|
Forum |
|
|
10193. | Odnośnie wpisu numer: 10190 W Krakowie Stary Rynek wraz z przylegającymi kamienicami żydzi już odzyskali. Żaden z dotychczasowych rządów RP nie oddał należytej własności prawowitym właścicielom zagarniętych majątków i innych
dóbr. Ciekaw jestem jak długo jeszcze będziemy czekać na ustawę reprywatyzacyjną? |
|
| okradziony przez PRL |
| Poniedziałek 21-01-2008 |
|
10192. | Odnośnie wpisu numer: 10191 Mcmurphy, ten kawał to rzecz jasna nie ten, o który cię pytam.
Tak ino wkleiłem, bo to jeden z niewielu jakie pamiętam :-) |
|
| Pawka Morozow |
|
10191. | Odnośnie wpisu numer: 10189 السلام عليك
As salamu alaikum
Pokój z Tobą
No i jest mój ulubieniec! To co, przetłumaczyłeś ów fragment arabskiego kawału o Amerykańcach wycięty w necie? (Przypominam, że jedną ze swoich wypowiedzi okrasiłeś "jakimś" arabskim wersetem - może myślałeś, że to z którejś z sur Koranu? Może chciałeś przyświrować poliglotę? Kiedy zapytałem cię Mcmurphy czy wiesz o co tu biega, ty zwiałeś z forum i nie usatysfakcjonowałeś mnie odpowiedzią). Zapodawaj, to Pawka porówna, czy jego rodzony w Jemenie ziomal ze studiów dobrze przetłumaczył.
Leci w samolocie w jednym rzędzie: dwóch Arabów (od strony okna) i Żyd (od przejścia). Żyd w jarmułce, pejsy, te sprawy - wyluzowany kompletnie - rozpiął kołnierzyk, zdjął buty. Arabowie patrzą na niego nienawistnie. Po godzinie lotu jeden z nich wstaje i mówi: - Idę po Colę.
Żyd na to: - Ależ nie, ja pójdę, po co się przeciskać.
I poszedł. W tym czasie Arab napluł mu do buta. Żyd wraca, daje Colę Arabowi. Po kolejnej godzinie drugi Arab mówi: - Idę po Colę.
Żyd jak poprzednio: - Ja pójdę.
I poszedł. Drugi Arab napluł mu do drugiego buta. Żyd wraca, daje Colę Arabowi. Po godzinie samolot ląduje, Żyd zbiera się, zapina kołnierzyk, założył jednego buta, skrzywił się i mówi: - Znowu ta straszna nienawiść między naszymi narodami, to plucie do butów, to szczanie do Coli... |
|
| Pawka Morozow |
| ciepłe kraje, Poniedziałek 21-01-2008 |
|
10190. | Bezwzględna i bezlitosna nacja rządziła skupem żywca, zboża i innymi dobrami chłopstwa przewojennego. Do tego stopnia, że dyktowali wszystko: ceny, ilość skupu, przebierali nawet w rasie świni. Chłopstwo
z okolic rannym świtem jechało do powiatu, by "żydowi" sprzedać plony życia; ten się zaśmiał i powiedział: nie dziś, przyjedź jutro. Panowali również nad całkowitem handlem w miastach. Posiadli kamieniczki i najmowali bezlitośnie biednym polaczkom mówiąc: "Nasze kamienice, wasze ulice".
To jest też prawda, ale dziś nie należy rozdrapywac ran, zapomnieć też nie można. Jednak, kiedy ktoś głowę podnosi na Polaków, to aż STRACH powiedzieć co z tego wyniknie... Aż STRACH! |
|
| nikt |
|
10189. | Odnośnie wpisu numer: 10188 10187 "Polemika z głupotą nobilituje ją tylko bez potrzeby" (Kisielewski).
Jako, że ten (co mu betoniarka zlasowała mózg) oraz inni, jemu podobni, dają swoiste popisy tzw PIZW (potencjał intelektualny zwykłego wróbla), troszku się wnerwiłem i dałem stanowczy odpór (mam nadzieję).
Nie dajcie sie zwariować i tym "betoniarzom" i wszelakiej maści oszołom powiedzcie stanowcze "nie". |
|
| Mcmurphy |
|
10188. | Odnośnie wpisu numer: 10187 Widzę, że od tego mieszania betonu (w betoniarce jak mniemam), to
ci sie mózg zlasował do reszty - poczytaj: |
|
| Mcmurphy |
| http://or.icm.edu.pl/sergiusz1.htm |
|
10187. | Odnośnie wpisu numer: 10179 Dodaj do tego dawną wszędobylskość, jarzmo ukrzyżowania głównego proroka chrześcijan, niechęć do asymilacji, pożyczanie na lichwę, pokrętność w handlu, obecność Żydów w aparacie bezpieczeństwa po 1945... Stereotypy przerodzone w godną potępienia nienawiść, która rosła w społeczeństwach chrześcijańskich od wieków.
Zgodnie z moimi oczekiwaniami złapał temat ktoś z jajem a nie debil.
|
|
| Betonmieszarka |
|
10186. | Odnośnie wpisu numer: 10185 Po konsultacji z szefostwem mogę ujawnić rąbka już nie takiej tajemnicy, że trwają prace nad nową formułą www.kurier-ilawski.pl |
|
| Modero Kuriero |
| Niedziela 20-01-2008 |
|
10185. | Odnośnie FORUM. W związku z rozszerzeniem tematyki forum, proponuję podzielenie tematyczne wpisów np.
1. Problematyka przeszłości narodu (IPN)
2. Sprawy Radia Maryja
3. Sprawy gospodarcze, krajowe i lokalne
4. Sprawy społeczne j.w.
5. Sport, muzyka oraz gry
6. Polityka krajowa i lokalna (jeśli taka istnieje)
7. Inne
Umożliwi to, według mnie uporządkowanie wpisów, ułatwienie wymiany poglądów itd. etc. Moę podać na początek np. reklamę [...], obniżającej opłatę za rozmowy do telefonów komórkowych, ale - co jest kuriozalne,
- po zgłoszeniu do [...] chęci korzystania z obniżek. Rewelacja na skalę krajową. Proszę sprawdzić. |
|
| forumek |
| Niedziela 20-01-2008 |
|
10184. | Odnośnie wpisu numer: 10181 A więc kogo wybieramy do rad narodowych?
