|
Forum |
|
|
15006. | Odnośnie wpisu numer: 15005 Misiak - cwaniaczek. Nawet na zwalnianych stoczniowcach chciał
ubić miliony. Tacy są ludzie z Platformy. |
|
| Filozof z PO |
| Piątek 20-03-2009 |
|
15005. | Od kwietnia czekają nas kolejne podwyżki cen żywności. Od początku roku towary spożywcze podrożały o 5 proc. i jeszcze zdrożeją o 5 proc. Wyższe ceny zapowiadają m.in. producenci mięsa, makaronu, wyrobów mlecznych i słodyczy.
Na przykład chleb może zdrożeć nawet o 10 procent. |
|
| szperacz |
| Piątek 20-03-2009 |
|
15004. | Odnośnie wpisu numer: 15002 Skąd tak rozległa wiedza o rozwiązłości zakonników i mnichów?
Jak panu nie wstyd i co pana uprawnia do przekazywania takich bredni?
To, że w obecnych czasach pisać można i mówić, pomawiając ludzi, nie świadczy o tym, że należy tak robić. Trzeba jeszcze mieć sumienie i własny rozum.
Może u pana nie czas na rozum, tak pana wypłukało, to życzę zdrowia. |
|
| Męczennik |
| Piątek 20-03-2009 |
|
15003. | Odnośnie wpisu numer: 15000 Napisałem: "Jeśli zabronisz na zabieg aborcji, gdyż moja dziewięcioletnia córka "musi" urodzić bliźniaki - licz się z tym, że poszczuję cię psami."
Odpisałeś mi: "Będę z całych swoich sił odwodził Ciebie od tego kroku."
Pytam się, czy miałeś na myśli szczucie psami, czy może, nie daj Boże, namawianie mnie, żebym posłał (nie posyłał) moją domniemaną, dziewięcioletnią córkę do ginekologa w celu usunięcia ciąży bliźniaczej? Jeśli chodziło Ci o to drugie, czy miałoby to oznaczać, że lekką ręką skazałbyś moją córkę na niechybną śmierć, bo właśnie tak Ci nakazuje Twoja religia?! Zdajesz sobie sprawę, że jedynie nawiązywałem tym przykładem do sprawy gwałconej dziewięciolatki z Brazylii?
Proszę oświeć mnie w tym temacie, gdyż z przytoczonego przez Ciebie przykładu z życia nie wynika zgoła nic poza tym, że zabieg aborcji się nie udał i wspomniana przez Ciebie osoba żyje i się rozmnaża. Tylko że - jak przypuszczam - opisałeś mi jedynie czyjeś niegdysiejsze widzimisię...
Z takich, czy innych powodów nieudane widzimisię. |
|
| Tomek Orlicz |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
15002. | Odnośnie wpisu numer: 14996 Pszednia mąka, mielona od 2000 lat? W bardzo wielu klasztorach nie zachowują się wcale reguły klasztorne, nie pozostało w nich ani wiary w Boga, ani żadnych uczuć religijnych. Rozpusta między mnichami i mniszkami doszła do takiego stopnia, że jest hańbą ją nazywać, a która się mnoży niesłychanie. Mnisi i mniszki nawet razem mieszkają, a ponieważ życie świeckie wkradło się do klasztorów, ono wprowadziło ze sobą i tam ulokowało kokotki, utrzymywane przez wszystkich. Zatwardziałe w swych zbrodniach kpią sobie z mszy i obrządków religijnych. Wiele zakonnic pozostaje w płciowym związku z prałatami i superiorami, jak również z mnichami i nawracanymi i rodzą dzieci w klasztorach. Dzieci mnichów i mniszek lokują się później w klasztorach... Najsmutniejszym zaś jest to, że wiele z nich morduje swe dzieci zaraz po przyjściu na świat. Niezależnie od tego zakonnice służą u księży i mnichów za gospodynie i kucharki, mając przy tym staranie o ich erotycznych uczuciach, które z nimi rozdzielają. |
|
| Tomek Orlicz |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
15001. | Odnośnie wpisu numer: 15000 Pomidor |
|
| Tomek Orlicz |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
15000. | Odnośnie wpisu numer: 14997 Tomasz Orlicz napisał min;
"Jeśli zabronisz na zabieg aborcji, gdyż moja dziewięcioletnia córka "musi" urodzić bliźniaki - licz się z tym, że poszczuję cię psami. Jeżeli będziesz usiłował wykonać na mojej córce chrzest łonowy (tak, Nataszku - nie przesłyszałeś się!), to obetnę ci łapę przy samym pasku! Tak więc bądź sobie transwestytą i broń jak lew swojej wiary, całym sercem, z całych sił twoich, oddany Bogu i Bliźnim. Proszę Cię jednak... błagam wręcz, ażebyś użył w tym celu choćby odrobiny wyobraźni i odpowiednich argumentów, Jarosławie D.!!!"
Dla porządku uściślijmy:
- nie jestem Jarosławem D
- nie zabronię Ci, tak jak nie zabrania Kościół, bo przecież nie ma możliwości. Będę z całych swoich sił odwodził Ciebie od tego kroku.
Tutaj autentyczna historia, pozwól.
Ileś lat temu wstecz, przyszła do mojej żony jej kuzynka i oznajmiła, że jest w ciąży i jedzie do Iławy usunąć. Dokonała aborcji, zapłaciła znanemy lekarzowi iławskiemu i szczęśliwa przyjechała do domu.
Po m-cu przyszła ponownie i powiedziała, że chyba jest nadal w ciąży. Pojechała znowu do tego lekarza, który po badaniu potwierdził, że jest, oddał pieniądze i powiedział, że niestety musi urodzić. Urodziła sie dziewczyna, która jest już matką /ma śliczną córeczkę/, a babcia i dziadek szaleją za nią. Widuje ich prawie codziennie i tak sobie myślę, że... Panie Tomaszu, Panie Tomaszu.
Co do chrztu łonowego, to nic mi nie wiadomo na ten temat. Nie chcę już zanudzać, więc czas na małe resume.
Nikt nie ma prawa zabraniać Kościołowi na wyrażanie swoich opinii.
Chciałbym zapytać, gdzie ludzie do 89r szukali ratunku? Czym był Kościół dla ludzi do 89r? Co też się stało, że już teraz Kościół nie jest potrzebny? Jak trwoga to do Boga, prawda? Nie dajmy sie zwariować i patrzmy trzeźwo. Została wydana bezpardonowa walka Kościołowi, który w ciągu 2000lat, nie z takimi przeciwnikami sobie radził. "Bóg jest nierychliwy ale sprawiedliwy." Proszę również pamiętać, że Pańskie młyny mielą powoli, ale przednią mąkę.
I jeszcze jedno, co do mojej wyobraźni. Tutaj nie chodzi o wyobraźnię ale raczej, powiedziałbym; Inteligencje emocjonalną, inaczej EQ [ang.] Emotional Intelligence Quotient
PS. Troszeczkę wygłupił sie Pan z tym "szczuciem psami". Fizys ma Pan dosyć przyjemny... |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| http://pl.wikipedia.org/wiki/Inteligencja_emocjonalna |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14999. | Odnośnie wpisu numer: 14997 Panie Orlicz! Nie ma zartów, uwazaj Pan, oby ci prawa łapa nie uschła!
Nie obrażaj pan żmiję. |
|
| wirus |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14998. | Odnośnie wpisu numer: 14996 Cytat: "(...) w jakich warunkach żyje Ksiądz, itd." koniec cytatu.
No pewnie bawarką nie śmiga, bo to i wiek i refleks nie ten. wiesz, zapytaj biedaków spod kościoła w którym "pracował" księżulo którzy żebrają o jedzenie, jak żyje ich dobrodziej. Kuśka też pewnie nie bryka to i uciech pewnie ma mniej ...
Czekaj, czekaj, skąd niby mam wiedzieć akurat to ? Spytaj admina forum o moje IP, skąd jest i powie ci że napewno nie z woj. W-M, a że pracuję w terenie to różne rzeczy widuję i o różnych różnych rzeczach słyszę :D Teraz akurat jestem tutaj, ale okolice Słupska to częste miejsce moich "nawiedzeń" :D
Wiesz , ty nie jesteś głupia!!, naprawdę, nie jesteś też dziwna. Jesteś żałosna !! |
|
| Iławianin, lat 48 |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14997. | Odnośnie wpisu numer: 14989 "nie chodzisz do kościoła, to zostaw księży..., nie dajesz na tace, to........ "
Tak, jak najbardziej, Nataszu, tylko nie sądzisz, że zasada ta powinna działać w obydwie strony? Pamiętaj, że to ja decyduję o przetwarzaniu moich danych osobowych i o wielu, wielu innych rzeczach, a ne religia, nacja, czy też inne stowarzyszenie oszołomów od wątpliwej chwały marketingowów. Gwoli ścisłości dodam, że w dawnych przykazaniach kościelnych stał jak wół obowiązek donoszenia wiernych na księży, którzy żyli w konkubinacie. Nie wiedziałaś o tym?! Drobiazg, prawda? Tymczasem w dzisiejszych czasach stoi tam obowiązek łożenia na wspólnotę, który ma się nijak do nauk Chrystusa. Nic mi do tego, że chodzisz do kościoła (choćbyś i chodził zygzakiem). Nic mi do tego, że na okrętkę usiłujesz grać w grę pod tytułem "pomidor". Nic mi do tego, że jesteś transwestytą, nacjonalistą, faszystą, czy też homoseksualistą (tudzież homofobem). Tak samo, jeśli okazałoby się, że jesteś moherowy, kwadratowy, skośnooki, potłuczony, albo po psychiatryku. Jednak do czasu. Jeśli wchodzisz na moje podwórko, licz się z tym, że zaczyna cię w całej rozciągłości obowiązywać prawo, które i ja respektuję. Jeśli zabronisz na zabieg aborcji, gdyż moja dziewięcioletnia córka "musi" urodzić bliźniaki - licz się z tym, że poszczuję cię psami. Jeżeli będziesz usiłował wykonać na mojej córce chrzest łonowy (tak, Nataszku - nie przesłyszałeś się!), to obetnę ci łapę przy samym pasku! Tak więc bądź sobie transwestytą i broń jak lew swojej wiary, całym sercem, z całych sił twoich, oddany Bogu i Bliźnim. Proszę Cię jednak... błagam wręcz, ażebyś użył w tym celu choćby odrobiny wyobraźni i odpowiednich argumentów, Jarosławie D.!!! |
|
| Tomek Orlicz |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14996. | Odnośnie wpisu numer: 14991 "(...) Gazeta przypomina historię domu: w 1986 roku podarowała go w zamian za opiekę do końca życia pewna kobieta, którą zaopiekowały się sprowadzone z Krakowa siostry nazaretanki. (...)"
