiszpanii. Ludzie, często świetnie wykształceni, niejednokrotnie wykonują najbardziej podłą pracę.
Rola samorządów to również w tej kwestii duża powinność. To ogromne zadanie dla mądrych samorządowców, takich chociażby jak Pan. Szkoda, że was tak mało, również na forum internetowym.
Powodzenia Panie Adamie!
 Ktoś
 Susz, Środa 01-10-2014

31027. 
Odnośnie wpisu numer: 31018

Drogi Teodorze. Zadałeś pytanie Kiejstutowi Dąbrowskiemu, czyli mojemu wujowi. Nie bardzo rozumiem dlaczego, bo to jest rolnik gospodarzący na 40-ha gospodarstwie we wsi Lubajny pod Ostródą i z Iławą nic wspólnego nie ma. Nie jest on synem mojego ojca, a jego bratem. Coś Ci się pokićkało. A dalej jest jeszcze gorzej. Nie masz pojęcia o budżecie Ostródy, której zadłużenie jest mniejsze niż Iławy, ale w najlepsze ciskasz oszczerstwa. Na niewiele Ci się to zda, bo te bzdury można w kilka chwil zweryfikować w Internecie.

Jeśli chcesz mnie zdyskredytować czy opluć to – zestawiając mnie z Olgierdem Dąbrowskim, któremu Ostróda tak wiele zawdzięcza – robisz coś zupełnie przeciwnego: odwalasz dla mnie zupełnie niezłą robotę PRową. Nie miałem zamiaru w tej kampanii podpierać się swoim ojcem, grzać w blasku jego dokonań. To jest jego robota, a ja mam do wykonania swoją, na własne konto i rachunek. Skoro jednak konkurencja polityczna zadaje sobie trud upublicznienia moich rodzinnych powiązań to świetnie, bo nie mam się czego wstydzić. Iławianie powszechnie podziwiają to, co się zdarzyło w Ostródzie w ostatnich latach i żałują, że nie mieli u siebie takiego konsekwentnego, obdarzonego wizją gospodarza.

Jedyna prawdziwa informacja Teodorze w Twoim krótkim wpisie to fakt odwołania mojego ojca z funkcji burmistrza w referendum w 2012 roku. Rzecz dotyczyła próby przekształcenia SP nr 5 na Osiedlu Plebiscytowym tak, by ta wielka szkoła na peryferyjnym osiedlu zmagającym się z niżem demograficznym przestała obciążać tak mocno budżet miasta. Wykorzystując to jako pretekst, zawiązała się grupka zdeterminowanych opozycjonistów, która rozpoczęła festiwal kłamstw, oszczerstw i pomówień.

Ostródzianie niestety im uwierzyli, bo wielkie inwestycje, które dotąd poczyniono za sprawą byłego burmistrza Ostródy nie mogły w tak krótkim czasie przynieść namacalnych dla zwykłych mieszkańców korzyści. O ileż łatwiej kogoś opluć i zasypać kalumniami, sponiewierać czyiś wysiłek i owoce pracy.

Dziś na ulicach Iławy już uwidocznił się taki właśnie zły duch kampanii samorządowej. Jakaś "dobra wróżka" rozrzuciła wyniki rzekomego sondażu, w którym nie uwzględniono kilkoro zadeklarowanych kandydatów, w tym – mnie. To jest dokładnie taki sam poziom, jaki prezentujesz Ty, Teodorze. Stek kłamstw, byleby konkurenta zmieszać z błotem.

Ludzie bez trudu zdemaskują takie żałosne próby manipulacji, a im bardziej będziemy atakowani tym mocniej nas to zmotywuje do walki.
 Iława, Wtorek 30-09-2014

31026. 
Odnośnie wpisu numer: 31024

Gdy do szkoły przychodziło się pracować w latach 70-tych, to starsi nauczyciele byli z mojego świata. Ci, którzy podejmowali pracę po 2000 roku, coś nimi „walnęło”.
Większość z przymusu; jednak kadra dzisiejszych czasów to luzactwo, pustogłowie, zero szacunku do samego siebie, genetycznie zmodyfikowani europejską tęczą błękitną - już nie z tego świata.
Kadra dyrektorska bynajmniej jeszcze nie trefna, lecz ich zastępczynie, to już błazenada i [...]. Ale - im to pasi.
 szkolny
 Iława, Wtorek 30-09-2014