Kiedyś wybierano elektryków, gdyż WŁADZA RAD + ELEKTRYFIKACJA = SOCJALIZM.
Teraz takich, co "wszystko załatwią".
Zatem kto nie pije to nie swój i nic nie załatwi. |
|
| ORMOWIEC |
| Niedziela 20-01-2008 |
|
10183. | Odnośnie wpisu numer: 10177 Za J. Tuwimem:
Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam ci prztyczka ani klapsa.
Nie powiem nawet: "Pies cię j...ł".
Bo to mezalians byłby dla psa. |
|
| Mcmurphy |
| Niedziela 20-01-2008 |
|
10181. | Odnośnie wpisu numer: 10180 10178 Dziwne rzeczy dzieją się w tym okręgu wyborczym.
Poprzednik Eugeniusza Ch., [czyli dyrektor PCPR] Zenon K. stracił mandat radnego z powodu "choroby filipińskiej". Widzę, że obecny przedstawiciel wyborców musiał nawciskać niezłe kawałki skoro zdobył srebro na podium wyborczym. Czy oni byli aż tak zaślepieni? Choć to ich prawo chodzić w okularach przeciw słonecznych podczas wyborów - ciekawe ile mamy jeszcze takich przypałków w naszej iławskiej radzie miasta...? |
|
| trzeźwy |
| Niedziela 20-01-2008 |
|
10180. | Odnośnie wpisu numer: 10178 Eugeniusz Ch. - znany z nieciekawej przeszłości (typowy aparatczyk), zero autorytetu, elokwencji oraz taktu wobec osób jemu obcych (bez znaczenia towarzyskego i układów), ponurak, nie cieszący się zaufaniem, nigdy pierwszy nie pozdrowi osób mu dalszych, w tym kobiet, zaglądajacy do głebszych pokładów uciech natury drink-barowej. Pedagog z pierwszej linii u dyrektora Edwarda B.[...], odznaczony za zasługi wychowawcze. Wielokrotny radny (nie jego zasługa, a wyborców), ponownie wśliznął się na grzbiecie rwącej fali PO. |
|
| kęs |
| Niedziela 20-01-2008 |
|
10179. | Odnośnie wpisu numer: 10177 DO BETONOMIESZARY ODPOWIEDŹ:
Polacy dlatego nie lubią Żyda, gdyż oni są cwani, wyrachowani, nigdy nie dadzą się oszukać, w odzyskiwaniu długów i robieniu kasy bepardonowi. Należą do nacji oszczędnych, stąd ich kolosalne majątki oraz władanie światem banków i finansów.
Popatrz na przykłady pewnych panów z ART-BI (artystyczny biznes),
jak wydymali z banków (za pomocą medody oscylatora finansowego) prawie miliard złociszy. Legalnie, ten wątek procesu został umorzony. |
|
| nick |
| Niedziela 20-01-2008 |
|
10178. | Odnośnie wpisu numer: 10154 10148 10146 Dla forumowicza podpisującego się jako Antykomuch polecam radnego Eugieniusza Ch.[...]. |
|
| Biały |
| Niedziela 20-01-2008 |
|
10177. | Odnośnie wpisu numer: 10174 * Weź zmień płytę :)
** Od godziny 14:49 nie odpisuję temu palantowi od Rogoland do czasu, aż wyleczy się z manii prześladowczej i odpowie mi rzeczowo na pytanie: "Dlaczego dla Polaka-swojaka określenie ty Żydzie uchodzi za obelgę?".
*** Pamiętasz typa McMurphy? Identyczny kretyn jak ty, towarzyszowi Morozowowi na porównywalnie proste pytanie odpowiedzieć nie potrafił.
**** Zaczęła się wznowiona transmisja skoków. |
|
| Betonmieszarka |
| Sobota 19-01-2008 |
|
10176. | Dziś w "tvn 24" o godz. 18:00 odbędzie się debata z udziałem
Jana Tomasza Grossa na temat książki "Strach". |
|
| Wyborca |
| Sobota 19-01-2008 |
|
10175. | Szkoda bo na wieś nie wróci, a w mieście zginie, już się chował ostatnio przed żonami górników w Lublinie. Tak właśnie chciałem żeby skończyło Psl i Platforma bo to zło i korupcja i układziarze, a nie ludzie chcący odbudować Polskę. Zacierali ręce jak piepszyli o cudach, że będą w Polsce to je ludzie mają zarobki 10% w górę a ceny 50% a iławskie śmieci nawet 100%, zeby kolesie mieli wysokie pensje w Eko i Spomerze, bo jak żeś głupi drogi Iławiaku to jeden w Kisielicach ubił interes na wiatrakach, a drugi ubije na śmieciach i twoich brudach, trzeci zgarnie trochę z basenu, czwarty z jeszcze jednego marketu, piaty z prywatnej szkoły Wyższej która produkuje analfabetów, że nawet na zajęcia nie musisz chodzić obyś wpłacił im na konto to Ci piątek nastawiają, ale wiedza co robią że nawet prawo administracyjne maja, a z prawem prawników, no i kóleczko sie zamyka. Tak wyglada Polska tylko szkoda tych dzieciaków bo tozsamość Polaków odebrała Platforma i Psl. |
|
| Benek |
| Sobota 19-01-2008 |
|
10174. | |
|
| Agent przedwojennej dwójki |
| Patagonia, Piątek 18-01-2008 |
|
10172. | Odnośnie wpisu numer: 10171 "Pawlaka szkoda" - powiadasz Benek. Przecie.......ż to marionetka Bolka.
Już zapomniałeś kto dokonał zamachu stanu na rząd Jana Olszewskiego? |
|
| 44% |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10171. | No i ma Platforma co chciała, strajki wszystkich grup społecznych. Mają pecha chłopaki z Platformy, tak jak wróżyłem się stanie, bo nie dadzą sobie rady. Kaczyński wiedział co robi dając im władze gdy naród wola jeść. Mają na to recepty, przedwyborcze cuda cuda i jedze raz cudaaa! Opowiadali niech teraz pokarzą co potrafią. Nie wytrzymaja i tak własnie skończy Platforma jak SLD, szkoda tego Pawlaka i szkoda Polski, bo to jej koniec, system się wali i grozi nam rozbiór, ale już na wieki. |
|
| Benek |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10170. | POSZUKIWANY JEST GRABARZ DLA SLD i CAŁEJ TEJ BANDY.
Dzisiejszy sondaż i te 4 procent [dla postkomuny] mówi samo za siebie.