Brakuje tylko jednego, a mianowicie; na czyją rzecz dokonano darowizny? Ciekaw jestem, dlaczego rzeczona gazeta nie napisała, czy też może, ktoś po prostu wykreślił! Kto sprowadził siostry Nazaretanki, w jakich warunkach żyje Ksiądz, itd. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14995. | Odnośnie wpisu numer: 14992 Jakim roku? Jakim roku ????????
Zakładamy się, że odbije to sobie w max 2 miechy ?? lub szybciej.
W końcu ma parafian nie od parady. [...]
Jak się skrzykną, jak się zbiorą to zobaczysz że lada moment proboszcz nie dość, że śmignie nową bawarką, to jeszcze śmignie sobie na wywczasy gdzieś daleko gdzie go żaden iławianin nie rozpozna :D
to o ile zakład ? jak dla mnie może być: sztuka dla sztuki :D zakład dla zakładu :D
Bez określenia wartości bo ja na [...] [...] nie wydaję kasy :D |
|
| Iławianin, lat 48 |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14994. | Odnośnie wpisu numer: 14993 Jacy ohydni, ci kapitaliści.
Nie dość, że zwalniają ludzi z pracy, wyprzedając zakłady, to jeszcze zarabiają na szkoleniu bezrobotnych. Bezrobotny ma w głeboko w d...ich szkolenia, on chce pracę. Podli ci ludzie z PO, a nazwisko "misiak", dziwaczne i przypominające inną rasę. Skąd my ją znamy....? |
|
| Męczennik |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14993. | Platforma zlikwidowała stocznie w Gdyni a ich senator Misiak miał szkolic idacych na bezrobocie jak znaleźć prace. Macie układ nawet na bezrobotnych by chcieli zarobić stoczniowcy powinni pojechac do Warszawy i sprowadzic ich na ziemie. Panie Ptasznik niech pan zzałata dziury na drogach w Iławie i powiecie a nie bierzesz pan z 8 tysiecy złotych pensji i nic człowieku nie robisz. Czy wy wszyscy z tej Platformy jesteście tacy sami przetrwać nakłamac społeczeństwo ile sie da i nic nie robić. Mamy dosć waszej obłudy i nieróbstwa w nastepnych wyborach zaplacimy wam za te cuda. Sami sie gubicie jak was PSL w Olsztynie znokałtował w wyborze na prezydenta Olsztyna. Pewnie nie możecie sie pozbierać szkoda mi was bo coraz bliżej was koniec wiosna tuz tuż i jak powiedziałem wiosna sie roztrzygnie rozpad koalicji Psl i Platformy bo wasze miejsce jest wiecie gdzie jako bezrobotni a stoczniowcy do sejmu |
|
| Benek |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14992. | Odnośnie wpisu numer: 14964 Na osiedlu Lipowy Dwór przez ostatnie lata panowała hossa.
Niestety w tym roku królować będzie bessa -:) |
|
| (czarno)widz |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14990. | Odnośnie wpisu numer: 14987 Dosyć symptomatyczne;
Pisanie o "ciemnogrodzie" very good", zrobienie wtretu o "jasnogrodzie" wywołuje reakcje. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14989. | Odnośnie wpisu numer: 14987 (...) Oddajcie cesarzowi co cesarskie, a Bogu co Boskie i świat stanie się o wiele piękniejszy.(...)
Wystarczy tak niewiele, bo przecież jest Dekalog!
I wszystko byłoby takie proste i piękne-" ... kochaj drugiego jak siebie, nie czyń drugiemu...., myśl logicznie, nie szukaj u kogoś drzazgi w oku, nie chodzisz do kościoła, to zostaw księży..., nie dajesz na tace, to...... |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14988. | Odnośnie wpisu numer: 14984 Z tego co pamiętam to miałaś nick: natasza coś tam coś tam - suka coś tam coś tam. To albo masz znajomości u modero albo...
Co do twojej wypowiedzi, to w sumie masz rację. Nic nam do tego że ty księdzu robisz (....kę, dajesz .....) to czy owo i czy za pieniądze czy za bug zapłać. Nic nam do tego, ale skończ pisać na tematy o których nie masz żadnego pojęcia....
Wiem, wiem, jestem tępym zacofanym dupkiem który i JP2 ma za nic
i w ogóle. Cóż, to moje życie a wam czarno-wyznawcom nic do niego.
Naprawdę czasem mam chęć powrotu tych, którzy ustawiali was do pionu!!!
A tak w ogóle to do garów, prania, sprzątania!!! Takim "kobietom" technika powinna być zakazana!!! No chyba, że miotła z dopalaczem ew. nowy model mop-a. |
|
| Iławianin, lat 48 |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14987. | Odnośnie wpisu numer: 14984 Nataszko, wrzuć na luz. Z tym Twoim "wtrancaniem się w nie swoje sprawy" Jasnogrodu, po prostu przeginasz i tyle. Zapodam Ci pierwszy lepszy przykład:
http://wiadomosci.onet.pl/1937362,453,1,1,item.html Oddajcie cesarzowi co cesarskie, a Bogu co Boskie i świat stanie się
o wiele piękniejszy. |
|
| Tomek Orlicz |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14986. | W świecie antycznym: egipskim, greckim i rzymskim bogów i bóstw było wiele, jedne z większą "władzą" - centralne, drugie z mniejszą "władzą" - lokalne. Człowiek w zachwycie nad przyrodą oddawał cześć strugom, rzeczkom, urokliwym laskom,gajom, starym drzewom. Stopniowo wyrastała potęga Rzymu, z małej, mizernej, drewnianej wioski, do państwa obejmującego obszar od Szkocji na północy, od Portugalii na zachodzie, do Armenii i Iraku na wschodzie i do północnych krańców Afryki na południu.Rzymianie zapożyczyli rozległy panteon bogów od podbitych greków, wzmocnili ich kompetencje, zlatynizowali ich nazwy, nie mówiąc już o własnych, tubylczych (endemicznych) bogach. |
|
| ogrodnik dworski |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14985. | Odnośnie wpisu numer: 14984 Widzisz Pan co emancypacja z kobietami porobiła. Zdurniały bez reszty. |
|
| wirus |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14984. | Odnośnie wpisu numer: 14982 Dziwnym trafem to "Jasnogród" ma tendencje do protekcjonalnego
traktowania przeciwników światopoglądowych, mędrkując na tematy,
które "jasnogrodu" zupełnie nie dotyczą.
Dobra kobieto, Twoje miejsce jest w kuchni i zajmij się mierzeniem
średnicy garnków, a nie wypisywaniem niedorzeczności na forum.
PS.
Przepraszam wszystkie inne Panie! |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14983. | Odnośnie wpisu numer: 14982 Kompletne zdziczenie! |
|
| Męczennik |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14982. | Odnośnie wpisu numer: 14981 Kradzież jest zawsze kradzieżą, ale skąd ten zacny pasterz bierze swoją fortunę - to inne pytanie!
Z Ciemnogrodu - oto odpowiedź!
Ciemnia klękała od starożytnego Egiptu przez Średniowiecze do dziś...
Tylko w Europie przestała. Tam ksiądz wie, że "powołanie" to cena życia poniżej ogólnego poziomu, i dziwnym trafem"powołania" są śladowe. Religijne brednie: świetna pompa finansowa - tylko trzeba Ciemnogrodu! |
|
| Joanna J. |
| Czwartek 19-03-2009 |
|
14981. | Odnośnie wpisu numer: 14968 Tym bardziej trzeba w okresie Wielkiego Postu modlic sie i ofiarowac cos od siebie samego dla bliznich wokol, by nie powtarzaly sie napady i kradzieze na nasze domostwa, czy tez parafie...
Grzech popelnia kazdy kto niemalze tlumaczy tu na forum i wprost uzasadnia lub wyszukuje przyczyny okradzenia jednego z kosciolow w Ilawie... Typowe dla wielu Polakow przygladanie sie, jak okradaja lub bija kogos w naszym otoczeniu..