31024. 
Odnośnie wpisu numer: 31021

Niestety tak będzie się działo jak długo władza lokalna będzie na to pozwalać: Maciek Rygielski, Włodek Ptasznik, Jadwiga Kolman, Renia Kamińska. Może Maciek i Włodek na zakupy nie chadzają tak często jak niektóre panie, ale przyzwolenie jest.
Oj dzieje się w szkółkach iławskich, dzieje... Np. ubiór niektórych z Pań również bije po oczach. Cyc praktycznie na wierzchu, dupsko wystaje, plaster antyciążowy w widocznym miejscu (wszak trzeba zakomunikować koleżankom: "Ja z mężem i nie tylko z nim współżyję nie na co dzień, lecz cieleśnie).
Chyba SP4 bije rekordy "odkrytego dupska" w pracy. Na dokładkę lubią wstawiać focie z uczniami na fejs-ryja (ciekawe czy rodzice biednych dzieciaków wyrazili zgody, na upublicznienie wizerunku ich pociech, ale nie mnie się tym martwić - one uczycielki najmądrzejsze są). W SP3 z taką jedną co gaci nie nosiła zrobili porządek.
Drogie Panie uczycielki! Proponuję przyjść do pracy na golasa. Furora murowana i może jakieś wzięcie będziecie miały po ukazaniu się zdjęć w kolorowej prasie.
Nie martw się, kolego Edit, chwilowo Lidla im zamknęli. Proponuję robić zdjęcia i wrzucać na forum KI. Fakt, z tą ciasto-kawą to przesadzają, najlepsza jest Pani "ciasto mamusine".
I o naszym lisku chytrusku z powiatu trzeba wspomnieć. Choć lisek ten kiedyś naczelnym chciał zostać, umoczył nogę i po stanowisku. Ale wie ten lisek-nieborak jak się zakręcić i wcisnąć, koleżanki spotkał i... jest dyrektorem!
 MRJ
 Iława, Wtorek 30-09-2014

31023. 
Zdecydowanie jestem za aktualnie rządzącymi. Przyjeżdżam w listopadzie do Iławy na wybory i głosuję na markę Hordejuk, Rygielski, Harmaciński itd. [...] Każdy widzi ile w Iławie się robi. Jakość, uczciwość, ciężka praca to hasła przewodnie aktualnych władz. Tak trzymać. [...] [...] [...]
POzdrawiam i do zobaczenia w pięknej Iławie.
 [anonim]
 Olsztyn, Wtorek 30-09-2014

31022. 
Odnośnie wpisu numer: 30988

Oj, będzie się działo...
Oto w Kisielicach jeden z kandydatów na burmistrza [Rafał Ryszczuk] oficjalnie ogłosił, że ma pełne poparcie wiceministra kultury (PSL) Pana Piotra Żuchowskiego.
Nie rozumiem, jak Pan Żuchowski może popierać kogoś, kto nie ma żadnego programu, a jedynymi określeniami na temat przyszłości po wyborach i ludzi pracujących w instytucjach podległych burmistrzowi są: „pogonimy”, „przewietrzymy urząd”, „pasą brzuchy za nasze pieniądze”, „szczury kanałowe”, „świnie na buchtowisku” i wiele innych, pełnych nienawiści słów.
Nie wierzę, że Pan Żuchowski, jeśli faktycznie takiego poparcia udzielił, był świadomy, co się za tym kryje.
Wracając jednak do kandydata [Ryszczuka]: ile trzeba mieć w sobie pychy, żeby w ten sposób traktować ludzi! Chętnie poznam program wyborczy tego kandydata. Na razie jednak, poza obrzydliwymi epitetami i poniżaniem urzędników samorządowych, nie zanosi się na to. Mogliśmy się jedynie dowiedzieć, że wielki sukces gminy w Unii Europejskiej w związku z zaangażowaniem w instalowanie ekologicznych źródeł energii to „zielona stópka za 3000 zł”.
Ale chyba jest jasne, że jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia, to pozostaje dezawuować sukcesy rywali lub przypisywać je sobie, chwytać się brudnych, odrażających metod i grać na najniższych instynktach żuli wystających przed sklepami jednego z kandydatów na radnych z listy tego indywiduum, wspieranych najpodlejszym alkoholem bez względu na stan upojenia, w jakim akurat się znajdują.
Te ohydne barbarzyństwo próbuje zagnieździć się teraz w naszym społeczeństwie, brukając je fekaliami zazdrości, chciwości i nienawiści. Zbliża się dzień wyborów. Wtedy należy przegonić wandali, rujnujących prawdziwą demokrację tam, gdzie ich miejsce – w niebyt społeczny.
 woźny
 Limża, Wtorek 30-09-2014