Tak donosi PAP.
Przypomnijmy, że próg wyborczy dla koalicji wynosi... 8 procent. Jest to zapewne bardzo smutna wiadomość dla pana Jerzego Kalisza z RADYJA. Współczujmy temu panu i miejmy nadzieję, że nie ogarnią go ZMORY. |
|
| iławianin z ulicy Ostródzkiej |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10169. | Odnośnie wpisu numer: 10157 10155 Co Ty chcesz od Rycha?
A jak Żyłka po upadku siedział na stołku dyrektora PUP to nie widziałeś problemu? Bo Rychu mu pomógł, a teraz Żyłka się owdzięczył tamtemu.
Ot cała polityka! |
|
| orb |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10168. | Odnośnie wpisu numer: 10165 "A co się stało się" z tym wpisem nr 10165, że go nie ma? |
|
| Betonmieszarka |
| Piątek 18-01-2008 |
|
Odp. | Wpis nr 10165 najpierw został poddany ocenie prawnej.
Stąd oczekiwanie. Przepraszamy za niedogodność. |
|
| moderator |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10167. | Odnośnie wpisu numer: 10162 No proszę, proszę. Widzę, że radny H. Witkowski z PIS-u ma alternatywę. Ciekaw jestem jego opinii. A propos ta partia nazywać się będzie "Partia Narodowa" |
|
| Wyborca |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10166. | Zasada 1 - wie dużo, bo nie dziobem nie klapie, że cokolwiek wie. Nie po to wie, by wiedzą się chwalić, a użyć jej we właściwej chwili, nawet po 100. latach.
|
|
| ADMIRAŁ |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10165. | Odnośnie wpisu numer: 10164 Hie hie! Głupiś niczym pewien chłopina w Ga[...]niu rodzony, co to na forum [radiowęzła Erewań] pomówił swojego ziomka Trzciał[...]iego niejakiego, że ten - podszywając się pod gościa o pseudonimie "Polak" - dokuczał mu ślicznie i merytorycznie. Rzecz w tym, że walił się później w pierś. Dziwna przypadłość ludzików niepotrafiących odpowiadać rzeczowo na pytania :) |
|
| Betonmieszarka |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10164. | Odnośnie wpisu numer: 10159 A jak tam pogoda w Rogaland ? |
|
| Piątek 18-01-2008 |
|
10163. | Odnośnie wpisu numer: 10160 Żagiel:
skoro jesteś taki mocny to potrafisz mi wymienić imiona moich dzieci??? |
|
| Tatuś |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10162. | NIECH BĘDZIE POCHWALONY JEZUS CHRYSTUS - WAM WSZYSTKIM
Nareszczie powstaje nowa NARODOWA PARTIA, której patronował bĘdzie O. Rydzyk Tadeusz. Partia opuszczonych przez kolejne mordercze rządy, wyzyskiwanych przez kwiopijne elity władzy. |
|
| Męczennik z Radyja |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10161. | "Kochajmy sie jak bracia a liczmy sie jak Żydzi" - wystarczy, by wyjasnić, dla czego Polacy nie lubią Żydów? Ani nie kochają się jak bracia, a nienawidzą się jak psy; ani nie liczą się jak Żydzi, a trwonią grosz jak rozpustnicy i dziwki. |
|
| ** |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10160. | Odnośnie wpisu numer: 100158 (...) "Nikt tu nie jest anonimowy" (...). Właśnie - durnie z forum myślą,
że są nierozpoznawalni. Wiadomo z nazwiska i imienia, kto kim jest na
forum. Było wiadome za Sanacji, tym bardziej teraz przy supertechnice
penetracji. |
|
| Żagiel |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10159. | Odnośnie wpisu numer: 10158 No chłopie! "Zesraj się, a nie daj się".
1. Nie kobieto, bo hermafrodytą nie jestem.
2. Nie z Norwegii a z Polski.
3. Dla mnie Michnik to taki idol jak Niesiob czy proboszcz z Pipkowa Dolnego, czyli żaden.
4. Piszę co widzę (nadal nie wytłumaczono mi dlaczego określenie "Ty Żydzie" uchodzi za obelgę). |
|
| Betonmieszarka |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10158. | Odnośnie wpisu numer: 10150 Ty tam w Norwegii sieć cicho, szanowna pani. Dla ciebie Michnik to idol.
Nikt tu nie jest anonimowy. |
|
| Piątek 18-01-2008 |
|
10157. | + No kto! Tylko może nim być były sekretarz PZPR w Iławie. |
|
| ** |
| Piątek 18-01-2008 |
|
10156. | Odnośnie wpisu numer: 101055 Kto konkretnie? Nazwisko. |
|
| Antykomuch |
| Czwartek 17-01-2008 |
|
10155. | Odnośnie wpisu numer: 10151 Ale to było kiedyś.
A zgadnijcie kto jest teraz głównym specjalistą od spraw inwestycji
w [spółce miejskiej] "Iławskie Wodociągi"?
(pominę prezesa, przewodniczącego rady nadzorczej i kilku innych) |
|
| Zenek |
| Czwartek 17-01-2008 |
|
10154. | Odnośnie wpisu numer: 10149 Widzę, że dobrze rozumujesz.
Tamci przy Ostródzkiej, dam sobie rękę uciąć (na razie jedną), muszą współpracować z WSI lub innymi pułkownikami wywiadu, choćby ten z miejscowości Z.[...] od spleśniałej kiełbasy.
Do całej tej żenującej "działalności" wciągnęli Wiesława N.[...] wielkiego
"historyka" i "znawcę" Iławy i okolic.
Dziś luknąłem do Kurierka na strony z felietonami - i stamtąd dostałem potwierdzenie na charakter i mentalność tamtego osobnika. Facet jest bezwzględny, można go śmiało porównać do właścicieli obozów pracy
we Włoszech, na których pracują między innymi również Polacy (i być może iławianie).