Nagle wielu forumowiczow odezwalo sie jednym prawie glosem...
Przepraszam, ze to sie czasami zdarza nawet ludziom myslacym tu na
tak zacnym forum. |
|
| Kanclerz |
| Środa 18-03-2009 |
|
14978. | Odnośnie wpisu numer: 14974 No tak! Jeżeli Pan Adam jest zafascynowany sianiem zamętu i tym
podobnymi niegodziwymi metodomi w wykananiu kolegi Macieja,
to cóż tu się dziwić. "JAKI PAN TAKI KRAM". |
|
| (czarno)widz |
| Środa 18-03-2009 |
|
14975. | „DROGA KRZYŻOWA MŁODYCH”
Oratorium pasyjne ojców redemptorystów – nabożeństwo przygotowane na potrzeby wykonania w lokalnych kościołach. Droga Krzyżowa Młodych jest wspaniałą inspiracją do osobistej refleksji, może być wykorzystana podczas rekolekcji, katechez.
Część rozważań poszczególnych stacji jest śpiewana przez solistów, część przez zgromadzonych wiernych. Komentarz do kolejnych stacji drogi krzyżowej stanowią fragmenty poezji Ks. Jana Twardowskiego, recytowane przez Wojciecha Cybulę. Twórcą opracowania muzycznego utworów jest Michał Wróblewski; części solowe śpiewają członkowie chóru „Camerata”.
- piątek 20 marca, godz. 17:00, czerwony kościół w Iławie
- piątek 27 marca, godz. 19:00, kościół w Kisielicach
- piątek 3 kwietnia godz. 17:00, biały kościół w Iławie |
|
| KURIERZY |
| Środa 18-03-2009 |
|
14974. | Czytałem dziś felieton Pana Żylińskiego "Dorobek rozmieniany na drobne"
i przecierałem oczy ze zdumienia. Chyba zaczynam rozumieć skąd i czemu wziął się od pewnego czasu bałagan w ratuszu.
Pan Ptasznik oraz Pani Hordejukowa pokąsali rękę Żylińskiego, której tyle zawdzięczają.
Ale się porobiło! Ale się porobiło... O tempora, o mores! (łac. Co za czasy! Co za obyczaje!) |
|
| Sokrates |
| Środa 18-03-2009 |
|
14973. | Precz z dyktaturą prawa i prawników. To jest rak umysłu, co powstaje
na garbie ludzkości. W państwie rzymskim przez 1000 lat nie zmieniano przepisów w takim tempie jak teraz. |
|
| abcd |
| Środa 18-03-2009 |
|
14971. | Z ostatniej chwili...
W celu poprawy swojego nieco nadszarpniętego wizerunku, rząd nasz wypuścił na rynek serię plakatów mających na celu podniesienie ducha w narodzie oraz przybliżenie co bardziej prominentnych ministrów i działaczy partyjnych.
Z uwagi na brak doraźnych pomysłów ze strony specjalistów od PR-u w PO (niestety dzielni ci ludzie pracują dniami i nocami już od prawie półtora roku i „robią bokami”) do celów propagandowych wykorzystano stare, dobre i sprawdzone plakaty z miłego dla władzy okresu PRL. Dostosowano tylko postaci prominentnych polityków do istniejących już rysunków.
Pierwsza seria pojawi się na ulicach polskich miast już w przyszłym miesiącu.
(DUPO – Dział Usług Propagandy Obywatelskiej) |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| http://www.blogmedia24.pl/node/11288 |
| Środa 18-03-2009 |
|
14969. | Odnośnie wpisu numer: 14968 A skąd ksiądz ma pieniądze na swoje rejestracje, rezydencje, sprzęt?
Głupi ludek łoży, to sobie facet odłoży! STOP dla wspomagania kleru
katolickiego - niech idą na pensje jak protestanccy duchowni!
Proste? To słowa w czyny przekujcie!
Pozdrawiam ludzi światłych i dbających o sensowne wydatkowanie
swych pieniędzy! |
|
| Parabella |
| Środa 18-03-2009 |
|
14968. | Odnośnie wpisu numer: 14965 Witam Was, dziś byłam w Iławie i kupiłam Kuriera. Piszecie o okradzeniu księdza proboszcza z Lipowego.
Ten ksiądz był w Jamielniku na początku marca br., bo prowadził u nas rekolekcje. Nasz ksiądz proboszcz prosił nas wiernych o hojne datki dla rekolekcjonisty. Były! Sama widziałam pełen koszyk pieniędzy. A potem pewnie pochwalił się gdzieś ludziom na mieście, no i ktoś go... okradli.
Proszę Was o zachowanie mojej anonimowości. |
|
| [personalia do wiadomości redakcji] |
| Środa 18-03-2009 |
|
14967. | Odnośnie wpisu numer: 14965 Przewielebny z Lipowego okradziony - nie może być, skandal! Przecież
on mieszka jak bezrobotny, tacę rozdaje najbiedniejszym w tygodniu, porusza się komunikacją miejską i pociągami osobowymi.
Niech złodziei Piekło pochłonie! Naszego umartwiającego sie ubogiego pasterza tak urządzić... |
|
| Parabella |
| Środa 18-03-2009 |
|
14966. | Odnośnie wpisu numer: 14965 Już dawno powiadałem wam, że ksiądz nie "świeci" tablicą rejestaracyjną (NAZWISKO lub IMIĘ zamiast NIL), gdyż takie zachowanie księdzu nie przystoi.
Ksiądz daje przykład jak zdążać do Chrystusa przez modły, czynienie dobra ludziom przez uczyność. Skromność winna być każdego księdza, między innymi, kierunkiem w posłudze Bogu. |
|
| Męczennik |
| Środa 18-03-2009 |
|
14965. | Zapraszamy do KURIERA papierowego w środę:
OKRADLI PLEBANIĘ
Wiedzieli, gdzie jest klucz do sejfu. Chociaż proboszcz parafii na
osiedlu Lipowy Dwór w Iławie był wtedy na plebanii, to złodziejom
udało się oczyścić z gotówki domostwo.
ODDAJĘ KREW, CO MAM W ZAMIAN?
Edward Podgórski z Iławy przez 23 lata honorowo oddawał krew.
Do redakcji przyszedł z pytaniem: „Co mi się dziś za to należy?”
POLICJA MUSI BYĆ TWARDA
„Policja nie jest do lubienia, tylko do ścigania przestępców”.
Tak uważa inspektor PIOTR MATEUSIAK, Człowiek Roku 2008
w plebiscycie czytelników Kuriera. Specjalny wywiad dla KI.
WPADŁ WE WŁASNE SIDŁA
Jeździł pijany po centrum zatłoczonej Iławy, jednak nieuważnie
cofając unieruchomił auto. Wtedy dopadła go policja...
MOJA HISTORIA
czyli jak pracowałam dla Niemców.
ADOPCJA
czy rodzina zastępcza? Przewodnik. |
|
| KURIERZY
redakcja@kurier-ilawski.pl |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14964. | A ćwierkają ptaszki, że dobrodzieja z lipowego ktoś obrobił, że mu całą kaskę z kolędy i inne dobra śmignął z sejfa !!!
Dobrze, że nikomu nic się nie stało, że złodziej ponoć wszedł, zabrał Boga kasę i wyszedł.
No i znowu manko w kasie będzie, i znowu parafianie będą mieć ekstra wydatki (ale oni chyba to lubią, a nawet lubieją).
Tak jak z tym poprzednim samochodem, bo teraz w nowym to ma chociaż rejestrację znaczną: N1 [nazwisko] :-D, bo marka to taka pospolita jakaś z Bawarii...
Ehhh :-D a takie miał ładne kazanie ostatnio w niedzielę, że za pieniądze nie wszystko można :D |
|
| Iławianin, lat 48 |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14962. | Odnośnie wpisu numer: 14958 No to kochani zescie mi pomogli z tym radiem, ze hej!
Chyba kupie sobie mocherowy berecik i wybiore Radio Maryja. |
|
| ilawianin |
| europa, Wtorek 17-03-2009 |
|
14961. | W sobotę 14 marca br. w [...] w Suszu do działu nawozów sztucznych została wezwana Policja na życzenie funkcjonariuszy Agencji Ochrony Osób i Mienia [...], króra dba o "porządek" na terenie w/w zakładu. Ochrona stwierdziła, że załoga zakładu jest pijana.
Wizyta Policji zakończyła się bardzo niefortunnie dla tylko dla jednego
z pracowników [...) u którego stwiedzono 0,38 promila alkoholu w wydmuchiwanym powietrzu, mimo iż zbadani zostali wszyscy "podejrzani" przez agencję ochrony. Ten "pijany" nieszczęśnik jako jedyny skosumował zupę (kapuśniak) fundowaną dla swoich pracowników przez firmę [...]???
I stąd po tej "czarnej sobocie" mam przesłanie a także dobrą radę dla wszystkich pracowników [...]: moi kochani alkohol przed pracą zamawia się i kupuje tylko i wyłącznie od szefów w/w firmy ochroniarskiej (...).
I z żadnego innego źródła proszę trunków nie przynosić!!! Ile razy można wam to uświadamiać, skoro delektując się alkoholem od ochrony,[...]. Dbali o nas i nigdy nie było akcji i wpadek. Moi kochani proszę was: nie narażajcie się agencji ochrony [...], bo [...]. Jest brudny, [...].