31021. 
Odnośnie wpisu numer: 30895

Dlaczego nikt nie przejdzie się w godzinach rannych po iławskich szkołach podstawowych wszystkich i nie zainteresuje się co robi dyrekcja i pseudo wice dyrektorzy. Ciągle tylko ciasto, kawa, ciasto, kawa, prywata, mięso na obiad w pobliskim sklepie, zakupy w galerii, piekarni, i znowu itd. itp.
 Edit
 Iława, Wtorek 30-09-2014

31020. 
Odnośnie wpisu numer: 31017

Ciekaw jestem, jaki merytorycznie byłby samorząd, gdyby kandydaci do rad gmin powiatów (i wyżej) szli jako nieznamionowani kandydaci. Tzn. wyłącznie pod szyldem własnego nazwiska, bez zaznaczania partii czy lokalnego komitetu.
Mógłby, o ile wyraża chęć, zaprezentować się jako zwolennika takich czy innych postaw, odniesień do wartości wyznawanych, względem lewicowości czy strony prawicowej.
Kandydat oczywiście mający za sobą kartę swej działalności społecznej, czy zawodowej, zostaje pozytywnie lub nie zweryfikowany w wyborach przez lokalną społeczność.
Z jednym ale, że kandydat powinien być wybierany przez uprawnionych wyborców w całym mieście lub gminie wiejskiej, nie zaś tylko w rejonie.
Prawdopodobnie musiałyby być przeprowadzone prawybory.
 Marszałek
 Iława, Wtorek 30-09-2014

31019. 
Odnośnie wpisu numer: 30974

Cytat: "Pan Edek jest naprawdę fajny gość. Muchy by nie skrzywdził."
To jakiś żart?
Następny kolega Rygielskiego toruje sobie drogę na fotel burmistrza, aby zaplecze "hołocie partyjnej" zrobić. Skandal!
Skandal za skandalem w tej Iławie.
Nie dość, że kolega Rygielski z Edim Bojko (SLD) w układy wchodził, to jeszcze prócz emeryturki [...] ma.
Spójrzcie trzeźwym okiem na portfele władzy - zarówno miasta, jak i powiatu. Jeśli chcecie cwaniaków dalej oglądać i patrzeć jak Hordejukowa ("cwana baba z Iławy" z plecami Macieja Rygla w tle) robi z wszystkich nas pośmiewisko, to głosujcie na [...] [...] [...]. Oni wam zgotują jeszcze lepsze życie.
BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ.

http://www.kurier-ilawski.pl/czytaj/Portfele-wladzy-powiat-ilawski/4208
 MRJ
 Iława, Wtorek 30-09-2014

31018. 
Ja do Pana Kiejstuta Dąbrowskiego:
Czy to prawda, że jest Pan synem byłego Burmistrza Miasta Ostródy, Olgierda Dąbrowskiego z Ostródy, który doprowadził Ostródę na skraj bankructwa? (odwołanego ze stołka przez mieszkańców w referendum).
Ten sam?
Człowieku, do tej roboty potrzebny jest ktoś solidny, odpowiedzialny.
A nie ktoś bezrobotny permanentnie.
Panu jest potrzebny psycholog, ale to chyba też nie będzie trudne.
 Teodor
 Iława, Wtorek 30-09-2014

31017. 
Odnośnie wpisu numer: 31013

Szanowny forumowiczu "Ktoś", z dużym zainteresowaniem przeczytałem Pański wpis nawiązujący do mojej postaci. Nie będę odnosił się do przywołanych przez Pana fragmentów wywiadów, tudzież artykułów popełnionych kilkanaście lat temu. Byłoby to dla mnie za bardzo krępujące. Chętnie za to odpowiem Panu, jak oceniam samorząd terytorialny z perspektywy 2014 roku. W jak najszerszym ujęciu.