Nie wiem czy nazwiska na tym forum przejdą, bo to się kłóci z ustawą
o danych osobowych. Tak mi się wydaje. |
|
| Antykomuch |
| Czwartek 17-01-2008 |
|
10153. | Odnośnie wpisu numer: 10149 DLA MNIE I TYSIĘCY IŁAWIAN RADYJO Z EREWANIA JEST NAJWIĘKSZĄ MIŁOŚCIĄ. MORDY MOJE - RĘCE PRECZ OD EREWANIA! |
|
| ORMOWIEC |
| Czwartek 17-01-2008 |
|
10151. | Odnośnie wpisu numer: 10179 A taki Ryszard Zabłotny, ostatni pierwszy sekretarz komitetu miejskiego PZPR w Iławie, w 1998 roku wybrany, o zgrozo, na pierwszego starostę
w wolnej Polsce. Wstyd dla Iławy. |
|
| ??? |
| Czwartek 17-01-2008 |
|
10150. | Odnośnie wpisu numer: 10141 Rzeknij mi więc waść, dlaczego jedną z największych obelg
dla "Polaka - swojaka" jest określenie: "Ty Żydzie"?
Antysemityzm mamy wrodzony... Niestety. |
|
| Betonmieszarka |
| Czwartek 17-01-2008 |
|
10149. | To jest ble ble, małpo jedna! Jakie komuchy dzis siedzą w urzędach. Starostwo opróźnili, urząd miasta też. Może ich dzieci, wnukowie, może. Muszę ci powiedzieć, że nawet Macierełka Antoni paru komuchów w swoim KW pozostawił. Zatem nie gadaj lipy, a rzuć nazwiskami, który komuch ci na bakier sto - mordo ty jedna. Burmistrza przecież za komucha nie bierzesz?!
Ty zajmij sie lepiej tymi z [radiowęzła] EREWAŃ, gdyż tam jest matnia postkomuny. |
|
| ** |
| Czwartek 17-01-2008 |
|
10148. | Odnośnie wpisu numer: 10147 Mam na myśli osoby, które w czasach komunistycznych były istotnymi elementami w propagowaniu tego zbrodniczego systemu, a w chwili obecnej pełnią ważne funkcje publiczne. Ponad to faszyzm i komunizm uważam jako największe z klęsk życiowych w historii ludzkości.
Życzysz sobie czegoś jeszcze? |
|
| Antykomuch - aż do szpiku kości |
| Czwartek 17-01-2008 |
|
10147. | Odnośnie wpisu numer: 10146 Kogo masz na myśli? - mówiąc:
"(...) z jego pomiotami w Iławie z wydziałów kultury, którzy masom ludowym wkuwali zalety socjalizmo-leninizmu i innego paskudztwa (...)" |
|
| ** |
| Czwartek 17-01-2008 |
|
10146. | Odnośnie wpisu numer: 10142 Pamiętam jak Wojtyłę Kreml nie wpuścił do siebie ażeby przygarnąć do siebie kilka owieczek. Tam u nich Putin jest Carem i bogiem tylko nie wiadomo czego. Ten główny KGB-owiec myślami modli się w krypcie Lenina aby ponownie opanować Europę Wschodnią z jego pomiotami w Iławie z wydziałów kultury, którzy masom ludowym wkuwali zalety socjalizmo-leninizmu i innego paskudztwa. |
|
| Antykomuch |
| Środa 16-01-2008 |
|
10145. | Odnośnie wpisu numer: 10143 Tym łapiduchom z prywatnych gabinetów wprowadzić kasy fiskalne, łaski bez. Taryfiarze też brzęczeli. W ten sposób uzyskane podatki będzie można przeznaczyć dla pacjenta zakupując mu lepsze medykamenty |
|
| Łowca łapiduchów |
| Środa 16-01-2008 |
|
10144. | Odnośnie wpisu numer: 10142 A może by tak [B16] pomyślał i przez internet do nas zawitał? To może te towarzystwo wielbicieli sierpa i młota też "łobczytają" i w ten sposób coś zakumają. No i chyba mu się nie opyla do Polski przyjeżdżać, nie ten klimat, nie te warunki - choć swój duchowo. |
|
| Wyborca |
| Środa 16-01-2008 |
|
10143. | Odnośnie artykułu [w Kurierze na temat] pokrzywdzonych lekarzy.
A Wy biedaki powinniście mieć żal do poprzedniego dyrektora, że zamiast wam podnieść pensje, to dawał Wam takie premie większe od zarobków, a teraz premie zabrano i nastała bieda, bo trzeba żyć z pensji, i tak nie małej.Wasze straszenie ludzi zamknięciem szpitala na nic się zda. Również to, że nie będziecie mieć czasu dla pacjenta, to jakaś fikcja. Najpierw powiedzcie kiedy go mieliście, echo serca czy usg wykonywane w tych samych godzinach pracy za odpowiednie pieniądze było wykonalne, a za pieniądze w ramach etatu jest nie do zrobienia. To jakieś kpiny z pacjentów. Wam chodzi tylko o kasę dla siebie, a nic was nie obchodzi pacjent i rozmowa z rodziną na korytarzu w biegu, bo po co gadać z człowiekiem, jak ja tu jestem Bogiem a ty tylko pacjentem zdanym na moją łaskę i humor. Czas to mienić. |
|
| chory pacjent |
| Środa 16-01-2008 |
|
10142. | Odnośnie wpisu numer: 10239 Czy uważasz, że pedalstwo, lewactwo, libertynstwo ma prawo odpędzić człowieka, wielkiego myśliciela, filozofa w osobie Papieża od odwiedzenia Uniwersytetu i wygłoszenia - nie kazania - ale swych przemyśleń?
A nie zastanowięłeś się, że to jest tolerancja w lewą tylko stronę, kiedy zabrania się mówić stronie prawej?
To o taką tolerancję tym innowiercom i zboczeńcom umysłowym chodzi? Tak! Zatem ja mówię: WARA Z OCZU.
BYNAJMNIEJ MY POLACY BĘDZIEMY WALCZYĆ Z TAKĄ TOLERANCJĄ. |
|
| Męczennik z Polski |
| Środa 16-01-2008 |
|
10141. | Nidgy do ręki nie wezmę "Strachu" J. Grossa. Po co ten obłudny "Znak"
i autora tej knigi dorabiać. Z dyskusji radiowych wynika jedno - Gross dolewa tylko paliwa dla postaw antysemickich. |
|
| iławiak |
| Środa 16-01-2008 |
|
10140. | Podatek za psa a szczepienie.