Jest zły, [...]. Ma bardzo ostre kły... |
|
| emerytowany policjant |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14960. | Odnośnie wpisu numer: 14958 Ty gościu racyją masz z Planetą, bo jak kupiłem sobie nowe radyjo
do samochdu, to gdy zapuściłem, to jakaś PlANETA się wyświetliła |
|
| wirus |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14959. | Odnośnie wpisu numer: 14951 Co Ty Pyzdra pieprzysz! O tym pierwsze słysze...! To i wiem czemu do Iławy nie wpuszczono firm budowlanych z Ostrody, czy IKEA z Lubawy,
bo by one załatwiły IPB czy UmiDrex. |
|
| wirus |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14958. | Odnośnie wpisu numer: 14947 Nie słuchaj Pan Radia [...], bo tego nie wypada szlachcie słuchać.
Jak wróci Pan do Polski, to będą już tytuły szlacheckie do kupna na przetargu nieograniczonym.
W niedzielę 8 marca, po kilku latach przerwy, włączyłem to pomowskie radio, na którym słyszałem wywiad wójta Harmacińskiego. Była mowa o nazwach ulic w Nowej Wsi.
W niedzielę 15 marca znów włączyłem peweksowski odbiornik i znów Pan Harmaciński mówił o nazwach ulic w Nowej Wsi. Idealnie ten sam wywiad, czyli ta sama melodia jak w katarynce.
To samo było z wywiadem księdza z parafii przy ulicy Ostródzkiej, który był nadawany 8 marca i powtórzony 15 marca.
Ci pomowcy z radia nie używają już nazwy "radio [...]" lecz "radio planeta", bo od "radio [...]" powstało "radio pieska".
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Zalecane stacje radiowe dla zdrowotności:
1. Dwójka PR
2. Jedynka PR
3. Radio Maryja |
|
| ogrodnik dworski |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14956. | Odnośnie wpisu numer: 14955 Z chęcią bym obejrzał zdjęcia Panów Redaktorów na "Naszej Klasie",
ale trzeba się logować, a to strach, bo wiele było szumu na temat
tego portalu. Chcę być w miarę możliwości in coguto (in cognito). |
|
| Jan Kogut vel Kuraś |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
Odp. | Jasiu! Strach ma wielkie oczy!
Cóż jednak – pozostań zatem kogutto :-)
Chyba, przyjacielu, nie masz nic na sumieniu, co...? |
|
| Modero Kuriero |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14955. | |
|
| KURIERZY |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14954. | Odnośnie wpisu numer: 14947 Szanowny Pan, jak chcesz pan posłuchać słusznego radia to słuchaj pan Radyja z Torunia.
Nie zniżaj się pan do wysłuchiwania Radia Erewań, gdzie ubek na ubeku, agent na agencie. |
|
| wirus |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14953. | Odnośnie wpisu numer: 14950 Jak na socjalizm, to Nenufar był w stylu własciwym - to jedno; w miejscu właściwym - to po drugie.
Galeria jest gazobetonem, pozbawiona lekkości i piękna, jak na urocze miejsce Iławy. Należało ją ulokować na rynku! |
|
| Filozof z PO |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14952. | Zamiast bujania w Kosmosie:
"(...) stwierdził niedawno ustami sędziego Tomasza Kudly (zapamiętajmy te słowa, bo to może być motto transformacji ustrojowej w Polsce a także rządów obecnej koalicji): "Oskarżony i inne osoby uczestniczące w prywatyzacji przyznali, że nie mieli doświadczenia, a wiedza ekspertów z zachodu nie przystawała do polskiej rzeczywistości. Podjęli ryzyko. Oczywiste jest, że mogło dojść i doszło do zaniedbań i nieprawidłowości, ale zdaniem sądu nie doszło do złamania prawa. (...)"
Już za niedługo będziemy dokonywać wyborów, i to ważnych wyborów.
Najwyższy czas pooglądać się dookoła, a także zacząć myśleć twórczo.
PS. Z etyką władzy jest jak z przyrodzeniem komara. Każdy wie, że coś takiego jest, ale nikt tego nie widział. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| http://www.blogmedia24.pl/node/11221 |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14951. | Odnośnie wpisu numer: 14940 14948 O czym wy pleplepleciecie? O dogodnych drogach dojazdowych do Iławy hotelach i inwestorach? Chyba wam rozum odebrało. Toć gdyby tacy się pojawili, zaczęli dawać iławianom pracę i zarobek, to firmy kolesiów Żylińskiego, którym on "porozdawał" majątki: POM, Fabrykę Domów, Transbud, Techmatrans, IPB, IZPT itede, w pół roku by splajtowały.
Kto by wtedy temu panu kampanie wyborcze finansował?
Kto by na jego sitwę głosował, no kto? |
|
| Pyzdra |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14950. | Odnośnie wpisu numer: 14948 Co się tak przyczepiliście do "Galerii Jeziorak"? A były "Nenufar" to taki
przepiękny? - to jest fuszerka bez udziału Warszawy! Po galerii ruder
powstaje nowoczesny obiekt handlowy! Rzeczywiście tragedia, może
ktoś się samospali przed placem budowy! Otrzeźwiejcie, dobrze!? |
|
| Joanna J. |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14948. | Odnośnie wpisu numer: 14937 14940 Warszawa, ktora w kazdy letni weekend wybiera sie na Mazury, traci
2-4 godziny, by dotrzec samochodem do swego hotelu lub daczy. Za
trzy lata do Ilawy bedzie mogla dotrzec szybkim pociagiem - w godzine.
Za 3 lata kazdy turysta z Gdanska czy Warszawy, Lodzi moze potrzebowac tylko 0,5 godziny, by z autostrady A1 zajrzec do Ilawy... Trzeba tylko dokonczyc modernizacje drogi Grudziadz-Ilawa... Wtedy zapewne tez dojrzeje i obudzi sie kapital z Warszawy i rozwiaze wlasne i ilawskie problemy turystyczne... Narazie jednak warszawski kapital nie kieruje sie potrzebami turystow, lecz wylacznie chce omamic lokalnych konsumentow i buduje Galerie Brzydoty.
Widocznie w firmie warszawskiej, ktora inwestuje w Ilawie, zabraklo racjonalnego podejscia, a moze i szacunku do zwyklego wrazliwego konsumenta z Ilawy. Smiem na tym zacnym forum oglosic, ze kazde, rzetelnie przeprowadzone badanie opinii publicznej w Ilawie dowiedzie bezsensownosci decyzji o budowie tego szkaradnego obiektu. Na razie mamy takie wladze w Ilawie, ktore sprzyjaja takim inwestorom nieudacznikom.
Tym bardziej chwala dla lokalnych inwestorow, skromnych, pracowitych ilawian, z restauracji i hotelu w miejscu dawnego tartaku. Ci prawdziwie zmieniaja oblicze Ilawy..
Coz nam z tej dyskusji tu na forum. I tak nikt z notabli nie podejmie rozsadnej dyskusji z obywatelami tego Miasta... Musimy szukac sposobow, by zmusic te wladze do dzialania. Mamy raz na 4 lata bron w reku. Urne wyborcza.
Mamy coraz lepsze, chociaz nieliczne jeszcze, niezalezne media i takze mozliwosci wsparcia, madrej, doswiadczonej ciezka praca, powracajacej emigracji... Tysiace ilawian za granica pracuje znojnie na ta chwile. |
|
| Latarnik z Sienkiewicza |
| Wtorek 17-03-2009 |
|
14947. | Mam pytanko! Prosze pomozcie!
Mieszkam poza granicami naszego kraju i bardzo chcialbym sluchac
jakiegos ilawskiego radia przez internet (ale zeby bylo ilawskie).
Czy jest to mozliwe? |
|
| ilawianin, lat 51 |
| europa, Wtorek 17-03-2009 |
|
14946. | Czy demokratyczny wymiar sprawiedliwości może skazywać niewinnych ludzi? Może, bo nie jest z nim lepiej niż z ruchem drogowym. Ofiary wypadków to cena, którą płacimy, aby się szybko oraz wygodnie przemieszczać.
Skalkulowane ofiary wymiaru sprawiedliwości to koszt utrzymania porządku publicznego. W ten sposób państwo upewnia obywateli, że system wymiaru sprawiedliwości jest skuteczny, szybki i twardy.
A to w praktyce ważniejsze niż niesprawiedliwość wobec niektórych. |
|
| czytelnik |
| Poniedziałek 16-03-2009 |
|
14944. | Odnośnie wpisu numer: 14942 Jestem pewna o nieuczciwości pewnej firmy, ale niestety sama muszę znaleść dowody, świadków. Wiem, że są inni poszkodowani, dlatego
stąd mój apel na forum. Niestety - jak się okazuje - zwykły człowiek
jest bezsilny...
Nie będę pisała do naczelnego, ponieważ obawiam się, że rozgłos na tym etapie może zaszkodzić sprawie.
Dlaczego w innych publikacjach na forum występują nazwiska np. Lisaj, Ptasznik?
Czy mogłabym na innych forach znaleźć ludzi, których szukam w wyżej
wymienionej sprawie? Proszę o pomoc, niestety na razie anonimowo. |
|
| Amela |
|
Odp. | Po napisaniu listu na adres e-mail naczelny@kurier-ilawski.pl
nie ma żadnych podstaw do jakichkolwiek obaw. Redakcję
obowiązuje tajemnica zawodowa, więc nie ma żadnej mowy
o rozgłosie. Tej SPRAWIE, mam wrażenie, szkodzisz sama.
