Czy można z jednego miasta do sąsiedniego jechać tylko po to, żeby skosztować... burgera? Jest takie miejsce w Iławie, do którego przejeżdżają ludzie specjalnie z Kwidzyna, Ostródy czy Olsztyna. Są tacy smakosze, którzy za wyśmienicie przyrządzoną wołowinę daliby się... pokroić!
Wbrew obiegowym opiniom, burger przygotowany z odpowiednich składników może być źródłem energii, witamin i składników odżywczych. Tej gorszej strony przyrządzania burgera można uniknąć. Kluczem do sukcesu są odpowiednie składniki oraz sposób przygotowania samego burgera.
Zgodnie z ideologią slow food, jak najwięcej składników burgera powinno pochodzić z jak najmniej przetworzonych produktów. Najwyższej jakości składniki są podstawą niezapomnianych doznań i ucztą dla zmysłów.
– Każdy, kto chociaż raz spróbował naszego burgera, z wielką przyjemnością wraca do nas – mówi Damian Szulowski właściciel Burgerowni. – Mamy klientów nie tylko z Iławy. Smakosze amerykańskiego przysmaku przyjeżdżają do nas z odległych miejscowości takich jak Kwidzyn, Olsztyn czy Ostróda.
Klienci mają możliwość zjedzenia burgera, który przygotowywany jest na ich oczach z najlepszych produktów.
– Klienci chętnie śledzą proces przygotowania – opowiada właściciel. – Mogą zdecydować o stopniu wysmażenia wołowiny, wielkość porcji oraz dodatków. Wychodzi z tego świetna zabawa! Dużą popularnością cieszą się frytki, oczywiście własnej produkcji.
Do przygotowania burgerów nie używa się żadnych polepszaczy smaku i zapachu.
– Jak najwięcej produktów staramy się przygotować sami – wyjaśnia Damian Szulowski. – Codziennie sami wypiekamy świeże bułki. Mięso z którego przygotowujemy steki kupujemy tylko od sprawdzonych dostawców. W każdym burgerze są świeże warzywa i sosy, które także sami przygotowujemy.
BURGER MIESIĄCA
Stało się już tradycją, że co miesiąc w Burgerowi pojawia się nowy burger, a jego nazwę proponują sami klienci.
– Skład burgera miesiąca staramy się dostosować do aktualnej pory roku lub innych okoliczności – mówi właściciel Burgerowni. – Dlatego w sezonie letnim wśród dodatków można było znaleźć owoce. Pamiętam, że klientom bardzo smakował burger na przykład z truskawkami. Dbamy również o to, aby wśród składników znalazły się dodatki typowo amerykańskie, czasami są one nie znane w Polsce.
Typowym amerykańskim dodatkiem jest „pulled pork”. Jest to czesana wieprzowina pieczona w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza przez 12 godzin i marynowana w coca-coli.
– Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo delikatne i soczyste, po prostu miód na podniebienie – tłumaczy Damian Szulowski. – Ciekawostką wśród dodatków są sosy bezglutenowe, bez tłuszczu i cholesterolu.
Nazwę dla burgera miesiąca proponują osoby, które pragną wziąć udział w zabawie poprzez zamieszczenie swojej propozycji w komentarzach na profilu Burgerowni w portalu Facebook.
– Zachęcam do śledzenia naszego profilu na Facebook’u tam na bieżąco informujemy o wszystkich naszych konkursach – zaprasza do wspólnej zabawy właściciel. – Do wygrania oczywiście są burgery. Autor wybranej nazwy otrzymuje od nas zaproszenie na dwa burgery miesiąca. Kilka dni temu ogłosiliśmy wyniki konkursu na nazwę największego burgera w mieści, został nim „Bydlak”, który ma około 25 cm wysokości.
KEKEMEKE
Jako jedyni w mieście bierzemy udział w programie lojalnościowym kekemeke. Aby firma mogła wprowadzić ten program dla swoich klientów musi spełnić określone warunki.
Najważniejszym kryterium jest wysoka jakość produktu i obsługi klienta.
– To aplikacja dla posiadaczy smartfonów, dzięki której można zbierać pieczątki i wymieniać je na nagrody – wyjaśnia Damian Szumowski. – Za każde wydane u nas 15 zł otrzymuje się jedną pieczątkę. Po zebraniu ośmiu pieczątek, klient otrzymuje bonus o wartości 15 zł do realizacji w naszej Burgerowi.
BEATA ŁUKASZEWSKA
BUŁA & BURGERS
Iława, ul. Sobieskiego 14
„Stary Spichlerz” nad Małym Jeziorkiem
kom. 790-427-926
pn-cz 12-21, pt-sb 12-22, nd 12-21
Iława, Stary Spichlerz.
Wejście do „BUŁA & BURGERS”
Damian Szulowski i Urszula Kobylska
dodają sosy bez glutenu, bez tłuszczu i bez cholesterolu.
Damian Szulowski osobiście dogląda grilla
BURGEROWNIA to jedzenie
przygotowywane pod okiem klienta