A może w Iławie wzorem innych miast uzależnić bezpłatne szczepienie psa od regularnie płaconego podatku, tak jest w wielu miastach. W tej chwili koszty podatku + szczepień to ok 100 zł w zależności od lecznicy. |
|
| * |
| Środa 16-01-2008 |
|
10139. | Benedykt XVI nie odwiedzi największego uniwersytetu włoskiego. Nie ma żadnych podstaw teologicznych i historycznych dla siedziby papiestwa na terenie Włoch. A może by tak do Polski przeniósł się papież. |
|
| xxxx |
| Środa 16-01-2008 |
|
10138. | Czytam i wiem, że ktoś tam oszukał forumowiczów erewańskiego radyja.
Piszą, że dyrektor szpitala zdemontowała znad łóżek pacjentom telefony. To jest kłamstwo. One już nie działały od kilku lat.
Reszta wpisów też jest jakaś dziwna. |
|
| Anty-zombi |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10137. | Odnośnie wpisu numer: 10136 Sam Stefan Niesiołowski, pierwsza morda Platformy, powiedział, że
on i PO z kościołem i biskupami walczył nie będzie, bo to zawsze
źle się kończy. Miał rację. |
|
| Męczennik z Polski |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10136. | Odnośnie wpisu numer: 10133 Jak skończy sie nadawanie radia "EREWAŃ", to jego miejsce zajmie
RADYJO MARYJA. A Radyju to już nie dasz rady, boś za durny, bo kto
rękę na Biskupów i Kościół podnosił i podnosi, jako pies pod płotem
zdechnie.
Właściwie pies pod płotem nie zdycha, bo schronisko go przytuli, jeno człek tępy zdechnie, jako szperacz na śmietnisku. Ciebie, ryju głupi
i wstrętna szczerzujo, to czeka jak z EREWANIEM na wojnę idziesz. |
|
| ** |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10135. | Odnośnie wpisu numer: 10133 10129 10097 To wtedy zapanuje Radio Maryja w Iławie. Będziecie klękać i zębami zgrzytać jak PO wyleczy was ze złudzeń.
Giełda to wymysł k[...]y i złodzieja burżuazyjnego. Jak pisał klasyk z Forum Kuriera, DZIEDZIC Z CHROMAKOWA, "rozplantowano Inków...". Dlaczego rozplantowano ich!? Ano dla złota, zdemolowano stolicę ich państwa - Cusco z główną świątynią. Złoto to posłużyło do budowy świątyń katolickich, które teraz są niepotrzebne.
Rydzyk złota nie potrzebuje, bo babcie 25% emerytury ślą do Torunia. Również spija krew burżuazyjną z Brukseli, którą później Rydzyk zdusi. |
|
| SZCZEŻUJA |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10134. | Odnośnie wpisu numer: 10133 Nie martw się Synoptyk, od jakiegoś czasu w Iławie uruchomione jest internetowe radio. Można do nich przesyłać własne numery, oni to na pewno zagrają. Jeżeli będziesz zainteresowany to podam ci namiary. |
|
| ** |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10133. | Odnośnie wpisu numer: 10129 Ty, Męczenniku z Polski! A cóż to będzie gdy skończy się nadawanie
radia "Erewań" z ul. Ostródzkiej? |
|
| Synoptyk |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10131. | Co się stało z wpisami nr 10112, 10113, 10114, 10117, 10128 ??? |
|
| dociekliwy |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
Odp. | Były to powtórzone wpisy spowodowane chyba nadto szybkim
użyciem klawisza F5 lub podobnych funkcji ("ciasteczka" etc.). |
|
| Modero Kuriero |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10130. | Odnośnie wpisu numer: 10127 A jutro lub za tydzień cena spadnie na łeb na szyję.
Nie dam się zmanipulować "sympatykom czosnku". |
|
| kochający złotówki :P |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10129. | PROBLEM ZŁOTA W UJĘCIU WODZA REWUCJI:
WŁDZIMIERZA ILLICZA LENINA:
"Wyobrażam sobie, że kiedy odniesiemy zwycięstwo w skali światowej, zbudujemy ze złota ustępy publiczne na ulicach kilku największych miast świata. Byłby to "najsprawiedliwszy", najbardziej pouczający i poglądowo zademonstrowany sposób użycia złota dla tych pokoleń, które nie zapomniały, że w walce o złoto wymordowano dziesięć milionów ludzi i okaleczono trzydzieści milionów w "wielkiej wyzwoleńczej" wojnie lat 1914-1918, w wojnie, która rozstrzygnąć miała doniosły problem: który pokój jest gorszy - brzeski czy wersalski; w walce o to złoto czyni się na pewno przygotowania do wymordowania dwudziestu milionów ludzi i okaleczenia sześćdziesięciu milionów w wojnie, która wybuchnie gdzieś około 1925 czy 1928 roku i toczyć się będzie między Japonią i Ameryką, albo między Anglią i Ameryką, albo też między innymi mocarstwami."
Podobny czas nastał obecnie, kiedy dla złota ludzkość wyrżnie sie niebawem, gdyż nie w dolar ona lokuje, nie w złoża ropy, ani w nieruchomości, tylko w złoto. I to właśnie będzwałów zgubi do reszty. Bo, co ze złotem poczynią, kiedy elekronika stanie, albo ziemię ziąb ogarnie? Za złoto ciepła nie kupią, bo wegiel sie skończył, ropa też, na słońce nie polecą. Kto bowiem chiał będzie, by mu złotem płacono, jak ludzkość zostanie bez jadla i picia, gdyż wielkie przestrzenie Europy przez kilka lat z rzędu, plonów nie wydadzą, nie mówiąc o Ameryce północnej, która lodem skuta zostanie.
A wszystkie te klimatyczne zmiany nastąpią po ociepleniu wielkim, które nadchodzi, przez co lody Arktyki stopi. Woda ze stopionych lodów tak oziębi rychło atmosferę ziemską, że nadejcie jedna zmarźlina i migracje społeczeństw za przestrzenia życiową - III WOJNA ŚWIATOWA. |
|
| Męczennik z Polski |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10126. | Zapytano młodego arystokratę angielskiego, który przed chwilą utracił męską niewinność - o wrażenia po akcie seksualnym. Ów odpowiedział:
"Wie pan, przyjemność jest, ale te ruchy nie są godne dżentelmena". |
|
| SZCZEŻUJA |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10125. | Odnośnie wpisu numer: 10123 Do "orb":
Oni sami sie boją zaczepiać, zatrzymaywać tych lujów. Każda bowiem, nie tak jak pozwala kretyńskie prawo, interwencja, a policjant ma na poprzek. Szuja zawsze ma rację.