Można odnieść wrażenie, że sama masz coś do ukrycia...
* * *
Takie nazwiska jak np. Ptasznik czy Lisaj, to funkcjonariusze
publiczni, których ochrona dóbr osobistych jest ograniczona.
Ale nawet wobec nich nie opublikujemy wpisu, który zarzuca
łamanie prawa, bo bez sprawdzenia rozgłaszać (publikować)
takiego zarzutu nie wolno. |
|
| moderator |
|
14942. | Drogi Moderatorze! Jak mam napisać treść odnośnie usług [...], aby mogła być opublikowana na forum? |
|
| Amela |
|
Odp. | Nie wolno ci publicznie naruszać czci ani żadnych innych dóbr osobistych osoby fizycznej – zwłaszcza koleżanko, że na razie występujesz tutaj jako anonim. Jeśli zostałaś skrzywdzona i jeśli uważasz, że redakcja powinna się zająć tematem czyjejś nieuczciwości, bezpośrednim mailem zgłoś tę sprawę najlepiej od razu do redaktora naczelnego: naczelny@kurier-ilawski.pl
Po zweryfikowaniu twojej tożsamości, a także po zebraniu podstawowych informacji na temat strony przeciwnej, nastąpi decyzja o zajęciu się lub odstąpieniu od tematu. |
|
| moderator |
|
14940. | Iława leży na przecięciu super ważnych trakcji kolejowych:
Warszawa-Gdynia oraz Białystok-Toruń-Poznań. Również ważnych dróg samochodowych: Grudziądz-Olsztyn. A to nie wszystko: szlak wodny do Ostródy i Kanałem do Elbląga.
Jak można nie wykorzystać tak cudownie strategicznie ulokowanego miasta? A ten stadion przy lesie, jeziorze na skraju miasta... A jeziorko
w centrum miasta dla stacjonujących łodzi...
Tylko głąby tego nie widzą.
Co z tego, że bedzie nowoczesny ponoć amfiteatr i scena, jak gości nie ma gdzie przenocować...? Po starej mleczarni powinien tylko kompleks hotelowo restauracyjny powstać! Owszem, po starych drobiarskich jest doskonałe miejsce na hotele, ale kiedy one powstaną?
A propos gniota architektonicznego, to dodam, że obok już stoi podobny potworek z zadartym daszkiem: hala sportowa. Dobrze, że jest. |
|
| Filozof z PO |
|
14939. | Odnośnie wpisu numer: 14932 Według wizjonera z pokrzyw Via Lisaia przetrwa 1000 lat.
Droga ta zbudowana jest na podłożu czwartorzędowym, czyli glebie, którą zasypano mieszaniną żwiru i cementu. Zaś sławne drogi rzymskie, jak np. Via Appia, służą nawet do dziś jako częściowo podłoże autostrad. Autostrada z Konstantynopola (Stambuł) do Tessalonik też biegnie według rzymskiego traktu. |
|
| minister autostrad w gabinecie cieni Henryka Plisa |
|
14937. | Odnośnie wpisu numer: 14915 14931 14932 14933 14935 Forum nareszcie przeistacza się w ciekawą dyskusję. Zauważalna troska o przyszłość Iławy może zdopinguje władze miasta z Panem Ptasznikiem na czele do ujawnienia i wykonania strategii rozwoju obecnej kadencji. Najwyższy czas!
Budowana Galeria Jeziorak w niczym nie będzie miała wpływu na rozwój gospodarczy, czy postęp architektoniczny miasta. Jest to tylko zmiana jakościowa, ale już nie nowatorska. Ja tracę nadzieje na postęp w strategicznym rozwoju Iławy. Dotychczas myślałem, że tylko kadencja Maśkiewicza będzie wstydliwym epizodem w historii miasta, ale zanosi się chyba na dalszy ciąg zdarzeń...
Z pewnością brak jest bazy hotelowej dla charakteru turystycznego Iławy. Z zazdrością /albo ze wstydem/ niech Pan burmistrzu Ptasznik spojży na działania Ostródy w tej sprawie i uświadomi sobie, że rozwój bazy hotelowej, rekreacyjnej i sportowej, jako niezbędne inwestycje dla rozwoju miasta, mogą być logicznym następstwem odpowiedniej infrastruktury drogowej. Gdzie zatem jesteśmy?
Jeżeli szybko nie pojawi się trasa szybkiego ruchu - łącznik siódemki z autostradą A1, przecinający Iławę /ta krwawica Żylińskiego/, to inne strategiczne działania tracą sens. Iława może pozostać zamknięta w sobie, bez okna na świat, choć ładna to peryferyjna. |
|
| tubylec |
|
14935. | Odnośnie wpisu numer: 14931 "Pomnika-Galerii-Brzydoty z butikami wewnątrz".
Jeżeli takowe ma być przeznaczenie tego monstrualnego architektorium, ta ja wymiękam. Gdyby autorem pomysłu monstrum była Hordejukowaja i Rygielski, to ja rozumiem (ludzie, niebywali w świecie), ale doktor Ptasznik, który coś więcej poza Olsztynem widział, to nie wybaczam.
Takiego potworka to trudno będzie znaleźć w Polsce, i na dodatek w mieście turystycznym, gdzie brakuje porządnego hotelu.
Czy ludzie kierujący Iławą nie rozumieją, że warunkiem rozwoju miasta jest, między innymi infrastruktura hotelowa, rekreacyjna i sportowa? Wówczas wszystkie ważne imprezy kulturalne można przyjąć. Nawet być współorganizatorem ME w piłce nożnej.
Jeśli nie, to znaczy, że rządzą nami "czerepaki" z Wilkowyji. |
|
| Męczennik |
|
14934. | Odnośnie wpisu numer: 14933 Racja jest w stwierdzeniu, że kiedy złoty do walut słabnie to więcej, ale w złotówkach, jest do wydania. Czy jednak nasze zamówienia są w złotówkach, np. budowa obwodnicy i inne ważne budowy, skoro firma zagraniczna do niej się przymierza? Nie jestem biegłym, ekonomistą tym bardziej i nie wiem. Czy takie wprost, jak twierdzisz, jest przełożenie osłabnięcia złotego, ze kiedy z euro dostniemy dotację, to itd. mamy więcej do wydania - ale złotych.
Dziś słyszałem, że ceny usług budowlanych spadły o 30-40 procent, a materiałów do 20%. Budując dom obecnie, który liczony był na 500 tys. złotych, bedzie kosztował z usługą i materiałami - obliczono - około 100 tys. mniej.
Tymczasem nasz deweloper iławski IPB trzyma sie mocno i ceny za metr
kwadratowy obniża niechętnie, choć słusznie należy przyjąć, że pomimo wszystko budowali tanio w porównaniu z innymi miastami. Może nie porównując z Ostródą, czy Brodnicą, ale jednak taniej. |
|
| ekonomista - radiowy słuchacz Balcerowicza |
|
14933. | Wypowiedź Pana Ptasznika, burmistrza Iławy, na temat spraw lokalnych
z tutejszego podwórka, na temat sytuacji w całym kraju oraz gospodarki
na całym świecie - to skandal!
Sam nie wiem co jest gorsze: brak elementarnej wiedzy czy zwyczajna ignorancja?
Panie burmistrzu, doktorze nauk (jakich...?), informuję Pana, że każdy elementarz ekonomii uczy zasad popytu i podaży oraz zasad importu i exportu. Wnioski są oczywiste. W czasie kryzysu, gdy złotówka słabnie, sytuacja nie jest dramatem, wręcz wybawieniem, bo korzystają na tym nasi eksporterzy. Tak samo skorzysta Pan jako burmistrz i całe nasze miasto, bo dzięki mocniejszej relacji euro będzie Pan miał więcej dotacji do wydania.
Panie doktorze, proszę się nie kompromitować, głosowaliśmy na Pana.
I na dobry początek proszę przestać słuchać tych swoich "doradców"
- Panią Hordejuk, Pana Rygielskiego i Pana Młotka. |
|
| urzędnik |
|
14932. | ZAPISKI Z PRZESZŁOŚCI
Henryk Lisaj, rolnik-pilot, polityk, zarządca gm. Iława w latach 1990-98, obalony w ludowym zamachu (wówczas używano określenia wybory samorządowe) w 1998 przez Krzysztofa Harmacińskiego.
W czasie studiów odbywał praktyki lotnicze w stanie Nevada, USA.
Z czasów jego epoki pozostała do naszych czasów droga Via Lisaia, łącząca Ławice z Rudzienicami. Na początku XXI wieku mianowany na prezesa zakładów ziemniaczanych w Iławie. Ziemniak to roślina wówczas bardzo znana w Europie i Polsce. Polska słynęła z produkcji spirytusu ziemniaczanego. Około roku 2350 na skutek katastrofy ekologicznej spowodowanej modyfikacją genetyczną roślina ta wyginęła. |
|
| kotlet pokrzywowy |
|
14931. | Odnośnie wpisu numer: 14915 MENCZENNIK nie klamie. Ma racje ws brzydoty Galerii. Spytajcie sie fachowcow, czy obecne wladze miasta nie mialy wplywu w ramach planu zagospodarowania przestrzennego na wyglad i ostateczne przeznaczenie tego obiektu...