Zacznę od stwierdzenia, które jak mantrę powtarzam: polski samorząd jest niewątpliwie jednym z nielicznych przykładów "cudownego dziecka" polskich przemian na przestrzeni ostatniego dwudziestopięciolecia. Na tle pozostałych krajów z kręgu postkomunistycznego, nasza samorządowa reforma jawi się wyjątkowo profesjonalnie i przekonująco.

Niestety, i to by było tyle dobrego, co można o samorządzie gminnym, powiatowym i wojewódzkim powiedzieć. Polski ustrój samorządowy, po każdej kadencji, psuty jest niemiłosiernie. Rękę do pogarszającej się kondycji samorządu przykładają wszystkie kolejne rządy i parlamenty. Wiem coś o tym, bo w trzech moich sejmowych kadencjach niezmiennie pozostaję członkiem komisji samorządu terytorialnego i polityki regionalnej. To łącznie 11 lat wykłócania się przez tę branżową komisję o nie wprowadzanie dla gmin, powiatów i województw szkodliwych rozwiązań i częstej bezsilności na tę okoliczność.

Oczywiście, to ciągłe majstrowanie przy kompetencyjnych ustawach dotyczących samorządu nie jest w stanie zniweczyć samorządowego ustroju, ale jednak wydatnie go komplikuje. Prawdziwym zagrożeniem dla idei Małych Ojczyzn - to jest mój bardzo osobisty pogląd - stało się stopniowe upartyjnienie polskiego samorządu. Taki stan rzeczy najważniejszymi aktorami samorządowych działań uczynił partyjnych funkcjonariuszy. W wielu gminach i powiatach umocował lokalnych liderów wspólnot, które zamiast przejrzyście funkcjonować, przekształcone zostały w prywatne folwarki. Dało to upust nepotyzmowi, kastowości i zniszczyło społeczny dialog na rzecz wszechwładnego lęku.

Dodajmy do tego ponurego obrazu wysoce upartyjnioną, dostępną tylko dla posłusznych, dystrybucję europejskich środków - gdzie pojęcie kompetentnych, efektywnych, logicznych projektów wystawione zostało na ludzkie pośmiewisko i nikt się z tym specjalnie nawet nie kryje. Na dzisiaj dostęp do absorpcji unijnych pieniędzy służy za najlepszą formę straszaka dla niepokornych. Ta koszmarna partyjniacka sieć, podstępnie zarzucona na polskie samorządy, od lat zżera je jak śmiertelna choroba. Zabija sens funkcjonowania samorządu i łamie ludzkie charaktery.

Jednakże ja, nie może być inaczej, pozostaję niepoprawnym sobą i jeśli uda mi się zostać Iławy burmistrzem, nie raz będzie Pan miał okazję przeczytać, zobaczyć, usłyszeć o moim otwartym, publicznym zachowaniu wobec wszelkich przejawów występującej w samorządach patologii - tej polegającej na prostackim i przebrzydłym partyjniactwie szczególnie!

Bo jeśli pozwolimy na ordynarne rozmontowywanie samorządowych mechanizmów - za dwie, trzy kadencje nieuchronnie dorobimy się szyderczej karykatury obywatelskiego społeczeństwa...
 Adam Żyliński
 Iława, Poniedziałek 29-09-2014

31014. 
Odnośnie wpisu numer: 30989

Pan Marian Górny?
Obawiam się, że bardziej będzie dbał o swoje interesy, więc nie pozwoli konkurencji wejść na swój teren co ograniczy inwestycje w gminie i nadal pracownicy będą zagrabiać poniżej średniej krajowej.
Pan Krzysztof Pietrzykowski?
Jeżeli nadal będzie miał doradców od triathlonu czy rady młodzieżowej, to niedługo urząd będzie widział z ulicy. Bo to są ludzie mało kompetentni do takiej pracy. [...]
 Janys
 Susz, Poniedziałek 29-09-2014

Strona [ poprzednia 1 2 3 ... 73 74 75 ... 145 146 147 148 149 150 151 152 153 ... 271 272 273 ... 395 396 397 następna ] z 397

106615806

REDAKCJA:
redakcja@kurier-ilawski.pl

Zaproszenia: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl

Biuro Ogłoszeń Drobnych:
ogloszenia@kurier-ilawski.pl

Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl

Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl

Pierwsza strona | INFORMACJE | Opinie | Kurier Zdrowia i Urody | Papierosy | CENNIK MODUŁOWY | Ogłoszenia drobne | Ogłoszenia modułowe
Stopka | Wyszukiwarka | FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2024 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.