Nareszcie jest tak, jak miało być za rządów PO, czyli więcej wolności, na ulicy i zachowniu również. Efekty zmian są juz widoczne, masz rację, bo w państwie liberalnym w polskim wydaniu obecnych rządów, każdy radzi sobie jak może: "Sam muszę radzić sobie z zaczepkami nawalonych gówniarzy. Żenada!". Bogaci policji nie potrzebują, mają broń, prywatną ochronę, ogrodzone domostwa, monitoring kamer, itp. A my przeciętniacy musimy organizować własną "samoobronę", ale bez tego durnia, który był moment w koalicji. Dlatego PiS chciał sie go pozbyć, ale nie udało się i mamy to co mamy. |
|
| Męczennik z Polski |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10124. | Odnośnie wpisu numer: 10123 Hmmm, chyba żale musisz zgłosić do organizatora bowiem to on zapewnia ochronę przy imprezach masowych.
Policja niech sie zajmie bandyctwem i złodziejstwem wszelakiej formy a nie obstawianiem imprez. |
|
| Fakirr |
| Wtorek 15-01-2008 |
|
10123. | Odnośnie wpisu numer: 10105 Koncer zespołu "Bakszysz" był zajebisty! Gratulacje dla organizatorów.
Ale wielki minus dla iławskiej policji. Tyle tam wiary, nawaleni gówniarze zaczepiający widzów i zero policji! Oj panowie policjańci wstyd! Podatki na Was płacę i co z tego mam? Sam muszę radzić sobie z zaczepkami nawalonych gówniarzy. Żenada! |
|
| orb |
| Poniedziałek 14-01-2008 |
|
10122. | Odnośnie wpisu numer: 10116 Sperma, a wraz z nią plemniki - wystrzeliwane są z penisa męskiego, ludzkiego z szybkością 50 km/h. W Erewaniu tak nie mają, jedzą dużo nasion dyni, co daje dobre efekty seksualne i poprawia stan prostaty. Szybkość spermy nie rośnie, ale za to lepiej stoi - penis - chciałem powiedzieć. Przyjemnych snów i nocnych przygód życzy... |
|
| Jędza, lat 79 |
| Iława, Poniedziałek 14-01-2008 |
|
10121. | Odnośnie wpisu numer: 10118 10116 To radio Erewań to lipa. Co za muzyka? Dobra do domu publicznego. |
|
| SZCZEŻUJA |
|
10120. | Odnośnie wpisu numer: 10110 "T" jak tuman. |
|
| ###, lat 80 |
| Iława, Poniedziałek 14-01-2008 |
|
10119. | PROKURATURA NA TROPIE PREZYDENTA OLSZTYNA
Zarzut niegospodarności może usłyszeć Czesław Małkowski, prezydent Olsztyna - dowiedziała się "Rzeczpospolita". Śledczy z Prokuratury Okręgowej od kilku miesięcy sprawdzają sprzedaż atrakcyjnej działki na jednym z olsztyńskich osiedli.
Powołany przez miasto biegły wycenił działkę na 210 tys. zł, ratusz w przetargu chciał za nią 300 tys. Biznesmen dał 500 tys. zł. Zgodnie jednak z prawem musiał zapłacić tylko 25 proc. wylicytowanej kwoty. Resztę miał oddawać miastu przez 99 lat. Prezydent kilka miesięcy po przetargu zgodził się przekształcić prawo wieczystego użytkowania gruntów w prawo własności. Zrobił tak mimo negatywnej opinii Wydziału Geodezji i radcy prawnego ratusza. Po przekształceniu okazało się, że na konto miasta wpłynęło tylko 204 tys. zł. Według śledczych ratusz mógł stracić na operacji nawet 200 tys. zł.
Prokuratorzy zwlekają z postawieniem Małkowskiemu zarzutów, bo w sprawie prezydenta Olsztyna prowadzone są jeszcze trzy śledztwa, m.in. w sprawie remontu drogi i sprzedaży... jeziora. - Chcemy zakończyć wszystkie śledztwa jednocześnie - tłumaczy "Rz" rozmówca z prokuratury. |
|
| czytelnik |
|
10118. | Odnośnie wpisu numer: 10116 Do moderatora. To tylko zazdrość nimi kieruje. A poza tym to niech zainstalują na pierwszej stronie licznik odwiedzin, to się słono zdziwią. |
|
| *** |
|
10116. | Odnośnie wpisu numer: 10115 Tam Wiesław [...] wstrzykuje pawulon dla byłych jego chlebodawców. |
|
| antidotum |
|
Odp. | Manipulowanie, a także takie wykręcanie czyjegoś nazwiska,
porównując je grą liter do, przepraszam, do... kloaki - to już
przechodzi ludzkie pojęcie. Zbydlęcenie tych podłych tchórzy
(o mentalności UB-eckich poplemników z Radiowęzła Erewań)
nie mieści się w żadnym leksykonie ani odchyleń, ani chorób. |
|
| moderator |
|
10115. | Odnośnie wpisu numer: 10111 Ormowiec to pikuś. "Kuriera" podróbka z ul. Ostródzkiej to jest temat. |
|
| mów mi wuju |
|
10111. | Odnośnie wpisu numer: 10109 Ty masz rację. Już dawno coś mi sie nie zgadzało. Pod ormowca ktoś
sie podszywał.
Należy dac temu spokój, niech sie podszywają. Forum dodaje to uroku. |
|
| ORMOWIEC |
|
10110. | Odnośnie wpisu numer: 10109 Panie O. - z tym można to sobie możesz. |
|
| ttttttttttttttttttttttt..................... |
|
10109. | Odnośnie wpisu numer: 10106 Na forum można polemizować tylko z poglądami, nie osobami.
Bo tutaj "Wyborca" nie jest równy "Wyborcy", "Dziedzic" nie jest równy "Dziedzicowi", "Ormowiec" nie jest równy "Ormowcowi", "Smarowóz" nie jest równy "Smarowozowi", "OO7" nie jest równy"OO7" itp.
Zapewne pełno tu jest samozwańców i przebierańców wkradających się pod cudze nicki. |
|
| oooooooooooooooooooooooooooo |
|
10108. | Światło w jakim stawia Platformę Obywatelską Palikot to swiatło ciemnej gwiazdy. Obywatele z PO - gratuluję WAM!!! Twarz, jaką wystawia wam Palikot pasuje - jak sądzę - do większości z WAS, w przeciwnym razie Tusk już dawno wyrzuciłby tego człowieka z partii. |
|
| Męczennik z Polski |
|
10107. | Odnośnie wpisu numer: 10102 DZIEDZIC Z CHROMAKOWA żadną "rasistowską ku[...]ą" nie jest, co najwyżej ty - małpo ryża.