Dobrze sie dzieje, ze dotarl do Polski miliarder z Irlandii i robi kampanie
na rzecz demokracji w Europie i w Polsce. Trzeba wreszcie dotrzec do umyslow wyborcow i pokazac, ze koniec z tworczoscia socrealistyczna
- takze w Ilawie... Chyba, ze chodzi wladzom ilawskim o stworzenie Pomnika-Galerii-Brzydoty z butikami wewnatrz.
Rzeczywiscie jest to lepsze od mleczarni szanowna Pani Agato. I na tym koncze dyskusje. Do zobaczenia na wyborach nastepnego takiego burmistrza z doktoratem z Moskwy... |
|
| krzyk z obrazu |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14930. | Polecam pierwszy w Polsce symulator, umożliwiający kompleksowe porównanie ofert operatorów telefonii komórkowych. Portal przekazuje rzetelną i obiektywną informację na temat różnic w opłatach za połączenia pomiędzy wszystkimi dostępnymi na rynku operatorami telefonii komórkowych.
Po wprowadzeniu danych przez użytkownika, na podstawie algorytmu matematycznego, wyliczana jest najbardziej opłacalna taryfa. Głównym zadaniem portalu jest ułatwienie dokonania wyboru i dopasowania taryfy danego operatora do indywidualnych potrzeb użytkownika telefonu. |
|
| Anna Sibielak |
| http://www.opengsm.pl |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14929. | Odnośnie wpisu numer: 14926 Przecież nie chodzi tu o prawa fizyki, a znajomość geografii, gdyż
Arktyka to Arkt..., zaś Grenlandia to Gren... |
|
| wirus |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14928. | Odnośnie wpisu numer: 14927 A propos omamów.
W jednym z teleturniejów telewizyjnych pewien policjant, poproszony o wymienienie imion braci Marx, bez zastanowienia wypalił: "Marks, Engels
i Lenin". |
|
| Tomek Orlicz |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14927. | Odnośnie wpisu numer: 14925 Przecież napisałem wyraźnie, że najprawdopodobniej przyczyna Pańskiego omamu słuchowego było zetknięcie się proroczej wizji ś.p. Karola Marksa z bańką spekulacyjną, która z głośnym hukiem pękła.
Miał Pan szczęście. Bardzo Panu zazdroszczę! |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14926. | W stolicy Danii obradowali spece od klimatu i w opublikowanym raporcie stwierdzili, że do końca wieku poziom mórz i oceanów może się podnieść o jeden metr. I niewinne pytanko, które nastąpi po zacytowaniu wniosku tychże speców:
"Według danych autorów raportu, do podwyższania poziomu mórz i oceanów przyczynia się szybkie topnienie lodów w Arktyce, w tym na Grenlandii."
W którym miescu cytat ten mija się z prawami fizyki? |
|
| Tomek Orlicz |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14925. | Odnośnie wpisu numer: 14921 Że co, proszę? |
|
| Tomek Orlicz |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14924. |
Witam was, internetowi magistrowie wszechnauk! Jeszcze chwila, a będziemy witac pierwszych doktorow wszechnauk, którzy teksty, fragmenty pracy badawczej również zakompilowali ze źródeł "www". Pojawiają się już cząstkowe badania , szczególnie w naukach społecznych, jak pedagogika, socjologia, psychologia, ktore pasują do wielu tematów, np z pedagogiki. Jednak poważny profesor nie da nabrac się na taki numer. Jednak profesor też człowiek, czasem oko przymknie, szczególnie ponentnej doktorantce. |
|
| Tajny współpracownik z rektorem d/s nauki |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14923. | Odnośnie wpisu numer: 14912 Kibice, pytam się was, dlaczego ja jako podatnik mam finansować takie miernoty, jak iławscy piłkarze. Jeśli dalej chcecie się awanturować na stadionie w czasie meczu to róbcie to za własne pieniądze. Moje pieniądze i tak idą w części na ochronę normalnych obywateli przed takimi łobuzami. |
|
| podatnik |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14922. | Odnośnie wpisu numer: 14903 Jak najbardziej. biznes is biznes, jak mawiają pod Nowym Targiem :D
Bo żyć jakoś trzeba, a czy się jest prezesem, dyrektorem, księdzem czy innym biznesmenem, to czemu nie mozna być i jednocześnie masonem? |
|
| Iławianin, lat 48 |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14921. | Odnośnie wpisu numer: 14905 Tomasz Orlicz napisał: "(...) doświadczam słuchowego zjawiska gromu dźwiękowego, który zazwyczaj towarzyszy przekraczaniu bariery dźwięku przez samoloty. (...)"
Myślę, że to była po prostu; prorocza wizja Marksa: "Posiadacze kapitału będą stymulować popyt klasy robotniczej na coraz większą ilość towarów, mieszkań i wytworów techniki.
Jednocześnie będą udzielać coraz więcej coraz droższych kredytów na zakup tych dóbr, aż rzeczone kredyty nie będą mogły być spłacane. Niespłacane kredyty doprowadzą do bankructwa banków, które z kolei zostaną znacjonalizowane. To w rezultacie doprowadzi do powstania komunizmu" (rok 1867).
Połączona z pęknięciem tak zwanej bańki spekulacyjnej. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14920. | Odnośnie wpisu numer: 14915 Obyś oczu nie mogła odlepić |
|
| Filozof z PO |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14919. | Odnośnie wpisu numer: 14916 Wrzuta z wikipedii: Jednocześnie 26 listopada 1983, w przeddzień ogłoszenia nowego kodeksu, ukazała się deklaracja Kongregacji Nauki Wiary (którą podówczas kierował kardynał Joseph Ratzinger), która jasno stwierdziła, że wszystkie formy ruchu masońskiego zaliczają się do kategorii "stowarzyszeń działających przeciw Kościołowi" i w związku z tym: "Wierni, którzy należą do stowarzyszeń masońskich, są w stanie grzechu ciężkiego i nie mogą przystępować do Komunii Świętej."
W czasie audiencji udzielonej kardynałowi Ratzingerowi Jan Paweł II zatwierdził tę deklarację i nakazał jej opublikowanie. Obowiązuje ona do dzisiaj. W praktyce oznacza to, że katolicy nie mogą być wolnomularzami bez ryzyka poważnego konfliktu sumienia.
Dokument z 26 listopada był wynikiem wcześniejszej deklaracji (z 17 lutego 1981), w której zapisano między innymi: "1. Dotychczasowa praktyka dyscyplinarna Prawa Kanonicznego nie została w niczym zmodyfikowana i obowiązuje w całej pełni. 2. Nie została więc skasowana ani ekskomunika, ani inne przewidziane kary".
Komentarz. Z tego wynika, że ksiądz w Norwegii jest nielegalny. Z wpisów na forum wynika, że księdzem dalej jest. Czyli wszystkie te przepisy, zakazy, nakazy kościelne to jedna wielka lipa. |
|
| myślący |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14918. | Odnośnie wpisu numer: 14911 Wiem, że Jan Paweł II nie przyjął nagrody od włoskich masonów, więc problem jakiś jest.
Loża masońska przejęła władzę bodaj w Portugalii, czy Meksyku, kiedyś tam przed II wojną światową. Zginęło dużo księży. |
|
| aa |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14917. | Odnośnie wpisu numer: 14913 No, wczoraj na działce zobaczyłem... kreta. |
|
| kenod |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14916. | Odnośnie wpisu numer: 14903 Jak najbardziej może.
To jest wyższa szkoła jazdy. Zawód nie jest istotny, sutanna nie przeszkadza, oni też szatana sie boją. Był program w tv na ten temat, no i nasz ekspert, wizjoner Nataszek może temat rozwinąć. |
|
| kenod |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14915. | Odnośnie wpisu numer: 14897 [Do męczennika:]
Przestań bezczelnie kłamać. Chyba nie myślisz, że ludzie ci uwierzą?
Po co ta kampania dezinformacji? Komu zależy, żeby obrzucać brudem obecnego burmistrza? Zobaczycie, jak Iława się zmieni w ciągu tej kadencji. Wspomnicie moje słowa.
Wszyscy doskonale wiedzą, że to Jarosław Maśkiewicz nie skorzystał z prawa pierwokupu za grosze terenu po mleczarni. Wtedy można byłoby zrobić tam naprawdę uroczy zakątek miasta.
Dziś powstaje galeria, która jest nowoczesnym obiektem. Obecne władze nie miały z tym nic wspólnego. To był teren prywatny. Jednak był plan zagospodarowania terenu, który dopuszczał powstanie tego typu obiektu. A wszystko to spuścizna poprzedniej ekipy z Jarosławem Maśkiewiczem na czele.
Z drugiej strony wszystko lepsze, byle nie mleczarnia. Sam budynek galerii też nie jest zły. Ładnie wkomponowuje się w ciąg budowli nad brzegiem. Gdy powstanie nowa scena amfiteatru, wszyscy jadący pociągiem w stronę Gdańska będą wlepieni w szybę wagonu (na całym odcinku ulicy Mickiewicza). |
|
| Agata |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14914. | Dziś kolejna rocznica śmierci Juliusz Cezara - 15 marca 44 r.p.n. |
|
| Plewa 2009 |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14913. | APOKALIPSA COMT.
Mamy zapowiedzi dziwnych zjawisk, związanych być może z teorią końca istnienia planety Ziemi. |
|
| Męczennik |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14912. | Uwaga kibice piłkarscy Jezioraka Iława!