Hiszpanie grali [w siatę] kunktatorsko, czego w historii gier sportowych
w wykonaniu Polaków na arenach świata, nigdy nie zarzucono. Pamiętam
MŚ w Monachim 1974, kiedy mogliśmy spokojnie puścić Włochów wyżej,
mając pewne miejsce w ćwierćfinale. Nie daliśmy się kupić, bo takie podchody były. WYGRALIŚMY Z NIMI, CZYLI SPAKOWALIŚMY IM WALIZKI.
Przy okazji pozdrawiam ZRYW I CHŁOPCÓW Z JEZIORAKA. |
|
| trenerro |
|
10106. | Na tym forum to nie wiadomo, kto jest kto. Może być tak, że kilka osób używa tego samego pseudonimu, albo osoba używa kilka pseudonimów. |
|
| Waldemar Kołodziejski |
| Warszawa, Poniedziałek 14-01-2008 |
|
10105. | Owsiakowa scena przy fosie - ok. Publika - żenua. |
|
| krokodyl |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10104. | Odnośnie wpisu numer: 10101 Ten popalony kot to temat zastępczy żeby zdyskredytować prezydenta. A wczoraj "Gadaczka24" od rana wyskoczyła z debatą na temat służby zdrowia i jakoś im to nie wyszło, bo po południu rzucali już tylko notki.
Te skurczybyki wypromowały na niedzielę tego zboczka z bimbrowni.
Ludzi jest łatwo ogłupić. |
|
| 007 |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10103. | Dostałem cynk, że minister Kopacz może być jutro zakopana przez Donaldusia, żeby tylko nie doprowadzić do obrad przy okrągłym stole na temat służby zdrowia w pałacu prezydenckim. PO-plujcy na samą myśl, że Lechu ma ich pogonić do roboty, dostają PO-lucji nocnych. We wtorek skalpelowcy z Zielono-Górskiego mają zamiar domagać się swojego. Ja już zaczynam szukać jakiegoś znachora, bo nie wierzę, że ci PiS-ożercy mają jakieś pomysły. |
|
| 007 |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10102. | Odnośnie wpisu numer: 10097 Jesteś zwykłą raistowską ku[...]ą. Nie ma łagodniejszego określenia
na ciebie. Taką samą, jak nie gorszą litanię można napisać i zwalić
na dowolny naród i dowolną rasę. |
|
| badabum |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10101. | Palikota na pal! Ja bym go ch(...) ukamieniował za to, co wymyśła na Prezydenta. Ale szuje i ch(...) w tej Platformie. Tacy na pewno Tuska
na Prezydenta za 3 lata doprowadzą.
A ten belfegor Ćwiąkalski? Następna morda. Dobrze, że nie moja, tylko Donalda Tuska.
Albo ten co przez ruszta w Oświęcimiu przeleciał, co kwacze dziobem jak kaczy pysk na folwarku, tez im się udał.
Albo ta od korupcji pędzenia, no Pietera, co pietra teraz ma, bo Ziobro
z Kamińskim juz dawno sidła na nią zastawili i kwity mają jak cholera - niech głupa nie wali.
Nie dziwota, że Zyta Gilowska od nich zwiała. |
|
| ** |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10099. | Odnośnie wpisu numer: 10098 Ładnie, pięknie. A kto wypleni SB-ków w Iławie? |
|
| 007 |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10098. | Odnośnie wpisu numer: 10097 Dla mnie hiszpany to sukinsyny. Komuniści - nie wiadomo skąd im to sie wzięło. Dyktator Franko chciał te mendy komunistyczne wyplenić, ale mu sie do końca nie udało. Dobrze, że napędzają tym psom strachu, akowcy z ETY. Rozalają im mordy od czasu do czasu, ale niewiele to daje. Poczekamy zobaczymy. Ty Dziedzic dobrze to ująłeś - sprawę z meczem w p. siatkowej. Bydło chciało polakom na nosie zagrac, ale inni ich załatwili. Serb jest Serb, lepszy niz Rusek. Rżnie nie patrzy. Natomiast nasi też powinni zabrać się za robotę, i co niektórym popedzić kota jeszcze przed Olimpią. Ale nasi też cwaniaki, udają, że są chorzy itp.. Zaden Lozano, a nawet Chińczyk im nie pomoże, jak nie zabiorą się za robotę. |
|
| ** |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10097. | A dobrze tym ch[...] Hiszpanom, kombinowali z Holandią, by Polskę wyeliminować. Kibicowałem Serbom. Ci Hiszpanie to luje, mają teraz rząd [...], ten ich Sapatero - jak on wygląda !?
Jeden z tych siatkarzy hiszpańskich miał pysk jak Pizzaro i Cortes. Ci bandyci rozplantowali Azteków, Majów i Inków. Mówili, że przynoszą religię katolicką i postęp. Jan Długosz ( osoba duchowna ) o Krzyżakach mawiał; " Latrones cruce signati " (Łotrzy krzyżem znaczeni). To samo można powiedzieć o tych awanturnikach z XVI wieku. Inkowie nie znali prostytucji. Hiszpanie gwałcili mniszki inkaskie, dziewice słońca ( chyba tak się nazywały, nie pamietam już) i wtrącali je do... piekła, czyli burdelu. |
|
| DZIEDZIC Z CHROMAKOWA |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10096. | Odnośnie wpisu numer: 10094 Po przeczytaniu twych kilkunastu słów stwierdzam, że jesteś bardzo inteligentna bestia.