We wtorek 17 marca o godz. 15:00 w ratuszu spotkanie w sprawie ratowania klubu! Przyjdźcie i posłuchajcie jak burmistrz chce pomóc klubowi (hahaha). |
|
| trojan |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14911. | Odnośnie wpisu numer: 14903 Na forum padło konkretne pytanie, które nie jest fikcyjne. Może więc wypowiedzą się w tej sprawie ci, co wrzucają tutaj metrowe wpisy.
To forum staje się od kilku dni śmieszne, absurdalne wpisy, pojedynki słowne, scholastyka. Ten ksiądz katolicki (mason) mieszka w Stavanger
w Norwegii. Od roku przebywam w Stavanger i znam ten fakt. |
|
| pracownik na urlopie |
| Iława, Niedziela 15-03-2009 |
|
14910. | Odnośnie wpisu numer: 14900 Iście chrześcijańskie zachowanie. Wyzwać, zbesztać i z Chrystusem
na języku pozdrowić.
Mam nadzieję, że nie chodzimy do tego samego kościoła. |
|
| Tom |
| Susz, Niedziela 15-03-2009 |
|
14909. | Odnośnie wpisu numer: 14904 Potrzeba tylko logika i szczere chęci oraz troszkę poczucia humoru. |
|
| kenod |
| Niedziela 15-03-2009 |
|
14908. | Odnośnie wpisu numer: 14899 Kto nie słyszy, nie usłyszy, kto nie widzi, nie zobaczy... Kto nie godzien... |
|
| kenod |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14907. | Odnośnie wpisu numer: 14900 Niech Natasza nie udaje, że nie jest kapłanem lub teologiem.
Może to i prawdą jest, ale Natasza jeśli nie jest nawiedzona, o co rzadko w dziesiejszej epoce, to z pewnością nie może być człowiekiem po zawodówce lub nawet prawnikiem. Może być jednak humanistą oczytanym w dziełach religijnych, teologicznych. Może też mieć zainteresowania teleologiczne. |
|
| Męczennik |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14906. | Odnośnie wpisu numer: 14899 Wiara w Boga to problem. Jezus to byt, nie potrzebuje wiary. |
|
| kenod |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14905. | Odnośnie wpisu numer: 14835 Gdyby się komukolwiek zdawało, że sprawa Teleskopu Kepler, tudzież wspomniana przeze mnie na forum kwestia bombardowania planety Ziemia przez materię kosmiczną została zakończona, przypomnę może, że gdzieś po drodze (proszę wybaczyć, ale nie pamiętam numeru wpisu) zaniedbałem prośbę pana Zainteresowanego. Przypomnę, że pan ten napomknął coś na temat teorii spiskowych. I nie byłbym sobą, gdybym Zainteresowanemu nie odpowiedział. Tym bardziej, że mam ku temu kapitalną okazję. Dlaczego? Ponieważ nie dalej jak dzisiaj otrzymałem oficjalne potwierdzenie części mych przypuszczeń.
Przytoczę tutaj obszerne fragmenty z mojej prywatnej korespondencji elektronicznej (za których jakość i rozciągłość przepraszam), które pośrednio są dowodem na to, że nie wszystko jednak jest takie, jakim by się wydawać nam mogło. O czym bredzę tym razem? (tu ukłon w stronę Szanownej Pani Basi). Właśnie o wyżej wspomnianej teorii spiskowej, który to światopogląd z taką gorliwością lansować raczy pan Zainteresowany. Jak powiadają na mieście, w każdej bajce, tudzież plotce, jest ziarnko prawdy (tu ukłon w stronę Szanownego Pana Zainteresowanego). Przed miesiącem przekonałem się, iż owo ziarenko może być całkiem spore w niektórych przypadkach, dotyczących teorii układów, tajnych, nieformalnych stowarzyszeń i wszelkich innych Wielkich Braci, którzy ponoć niemal nieustannie nas obserwują (włącznie z eszelonem). Pozwólcie jednak, że powrócimy do suchych faktów.
12.02.2009 rok. Nad Syberią, na wysokości 790 kilometrów, zderzyły się dwa satelity, amerykański i rosyjski. Od tej chwili wszyscy z obawą spoglądają w niebo, zwłaszcza Amerykanie, wypatrując spadających, być może niebezpiecznych szczątków pozostałych po tych satelitach.
15.02.2009 rok. Nad jednym z miasteczek stanu Texas dostrzeżona została ognista kula ognia, która w przeciągu kilku sekund przecięła błękitne niebo. Zjawisko świetlne (a także dźwiękowy grom) wystąpiło około godziny 11 przed południem czasu miejscowego i zostało zarejestrowane przez kamery. W świat idzie fama, jakoby mógł być to fragment ruskiego satelity...
16.02.2009 rok. Nieświadom tego, co się wydarzyło za oceanem (dowiem się o świetlnym zjawisku z Texasu dopiero o godzinie 16:56 z anglojęzycznej strony internetowej YAHOO), doświadczam słuchowego zjawiska gromu dźwiękowego, który zazwyczaj towarzyszy przekraczaniu bariery dźwięku przez samoloty. I tutaj może oddam głos emocjom mym bezbronnym zupełnie tamtego dnia i zacytuję treść listu, który wysłałem do wszystkich możliwych instytucji w Polsce, zajmujących się tą problematyką:
„Szanowni Państwo! Zwracam się do Państwa z prośbą weryfikacji eksplozji napowietrznej, która to miała miejsce w dniu dzisiejszym o godź. 10:44 (przed południem). Obserwacji słuchowej tejże eksplozji (bardzo doniosłej) dokonałem w miejscowości Siemiany (53 stopnie 43` 48,43`` N; 19 stopni 35` 10,43`` E), przy czym nie stwierdziłem słyszalnej obecności jakiegokolwiek samolotu w okolicznej przestrzeni powietrznej. Eksplozję tę zanotował również mniej więcej w tym samym czasie mój mikrobarograf (własnej konstrukcji), oddalony o 47 kilometrów, jak również była ona odczuwalna w postaci drżenia szyb w oknach. Zjawisko było na tyle silne, że zdołało bardzo konkretnie zabujać samochodem dostawczym marki Mercedes (który mimo zaparkowania, zabujał się na resorach, jak gdyby otrzymał niespodziewany i dosyć gwałtowny podmuch wiatru z góry). Byłbym bardzo wdzięczny za zweryfikowanie tej wiadomości i poinformowanie mnie o podobnych obserwacjach w danym czasie poczynionych przez inne osoby. Co prawda nie jestem członkiem PTMA (Polskie Towarzystwo Miłośników Astronomii), lecz jestem żywo zainteresowany meteorytyką, jak również kolekcjonuję materię pozaziemskiego pochodzenia. Uważam, że moja obserwacja może być tym bardziej interesująca, gdy uwzględni się obserwacje odnotowane nad obszarem Stanów Zjednoczonych, o których ze zdziwieniem dowiedziałem się z serwisu internetowego, do którego również podaję link (niestety, ze względu na 85% zachmurzenie nieba nie zaobserwowałem ewentualnej smugi kondensacyjnej bolidu, ni tym bardziej nie stwierdziłem spadku bezpośredniego obiektu). Za wszelkie informacje związane z tym tematem serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Tomasz Orlicz".
Jak już wspomniałem, otrzymałem odpowiedź na mój list dopiero dzisiaj, którego treść również pozwolę sobie zacytować:
„Witam, niestety prócz mojej osoby (mieszkańca okolic Gdyni) nie wpłynął więcej żaden raport do PKIM. Po Pana emailu odrazu przypomniałem sobie grzmot z tego poranka - jako wieloletni obserwator meteorów zwracam na takie rzeczy uwagę. Słyszałem głośne dudnienie - (niski dzwięk) i zdrżenie szyb trwajace pare sekund, ale pomyslałem w pierwszym momencie, że to samolot, nawet wyjrzałem przez okno (nic nie widziałem, niebo zachmurzone). Było to przed 11-stą. Jeśli grzmot był słyszalny na takim obszarze (odległośc co nas dzieliła) można z dość dużym prawdopodobieństwem powiedzieć, iż był to wynik przelotu bolida dziennego. PS. Przepraszamy że tak poźno otrzymuję Pan odpowiedz ale dopiero teraz zauważyłem, ze nikt z kolegów z PKIM[ Pracownia Komet i Meteorytów] nie odpisał na tą wiadomość. Pozdrawiam. (nazwisko i imię nadawcy)”.
W liście mym sugerowałem, jakoby obydwa zjawiska (to zza oceanu i słuchowe znad Polski Północnej) miały tożsamy rodowód (jeden rój meteoroidów), o czym świadczyła zbieżność godzinowa (co jest bardzo istotne w przypadku mechaniki nieba). Ale nie to jest ważne w całej tej historii, a właśnie czynnik Wielkiego Brata, który niejako przy okazji raczył się uaktywnić w najmniej spodziewanej formie. Powróćmy zatem do faktów:
17.02.2009. rok, południe. Nad miejscowością Siemiany i nad przyległymi lasami zaczyna krążyć wojskowy samolot Mig-29. Najwyraźniej czegoś szuka, o czym mogą świadczyć manewry pilota, sugerujące rekonesans (rozpoznanie w terenie).
Pozostawiam otwartym pytanie, czy być może samolot ten szukał dziury w ziemi (która ze względu na zalegający śnieg byłaby doskonale widoczna), pozostawionej po domniemanych szczątkach rozbitego satelity, jak również to, skąd wojsko wiedziało o moim doniesieniu, skoro dokładne namiary (długość i szerokość geograficzną) podawałem wyłącznie placówkom naukowym...
I na zakończenie, wspomnę może jedynie, że nie tyle interesuje mnie owo tajemnicze pojawienie się wojskowego samolotu nad Siemianami tuż (dzień) po fakcie, co samo zjawisko grzmotu, które najprawdopodobniej wystąpiło w wyniku napowietrznej eksplozji bolidu. Dlatego też mam wielką prośbę, kierowaną wprost do ewentualnych świadków, którzy być może 16. lutego o godzinie 10,44 dostrzegli na niebie, lub też usłyszeli coś podejrzanego, związanego z tematem. |
|
| Tomek Orlicz |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14904. | Odnośnie wpisu numer: 14898 Nie miałem pojęcia, że do pisania tutaj potrzebna jest licencja. |
|
| Tom |
| Susz, Sobota 14-03-2009 |
|
14903. | PROSTE PYTANIE: [...] Czy mason, członek loży masońskiej może być księdzem katolickim, mało tego, proboszczem parafii? Moje służby wykryły taki przypadek w Norwegii. |
|
| wodociąg |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14902. | Odnośnie wpisu numer: 14894 Panie Tomku, proszę się nie przejmować atawizmem. Czytając wpisy stwierdziłem, że to słowo zostało właściwie użyte przez Pana i do tego z rozmysłem, właśnie w kontekście pseudoteologicznej dysputy jako "występowanie u osobnika cechy jego odległych przodków, od dawna już nie dziedziczonej, uwarunkowane genetycznie lub spowodowane zaburzeniami rozwoju zarodkowego".
Pozdrawiam. |
|
| kenod |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14900. | Odnośnie wpisu numer: 14896 Wyciągnij słomę z butów i zacznij je pastować powrósłem. Piszesz ciągle to samo, a tylko zmieniasz nicki. Niech Bóg cię prowadzi po twojej ścieżce życia.
I jeszcze jedno - naucz się czytać ze zrozumieniem! Widzę, że tylko do szkoły chodziłeś. Inni chodzili i pobierali nauki! Weź do serca powiedzenie: "Lepiej milczeć i tylko wydawać sie idiotą, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości (Mark Twain). |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14899. | Odnośnie wpisu numer: 14894 Zaskakuje mnie Pan kolejny raz, no no!
Dlaczego ja mam tłumaczyć wiernym? Czy dlatego, że akurat Pan sobie tak umyślił, a może, co daj Boże, chce się Pan nawrócić? Nie jestem ani kaznodzieją, ani teologiem. Jestem normalnym katolikiem, wierzącym i praktykującym. Nie oznacza to, że nie wiem o czym piszę, ale obawiam się, że to co napisze, to i tak do Pana nie dotrze, a ludzie w pełni wierzący i praktykujący, nie potrzebują mojego tłumaczenia. Chcąc jednak zakończyć temat troszkę napiszę.
„Wiara w Jezusa musi budować osobista relację z Nim samym, inaczej jest tylko wiedzą o Jezusie”. To co napisałem nie „żre się jak pies z kotem”, bo: Wiara w Boga jest tematem bardzo złożonym - zawiera w sobie np. wiarę w Stwórcę, wiarę w niezmienność pewnej aksjologii, wiarę w opowieść (akurat w chrześcijaństwie w opowieść o Chrystusie). Jezus, który bezpośrednio zna Boga, widzi Go, jest prawdziwym pośrednikiem między Bogiem i człowiekiem. Jego ludzkie spojrzenie na Boską rzeczywistość jest źródłem światła dla wszystkich. Ale także na Jezusa trzeba patrzeć w powiązaniu z historią zbawienia. Na pewno nie zna Pan przypowieści o Samarytance - pozwolę sobie pokrótce ja przypomnieć; (Kobieta relacjonuje, co się wydarzyło w spotkaniu z Jezusem, jak rozpoznała w Nim Mesjasza, który przynosi zbawienie, otwiera drogę do Boga i dającego życie poznania. Ponieważ mówi to właśnie ta kobieta, współmieszkańcy miasta słuchają uważnie; wierzą w Jezusa "na podstawie słów tej kobiety", wierzą niejako "z drugiej ręki". Ale ponieważ tak jest, zapraszają Jezusa, żeby u nich pozostał i w ten sposób nawiązują z Nim dialog) - przypowieści, to pierwszy etap.
Chciałbym zaznaczyć, że pisze w swoim imieniu. I kiedy już człowiek uwierzy w Jezusa, wtedy następuje drugi etap. Wtedy można, a nawet powinno rozpocząć katechezę, teologię, etc. Nie będę rozwijał dalej tematu katechezy, bo... I po co?
Pozwolę sobie za to na zacytowanie Kardynała J. Ratzingera, obecnego Papieża Benedykta XVI, które niejako potwierdzają moja tezę - proszę uważnie się wczytać i próbować zrozumieć.
„W tym kontekście warto sobie przypomnieć, że pierwotny Kościół po śmierci Apostołów rozwijał się bez bezpośredniej aktywności misyjnej, nie znał też żadnej własnej strategii głoszenia wiary poganom. Pomimo to ten właśnie okres stał się czasem największych osiągnięć misyjnych. Nawrócenie antycznego świata na chrześcijaństwo nie było wynikiem zaplanowanej aktywności Kościoła, lecz owocem głębokiej wiary, której wyrazem było życie chrześcijan i pierwotnej wspólnoty Kościoła. Misyjną siłą pierwotnego Kościoła po ludzku sądząc było zaproszenie do współdzielenia doświadczenia wiary. Wspólnota Kościoła zapraszała do udziału w życiu, które było następstwem otwarcia na prawdę promieniującą z tego życia. I odwrotnie, apostazja czasów nowożytnych polega na tym, że wiara nie ma wpływu na życie chrześcijan. Właśnie na tym odcinku chrześcijanie ponoszą dziś wielka odpowiedzialność. Powinni stawać się "punktami odniesienia" wiary jako ci, którzy znają Boga; swoim życiem mają dowodzić prawdziwości wiary, stając się dla innych drogowskazami. Nowej Ewangelizacji, której dzisiaj tak bardzo potrzebujemy, nie dokonamy za pomocą wyrafinowanych teorii. Katastrofalne niepowodzenie współczesnej katechezy jest nazbyt oczywiste. Tylko połączenie prawdy z jej realizacją w życiu może pozwolić zabłysnąć owej szczególnej oczywistości wiary, na którą czeka ludzkie serce. Są to jedyne drzwi, przez które Duch Święty będzie mógł wejść na ten świat.”
I już na koniec, pozwolę sobie na uściślenie terminów;
- Teologia (za Wikipedią); „Teologia (gr. θεος, theos, "Bóg", + λογος, logos, "nauka") dyscyplina zajmująca się badaniem natury boskiej oraz stosunkami, jakie zachodzą pomiędzy istotą boską, a światem ze szczególnym uwzględnieniem relacji między istotą boską a ludźmi. Etymologicznie teologia oznacza naukę (racjonalny dyskurs) dotyczącą Boga. Teologia zakłada prawdziwość wierzeń religijnych, co odróżnia ją od filozofii religii, która nie zakłada ich prawdziwości.
- Katecheza - jest jedną z form kościelnej posługi słowa, której wyrazem jest przede wszystkim głoszenie wielkich dzieł Boga skierowanych do człowieka.
PS. Odnośnik poniżej: z prof. Magdaleną Środą, etykiem, rozmawia Krzysztof Lubczyński. Media odnotowały dość radykalny spadek zainteresowania młodzieży szkolną katechezą. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| http://wiadomosci.onet.pl/1508166,240,1,1,katecheza_potez... |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14898. | Odnośnie wpisu numer: 14894 Przepraszam, ale w tym całym sporze licencję na pisanie ma Pan Natasza. Tomek Orlicz z tym swoim "żre", "ludziska" i insynuowaniem kto stoi za Panem Nataszą, jest żałosny, bezpłciowy w swych wypocinach.
Ani polotu, ani humoru, ani talentu do przyciągania uwagi niezainteresowanego czytelnika! |
|
| Basia |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14897. | Odnośnie wpisu numer: 14892 Nie tylko ty masz takie zdanie, a setki Iławian. Jestem zdania tego samego, doskonale ująłeś problem. Jest nareszcie okazja, by "zapłacić" tym wszystkim, którzy poparli taką budowę, szczególnie Radzie Miasta Iławy, Ptasznikowi, Hordejukowej, Żylińskiemu i innym. Poszli won!!!. Okazją będą za rok kolejne wybory i im wszyskim powiedzień: koniec z wami, precz!!! Jak można zeszpecić Iławę na wieczny czas? |
|
| Męczennik |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14896. | Odnośnie wpisu numer: 14893 Trzymasz Pan poziom, znów większość wypowiedzi nie Twoja. A reszta bez składu i ładu.
Jak możesz pisać "Podtrzymam jednak tezę, iż przemawia Pan bełkotem." Teza o bełkocie była skierowana do Ciebie, nie do Pana Tomasza. Cytowane zdanie jest logiczne tylko wtedy, gdyby przytoczył je Pan Tomasz Orlicz. |
|
| tom |
| Susz, Sobota 14-03-2009 |
|
|
|