Zbudowanie jednego, jakże mądrego zdania po polskiemu przychodzi
ci z tak niesamowitą lekkością, że nie posiadam się z podziwu. |
|
| Stanisław Sierko |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10095. | Odnośnie wpisu numer: 10094 Ciekaw jestem jak ty pojmujesz rolę radnego? A inwektywy to wpisuj sobie w portalu na wylocie do Olsztyna. |
|
| Wyborca |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10094. | Odnośnie wpisu numer: 10092 Odnośnie "Wyborcy" i jego wpisu 10092 rzadko zaglądam na to forum
ale po tym co czytam, to sądzę "Wyborco" że jesteś matołem, jaki
rzadko gości na tym forum jak nie pojmujesz roli radnego. |
|
| może prawy |
| Niedziela 13-01-2008 |
|
10093. | Odnośnie wpisu numer: 10090 Człowiek, który był dla Polaków autorytetem okazał się krętaczem, lizidupą dzisiejszych platformistów, skonczonym łajdakiem, broniący swego postępowania (ciemna współpraca z SB, zablokowanie kadencji rządów Olszewskiego) w sposób niespotykanie perfidny na zasadzie "każdy głupi ma swój rozum" - nie oszukujmy się, rozum durnia. Zwykły wiejski wiraszka, krzykacz, wstrętny wobec kolegów, bezwzgledny gracz, niespotykany obłudnik, pieczeniasz. Jego kariera jest zjawiskiem niepojętym, z pogranicza obłędu. |
|
| ** |
| Sobota 12-01-2008 |
|
10092. | Radny Henio Witkowski znowu ma dylemat - oto na skrawku dawnych zakładów drobiarskich pojawił się nowy nabywca za 5 mln PLN-ów. Henio pyta czy inwestor jest wiarygodny?
No i biedaczek nie otrzymał satysfakcjonującej odpowiedzi - dopatrzył się nieprofesjonalizmu wśród "ratuszowników". Boli go też, czy będzie basen w tym kompleksie hotelowym, czy basen będzie dla mieszkańców, czy starczy pieniędzy na następne etapy. "A może [inwestor] podzieli ziemię na kawałki i zarobią na niej - nastanie wtedy bylejakość". Tak pisze Witkowski.
Czytelnikom swojego "artykułu" uświadomił, że... to "ciężki" temat dla przeciętnego człowieka. Wszyscy radni byli przy podejmowaniu decyzji.
No to ja się pytam, Heniuś: To ty "teraz " dostrzegłeś problemy? Gdzieś ty był wcześniej?! Ty chyba chcesz wystraszyć inwestora? I tak się skończy ta twoja kariera społecznika. Do tego dodać wykonawcę, który zapewne interesuje się tą inwestycją - w takiej, wywołanej przez ciebie, atmosferze też może pęknąć. |
|
| Wyborca |
| Sobota 12-01-2008 |
|
10091. | Odnośnie wpisu numer: 10089 Do J-23.
Pipi pipip pipip.... słuchaj Kloss, Bruner od 10:27 podwiesza Ci świnię... |
|
| radiotelegrafista |
| Sobota 12-01-2008 |
|
10089. | Odnośnie wpisu numer: 10087 Nie trzeba długo szukać. Proponuję np. ten kawałek na temat "BOLKA".
Nie trzeba niczego wyjaśniać, wystarczy uważnie obejrzeć i posłuchać
3,5-minutowy kawałek rozmowy z panem elektrykiem fachowym,
trybunem złotoustym i noblistą cudownym - Lechem Wałęsą. |
|
| J-23 |
| http://www.youtube.com/watch?v=mGt8cMbevpA&feature=relate... |
| Piątek 11-01-2008 |
|
10088. | Odnośnie wpisu numer: 10086 Panie "Ormowiec" - nie bagatelizuj tematu. |
|
| ABW |
| Piątek 11-01-2008 |
|
10087. | Odnośnie wpisu numer: 10085 Może ktoś z forumowiczów przedstawi jakieś zdjęcia, filmy, wywiady etc.
na temat Lecha W. - dotyczących jego działalności agenturalnej. |
|
| ABW |
| Piątek 11-01-2008 |
|
10086. | Odnośnie wpisu numer: 10085 Panie Lechu - kocham Pana. Nie ma o czym mówić, niech piszą oszołomy
z IPN co chcą.
Ty dla mnie jestes wielki jak sosna taborska - ostatnia na karczowisku
"Solidarności", co jeszcze się ostała. Oszołomom z IPN szpeci krajobraz.
Pies im mordę lizał! |
|
| ORMOWIEC |
| Piątek 11-01-2008 |
|
10085. | IPN wyda książkę o kontaktach Wałęsy z SB
W połowie roku Instytut Pamięci Narodowej opublikuje książkę na temat kontaktów prezydenta Lecha Wałęsy ze Służbą Bezpieczeństwa - nieoficjalnie dowiedział się "Dziennik".
"Przygotowywane są dwie książki. Jedna na temat inwigilacji opozycji na Pomorzu w latach 70. i 80. Drugie wydawnictwo dotyczy zaś kontaktów Lecha Wałęsy z SB" - zdradza gazecie osoba z bliskiego otoczenia szefa IPN Janusza Kurtyki. I dodaje: "Praca jest już na ukończeniu i ma się ukazać za około trzy - cztery miesiące. Zgodę na to wydał prezes Instytutu".
W publikacji mają znaleźć się nieznane dotąd dokumenty o Wałęsie z początku lat 70. Informacje na temat przygotowywanej książki pojawiły się już w listopadzie ubiegłego roku. Prasa pisała wówczas o tajemniczym emisariuszu Donalda Tuska, który miał przekonywać Janusza Kurtykę do wstrzymania prac nad kontrowersyjną książką - przypomina gazeta.
Rzecznik IPN Andrzej Arseniuk potwierdza, że cały czas trwają prace historyków dotyczące inwigilacji działaczy opozycji na Pomorzu przez Służbę Bezpieczeństwa, którymi kieruje dr Sławomir Cenckiewicz. "W planie wydawniczym Instytutu na rok 2008 nie ma przewidzianej takiej książki" - mówi Andrzej Arseniuk. "Ale plan ten nie jest sztywny i może ulegać zmianie" - dodaje rzecznik IPN.
Były prezydent nie jest zaskoczony planami wydawniczymi IPN. "Słyszałem, że coś tam przygotowują. Proszę bardzo, nie mam nic przeciwko tej publikacji, ale chciałbym, żeby było w tym dziele zaznaczone, że zostało zniszczone 75 tomów akt na mój temat, że jest udowodnione, iż w przypadku mojej osoby dokumentacja była podrabiana i fałszowana przez SB. Poza tym wszystkie materiały na mój temat, które widziałem w archiwach IPN, to kserokopie, jakieś świstki. Żadnych oryginałów" - komentuje Lech Wałęsa. Zapowiada jednak: "Jeśli w książce będzie nieprawda, to spotkamy się w sądzie". |
|
| czytelnik |
| Piątek 11-01-2008 |
|
|
|